Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co z izolacją przeciwwilgociową pod kabine czy wanne?

Recommended Posts

Zastanawiam sie właśnie czy ceramika ścienna i podłogowa a przede wszystkim spoiny zabezpieczają na prawie 100% przed przenikaniem wilgoci do przegród?Wiem ze przed kładzeniem płytek nalezy zabezpieczyć ściane specjalnymi masami.Czy jednak jest to wystarczające zabezpieczenie;bo właśnie mnie o to zapytamo czy nie trzeba dawać jakieś foli czy nawet papy-zwłaszcza gdy element oparty jest na ścianie zewnętrznej!?Odpowiedziałem ze w dobie wysokiej jakości mas, fug takie środki nie są konieczne ale nie jestem pewny tak na 100%!Co myślicie???

za rada architekta dalismy mate izolujaca pod klej wszedzie tam, gdzie chlapie woda (kabina prysznicowa i nad wanna), plus profile z uszczelka samoprzylepna do polaczenia kafli z brodzikiem i wanna. Firma Schluter http://www.schluter.com

mata Kerdi, profile Dilex.

Folia w plynie pogarsza wiazanie kleju z podlozem.

Właśnie mi glazurnik skończył prysznic. Scianki prysznica z Ytonga. Zobił tak

Nałożył na ścianki klej i kilka warstw ipp - folia w płynie. Dodatkowo w narozniki dał tzw membrana dylatacyjna (preparat gumowany, który przejmuje ewentrualne naprężenia ścian). Na podłogę i jakieś 20 cm od podłogi na ścianę dał preparat Mapei Mapelastic -z siatką (kilka warstw). Trwało to kilka dni - każda wartswa musiała się utwardzić. Dopiero wtedy położył płytki.

Rezultat rzeczywiście robił wrażenie - woda nie ma prawa nigdzie wniknąć. Jestem prawie pewien, że nie bedę miał problemów :grin: