MarzannaPG 31.01.2009 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Żółw ma świetlówkę grzewczą i światła dziennego (to chyba owa UVB), grzałkę, w terrarium (akwarium?) jest wyspa i dość sporo wody (choć tej chyba nigdy nie za wiele jeśli chodzi o miejsce do pływania). Nie ma: filtra (robi się), miejsca na czochranie (żeby łatwiej było zrzucić pancerz, też się robi). Żółw jada: ryby (płotki najczęściej), zieleninę wodną, od czasu do czasu granulki dla żółwi. Nie jada np. wapna w granulkach z powodów trudności w karmieniu go tym preparatem (po wielu próbach, gdzie żółw zmaltretowany i my -daliśmy spokój).Po dalszej literaturze i przemyśleniach skłaniamy się raczej ku tezie grzybicy (mąż właśnie pojechał po jodynę do smarowania zmian). Po pierwsze gdyby miał dostać krzywicy to powinien wtedy, gdy żył w złych warunkach przez 4 lata u innych ludzi a nie wtedy,gdy mu się je poprawiło. Po drugie woda nie była zmieniana ostatnio przez 3 tygodnie (mąż wyjechał) a filtra nie ma, więc może to jest przyczyną, raczej grzyba niż krzywicy. Za krzywicą przemawia jedynie brak wapna w diecie.Chyba dobrze byłoby zabrać go do veta, ale jakoś nie skłania mnie do teg postawa 'naszego' (od kotów i psa), który niby żartem kiedyś, na uwagę o nowym nabytku do przebadania, powiedział, że na żółwiach się zbytnio nie zna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 31.01.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Żółw ma świetlówkę grzewczą i światła dziennego (to chyba owa UVB), 1. Świetlówki nie grzeją więc się zdecyduj 2. Chyba nie wystarczy trzeba mieć pewność, żeby nie wykończyć żółwia, więc powiedz mi co jest na niej napisane i jak wygląda. grzałkę, w terrarium (akwarium?) A temperatury? Nie jada np. wapna w granulkach z powodów trudności w karmieniu go tym preparatem (po wielu próbach, gdzie żółw zmaltretowany i my -daliśmy spokój). I bardzo dobrze. Wapno ma pobierać z pokarmu, ale nic z tego nie będzie (najwyżej zwapnienie nerek) jeśli nie będzie miał odpowiedniej porcji UVB (nie UVA) na pewno Po pierwsze gdyby miał dostać krzywicy to powinien wtedy, gdy żył w złych warunkach przez 4 lata u innych ludzi a nie wtedy,gdy mu się je poprawiło. Żółwie chorują długo a zmiany moga się naprawdę późno uwidaczniać. Szczególnie jeśli nie ma prawidłowego oświetlenia a więc nadal nie dostaje wapnia. Chyba dobrze byłoby zabrać go do veta, W Twojej sytuacji lepiej będzie pokazać dobrze zrobione zdjęcie na odpowiednim forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 31.01.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Już się dowiedziałam: świetlówka UVB plus żarówka mająca za zadanie grzać.Zdjęcie zrobię, ale trochę potrwa.Temperatura wody 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 31.01.2009 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Już się dowiedziałam: świetlówka UVB Ale jaka i jak długo używana? One nie są wieczne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 31.01.2009 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Nie wiem jaka, nie jest napisane na niej, ale chyba już do wymiany, ma ponad pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 31.01.2009 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Nie wiem jaka, nie jest napisane na niej, ale chyba już do wymiany, ma ponad pół roku. Z czystym sumieniem można ją wyrzucić. Trzeba kupić UVB 5% jak najszybciej... A jak nic nie jest nie jest napisane to szczerze wątpię czy to UVB. Firmówki mają nadruk a niefirmowe nie istnieją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 31.01.2009 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Nie, no coś tam jest napisane np. że to lampa do terrarium (lamps for terrariums), Reptilamp, 15W - myślałam że chodzi o firmę. Może to Narwa (też jest taki napis) i jeszcze że Made in Germany. Ale ze względu na 'żywotność' do wymiany na pewno. Niestety, dopiero w poniedziałek.Żółwik jest już po czyszczeniu skroupy, zasmarowaniu jodyną i gruntownym wymyciu akwarium z wymianą wody oczywiście. Zdjęcia zrobię jutro w świetle dziennym, trochę potrwa obróbka i wstawię je. O ile się uda zrobić dobre zdjęcie - nasz żółwik ruchliwy i nerwowy jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 31.01.2009 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Więc jak była nowa, to miała 4% promieniowania UVB: http://www.narva.com.pl/nowa/products.php?pg=370&parent=365&view=list Nie dość, że od początku miała trochę przy mało to jeszcze jest stara. A na domiar złego nie wiadomo na jakiej wysokości wisiała, jeśli wyżej niż 30 cm nad żółwiem, to nigdy tak naprawdę nie wpływała na niego bo promieniowanie UVB ma dość mały zasięg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 01.02.2009 01:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Dzisiaj żówik obudził się ,podreptał do kuchni,najadł się i poszedł dalej spać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 01.02.2009 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Szkoda, że jesteś niereformowalny i ciągle go trzymasz na podłodze. Żal, zwierzaka jeśli właściciel nie rozumie, że mu szkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 01.02.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Jesień zeszłego roku,wizyta u weterynarza w celu kosmetycznym.Stan żółwia oceniony przez weterynarza: BARDZO DOBRY.Na pytanie co ma jeść żółw? odpowiedź :SAŁATA,OGÓREK,JABŁKO itd.Wiem,to nie był weterynarz lecz szewc.A żółw dalej robi swoje....już 18 lat.Tylko nie skacz mi do gardła.Naczytałem się sporo,zaciągnałem opinii weterynarzy a i Twoje uwagi uwzględniłem.Gdybym nie kupił go 18 lat temu na targu od ruskich to już dawno byłby popielniczką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 03.02.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Stan żółwia oceniony przez weterynarza: BARDZO DOBRY. 90% polskich weterynarzy nie zna się na żółwiach i nie potrafi rozpoznać zmian chorobowych dopóki żółw nie wejdzie w stan przedagonalny. Poza tym nie mam o czym z Tobą dyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batkaa 21.04.2010 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 witam, jaki to jest charakterystyczny sposób chodzenia żółwia cierpiącego na zwyrodnienie stawów biodrowych?? Bardzo proszę o pilną odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts