Kebuz 21.02.2007 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Witam.w tamtym roku wystąpiliśmy o zwrot vatu na zakupione materiały budowlane dokładnie 20.06.2006r i zwrot otrzymaliśmy, a teraz mamy kontrole przez US.Mamy udowodnić, że mieliśmy pieniądze na budowe (kopie faktur otrzymał US gdy składałem kwity na zwrot vatu). Generalnie mamy wszystko ok. ale niesmak zostaje, może US mają jakieś wytyczne co do kontroli?Co o tym sądzicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmiel56 21.02.2007 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Pewnie US nie wierzy , że załaciłeś za faktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irkos 21.02.2007 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Nie ma żadnych wytycznych. W razie złożenia wniosku o zwrotu podatku US ma prawo skontrolować zasadność. Część podmiotów ma w związku z tym kontrolę, akurat padło na ciebie. Co do pieniędzy na budowę to sprawdzają czy nie pochodzą one z nieujawnionych źródeł dochodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciaszek 22.02.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 u mnie przy weryfikacji faktur jednoczesnie poproszono o wykazanie źródeł finansowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 22.02.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Mamy udowodnić, że mieliśmy pieniądze na budowe (kopie faktur otrzymał US gdy składałem kwity na zwrot vatu). u mnie przy weryfikacji faktur jednoczesnie poproszono o wykazanie źródeł finansowania no właśnie,, a nie kazali udowodnić źródła uzyskania gotówki na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciaszek 22.02.2007 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 własnie,tak-źródła pochodzenia pieniędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 22.02.2007 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Wiem że w moim rejonie w tej chwili na topie jest kontrolowanie zarabiających za granicą a oficjalnie pozostających na bezrobociu. Słyszałem o przypadkach nałożenia kary 75% wartości (obliczonej przez US) inwestycji w przypadku nie udowodnienia urzędasom "uczciwych" oszczędności. Z psychopatami nie ma żartów pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 22.02.2007 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Obecnie w kilku US wykryto oszustwa polegające na wyłudzeniu VAT na mat budowlanecześ klientów zwracała towar po otrzymaniu zwrotu w innych przypadkach po zakupie zwracali towar otrzymując fakturę korygująca - oczywiście wnioskowali o zwrot na podstawie faktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpclab 23.02.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Wiem że w moim rejonie w tej chwili na topie jest kontrolowanie zarabiających za granicą a oficjalnie pozostających na bezrobociu. Słyszałem o przypadkach nałożenia kary 75% wartości (obliczonej przez US) inwestycji w przypadku nie udowodnienia urzędasom "uczciwych" oszczędności. Z psychopatami nie ma żartów pozdrawiam Jakich psychopatów. Bardzo słusznie. Ja łoże niemałe pieniądze na tzw. bezrobotnychi. I niech będą słusznie wydawane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 23.02.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Może kontrole US nie są przyjemne ale podstawa działalność ich powinna właśnie polegać na tym, to znaczy na sprawdzaniu czy wydajemy pieniądze z legalnych źródeł i od których zapłaciliśmy podatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona budowniczego 27.02.2007 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Taki kierunek kontroli (wykrywanie nieujawnionych źródeł przychodów) jest zgodny z zapowiedziami kontroli na ten rok. W TV były już informacje, że u niektórych developerów urzędy skarbowe kontrolowały nawet 90% osób kupujących mieszkania. Tak więc trzeba być przygotowanym przy korzystaniu z ulg lub w przypadku inwestycji w nieruchomości, że kontrole będą szły w kierunku sprawdzania skąd podatnik ma pieniądze na inwestycje. Na potwierdzenie moich słów zobacz "Zadania urzędów kontroli skarbowej na rok 2007" punkt 3.4 na stronach Ministerstwa Finansów: http://www.mf.gov.pl/_files_/ks/zadania_na_2007_26_01.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts