Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

do hodowców żółwi

firstlady

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak karmić żółwika żeby go nie przekarmić? Dajemy mu owoce morza oraz ryby, ale wciąż nie możemy wyczaić ile powinien dostać. Dziś dostał 4 krewetki i wygląda że mu mało. Czasem dawaliśmy pół filetu rybnego - zjadał wszystko. Ale czy to mu wyjdzie na zdrowie? Za dużo tego pokarmu czy za mało? Generalnie karmimy go codziennie z tym że jak raz zje większą porcję to następnego dnia dostaje mniej.

Prawdę mówiąc trudno mi cos doradzić konkretnego to zależy od osobnika od jego aktywności. Trzeba obserwować, czy nie przybiera na wadze więcej niż to wynikać by mogło z jego wzrostu, ale nie da sie podac jakiejś konkretnej metody. Generalnie lepiej jak żółw czyje lekki niedosyt po jedzeni niż by miał zostawiać nadmiar pokarmu. Warto by wejść na stronę np http://www.terrarystyka.pl lub http://www.terrarium.com.pl i zapytać doświadczonych hodowców o konkretne ilości.

• 4 months później...

Witam!

MAm pytanie, niedawno kupialm zolwia zoltobrzuchego, od jakiegos czasu szarzeje mu skorupa, a nastepnie peka i te jakby szare luski mu odpadaja i widac normalnie jasna zielona skorupke po czym znowu szarzeje. Slyszalam ze rosnie i poprostu gubi luski ale to trwa jakis czas i tak w kolko.

Witam!

MAm pytanie, niedawno kupialm zolwia zoltobrzuchego, od jakiegos czasu szarzeje mu skorupa, a nastepnie peka i te jakby szare luski mu odpadaja i widac normalnie jasna zielona skorupke po czym znowu szarzeje. Slyszalam ze rosnie i poprostu gubi luski ale to trwa jakis czas i tak w kolko.

Żółw jest młody i pewnie jest w fazie intensywnego wzrostu. Jednak radziłabym się przyjrzeć jego diecie. Nieprawidłowa dieta może sprawić, że zmiana łusek może przybierać patologiczne formy.

Ja mu daje narazie polecone w skelpie zoologicznym takie male czerwone robaczki, bo granulatu wogole nie chce jesc, pozatym dzisiaj mu jeszcze kupie wapno... no i martwi mnie ten osad co caly czas sie robi.Czy to moze byc np, zwiazane z woda? Bo jezeli chodzi o schodzaca skore to domyslam sie ze jest to zwiazane z tym ze rosnie.

Apropo diety to zolw jest maly wiec tez nie bardzo wiem co mu moge dawac, zaczelam od tego co mi sprzedali w sklepie a dalej...? Wiem,ze mozna mu podawac surowe mieso, ale nie wiem od jakiego okresu, czy poczekac jeszcze troche czy juz zeby sie nie przyzwyczail do tego pokarmu ktory ma.

Ja mu daje narazie polecone w skelpie zoologicznym takie male czerwone robaczki, bo granulatu wogole nie chce jesc,

Twój żółw jest mąrdzejszy niż sprzedawcy w sklepie i lepiej od nich wie, ze granulat to służy tylko nabijaniu kabzy producentom ale na pewno nie zdrowiu żółwi. Niestety na samych robaczkach daleko nie zajedzie. Powinien jeść ryby. Właściwie niewielkie filety z ryb słodkowodnych. Powinien jeść suszoną ochotkę. A w ogóle co powinien możesz przeczytać na przykład tu:

http://terrarystyka.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=523&Itemid=84

Wprawdzie tam jest o żółwiu czerwonolicym, ale żółtobrzuchy jest z nim bardzo blisko spokrewniony.

pozatym dzisiaj mu jeszcze kupie wapno... no i martwi mnie ten osad co caly czas sie robi.Czy to moze byc np, zwiazane z woda?

Jaki osad? Nie załapałam chyba.

no wlasnie jak mu te luski odpadna to jest zielony ale po jakims czasie (tego samego dnia) znowu robi sie coraz bardziej matowy,taki szary, nie znam sie zabardzo MOZE tak musi byc. A wlasciwie to ile razy tak mniej wiecej zmnienia ta skorupke?

Częstotliwość zależy od wieku żółwia i tempa wzrostu i nie da się podać dokładnego przepisu. Mam jednak wrażenie, że Twój zmienia ją trochę za często. Czytałaś link, który Ci podałam? Na tym portalu jest też forum. Znajdziesz tam dział "Żółwie wodne" i tam odpowiedzi udzieli Ci ktoś bardziej kompetentny niż ja, bo ja to raczej się interesuje żółwiami lądowymi. Jeśli rejestracja na forum to dla Ciebie jakiś problem, to napisz mi wtedy zadam pytanie w Twoim imieniu. Tylko napisz mi jakiej wielkości jest żółw i w jakich warunkach jest trzymany (wielkość akwaterrarium, ogrzewanie, oświetlenie, rodzaj wody, wystrój, filtry).

• 2 months później...

Witam!

To znowu ja ,,, mam ponownie problem ... dzisiaj zauwazylam ze moj zolw ma na glowie (z boku) takiego jakby guza i zastanawiam sie czy to jest cos powaznego... oczywiscie mam zamiar wybrac sie z nim do weterynarza ale w miare mozliwosci chcialabym sie dowiedziec czegos wczesnije ,,,

z gory dziekuje za odpowiedz

Bylam wczoraj i okazalo sie ze to byl ropien ucha, przy okazaji dowiedzialam sie kilku rzeczy ktorych nie znalazlam w internecie i nie powiedzieli mi sprzdawcy

Mam nadzieje, że z żółwiem będzie wszystko OK. A napisz no czego ciekawego się dowiedziałaś. Zawsze to i dla mnie może być interesujące.

• 2 months później...
Witam w tym wątku, forum żółwiowe przeczytałam od dechy do dechy, od piątku mamy czerwonolicego. Teraz obmyślam akwaterarrium dla niego, w sumie mniej więcej już wiem co i jak, ale pytań jest masa. JoShi Ty to jestem doświadczona żółwiara, mogę w razie czego mieć do Ciebie kilka pytań? Niby na form jest wszystko, ale diabeł tkwi w szczegółach jak to mówią. Przez dwa dni nie sposób wszystkiego się dowiedzieć, żółwik ma niedobory pokarmowe przez fatalna dietę, nie ma w sumie w czym mieszkać, nie ma grzałki, filtrów no krótko mówiąc nic nie ma. Wszystko muszę kupić id A do Z. Gubię się trochę w tym wszystkim, ale i tak warto było go zabrać i uratować przed wypuszczeniem do jeziora. Nawet mi się podoba, mojemu Staremu nawet bardziej niż bardzo. On lubi takie klimaty. Jak Cię odnaleźć na żółwiowym forum jeśli nie masz nic przeciwko temu oczywiście?

a ja mam pytanie!!!

bede miala na przechowaniu przez 2 tygodnie wlasnie czerwonolicego (wlascicelka wyjezdza na urlop)

i pytania sa takie : czy w trakcie tych 2 tyg trzeba mu wyczyscic akwarium (jest dosyc płytkie ...:/

i co wazniejsze - jak zebezpieczyc akwarium przed młaodym i ciekawskim kotkiem???? :o bo nie chce mieć przekaski żółwiowej.... :-?

(wlacicielka tez świeżo zażółwiowiona :) i nie zna odpowiedzi )

a ja mam pytanie!!!

bede miala na przechowaniu przez 2 tygodnie wlasnie czerwonolicego (wlascicelka wyjezdza na urlop)

i pytania sa takie : czy w trakcie tych 2 tyg trzeba mu wyczyscic akwarium (jest dosyc płytkie ...:/

Jestem prawie pewna, że tak, choć to jeszcze oczywiście zależy jak duży żółw. One dość intensywnie brudzą. Szkoda, że akwa jest płytkie, żółwik się raczej tam męczy. Wody powinno być bardzo dużo i trzeba by zainstalować porządny filtr zewnętrzny, żeby się nie zaharować ciągłą wymianą wody.

i co wazniejsze - jak zebezpieczyc akwarium przed młaodym i ciekawskim kotkiem???? :o bo nie chce mieć przekaski żółwiowej.... :-?

1. Nie wpuszczać kota do pokoju

2. Skołować pokrywę do tego akwarium.

3. Zrobić pokrywę z dużym otworem zabezpieczonym siatką.

akwarium jest plytkie (z15 cm) ale ma wyspe i ten zolwik i tak wiekszosc czasu siedzi na tej wyspie - wiec moze sie nie meczy? :-?

ale powiem jej ze lepiej wieksze - mysle ze po prostu nie wie albo takie jej dali z sklepie zoo.\

zolwik wielkosci jest hm....jak pudelka od zapalek (+ główka i łapki) nie wiem czy to maly, czy duzy czy sredni

Jeszcze jedno - bo moze bylo by lepiej zeby zolwik zostal w swojej chalupie a ja ew. tam na chwile wpadala i go karmila - ale codziennie nie dam rady , co drugi dzien bym mogla. Nie wiem czy mozna tak?

ps. czy to prawda ze czerwonolice potrafia ugryźć np. w palec?:)