shatterhand 02.06.2003 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Zastanawiam sie właśnie czy ceramika ścienna i podłogowa a przede wszystkim spoiny zabezpieczają na prawie 100% przed przenikaniem wilgoci do przegród?Wiem ze przed kładzeniem płytek nalezy zabezpieczyć ściane specjalnymi masami.Czy jednak jest to wystarczające zabezpieczenie;bo właśnie mnie o to zapytamo czy nie trzeba dawać jakieś foli czy nawet papy-zwłaszcza gdy element oparty jest na ścianie zewnętrznej!?Odpowiedziałem ze w dobie wysokiej jakości mas, fug takie środki nie są konieczne ale nie jestem pewny tak na 100%!Co myślicie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 02.06.2003 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 wydaje mi sie ze folia w plynie wystarczy aby zabezpieczyc sciany. dodatkowo dla fug mozna zastosowac plyny/dodatki uszczelniajace ale to juz dmuchanie na zimne jesli izolacja jest dobrze zrobiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shatterhand 02.06.2003 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Doradzcie jakie środki uszczelniające się stosuje jeśli coś macie w pamięci;ciekawie to brzmi 'folia w płynie' no ale skoro jest to chyba to jest OK! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 02.06.2003 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 za rada architekta dalismy mate izolujaca pod klej wszedzie tam, gdzie chlapie woda (kabina prysznicowa i nad wanna), plus profile z uszczelka samoprzylepna do polaczenia kafli z brodzikiem i wanna. Firma Schluter http://www.schluter.commata Kerdi, profile Dilex.Folia w plynie pogarsza wiazanie kleju z podlozem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 02.06.2003 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Właśnie mi glazurnik skończył prysznic. Scianki prysznica z Ytonga. Zobił tak Nałożył na ścianki klej i kilka warstw ipp - folia w płynie. Dodatkowo w narozniki dał tzw membrana dylatacyjna (preparat gumowany, który przejmuje ewentrualne naprężenia ścian). Na podłogę i jakieś 20 cm od podłogi na ścianę dał preparat Mapei Mapelastic -z siatką (kilka warstw). Trwało to kilka dni - każda wartswa musiała się utwardzić. Dopiero wtedy położył płytki. Rezultat rzeczywiście robił wrażenie - woda nie ma prawa nigdzie wniknąć. Jestem prawie pewien, że nie bedę miał problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 03.06.2003 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2003 Deitermann jest bardzo dobry, 100 % szczelny (oczywiście prawidlowo polożony)ale i drogi http://www.deitermann.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts