Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Pilnie potrzebuję porady.

Czy kierownik budowy może wytyczyć budynek? Ponieważ widzialem wpis kierownika że sam wytyczył budynek i się pod tym podpisał. Budynek już został oddany do użytku bez problemu-co jest grane?

https://forum.murator.pl/topic/72697-czy-kierownik-mo%C5%BCe-wytyczy%C4%87/

Witam

Pilnie potrzebuję porady.

Czy kierownik budowy może wytyczyć budynek? Ponieważ widzialem wpis kierownika że sam wytyczył budynek i się pod tym podpisał. Budynek już zostałoddany do użytku bez problemu-co jest grane?

zalezy, w którym roku rozpoczeta była budowa ...

mój budynek równiez nie był tyczony przez geodete i nikt sie tego nie przyczepił

1. tyczenie geodezyjne zostało wprowadzone jakis czas temu i jesli ktoś zaczał wg starych zasad (wczesniej tyczenia budynków wykonywał zarówno kierownik budowy,majster, murarz ) - to na starych zasadach dokonuje sie teraz "odbioru"

to prawo zmieniono bo

przy tyczeniu przez ludzi nie posiadających profesjonalnego sprzętu, a czasem wiedzy zdarzały sie przekrety lub skomplikowane sytuacje międzysasiedzkie i takie tyczenie było kwestionowane, wiec dla "swietego spokoju" wprowadzono obowiazek geodezyjnego tyczenia ( natomiast niektórzy słowo "geodezyjne" interpretuja sobie jako: "musi to zrobic geodeta" ... a moze sie mylą ? i prawodawcy chodziło o cos innego ...?

interpretacja ustawy to nie ustawa ...)

a dlaczego ?

2. obecnie równiez kierownik budowy jest zobowiazany sprawdzac dokładnośc wytyczenia po geodecie i wpisuje to w dziennik ...

musi to zrobic !

jesli ma uprawnienia do kontroli geodezyjnej nad wytyczeniem - to musi miec i wiedze geodezyjną ...

ja nie widze problemu zeby kolejność odwrócić

czyli tyczy kierownik, a geodeta mu to parafuje ...

kwestia dogadania sie między nimi dwoma ...

obaj w tym temacie wpisuja sie w dzienniku i w interesie obu jest to zrobic dobrze

sam wpis geodety w dzienniku (bez potwierdzenia kierownika) równiez nie wystarczy ...

a zakazu tyczenia domu przez kierownika - jakos nigdzie nie spotkałem ...

dlatego nie dziwi mnie sytuacja, ze urzednik nie zakwestonował tyczenia przez kierownika budowy jesli on równiez nie doszukał sie takiego zakazu ...

:-?

https://forum.murator.pl/topic/72697-czy-kierownik-mo%C5%BCe-wytyczy%C4%87/#findComment-1626635