Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - Pradolina

Recommended Posts

Hej Magdzia :D , zdjęcia zasłon są z aukcji, ale tak właśnie zamierzam zrobić i na swoim oknie. Napewno zamieszczę zdjęcia. Kosztowały mnie 35 zł (z działu antyki i sztuka na allegro - używane angielskie zasłony). Materiału starczyłoby na dwa okna, więc pewnie coś do kompletu powydziwiam z niego. Zasłony do pokoi dzieci są tak duże, że także będę miała pole do popisu... a kosztowały 40 zł.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej Magdzia :D , upięcia zasłon są z aukcji, ale tak właśnie zamierzam zrobić i na swoim oknie. Napewno zamieszczę zdjęcia. Kosztowały mnie 35 zł (z działu antyki i sztuka na allegro - używane angielskie zasłony). Materiału starczyłoby na dwa okna, więc pewnie coś do kompletu powydziwiam z niego. Zasłony do pokoi dzieci są tak duże, że także będę miała pole do popisu... a kosztowały 40 zł.

Iwuś...piekne sa!!! :p

a możesz zdradzić nick sprzedawcy z allegro??? :wink: to może cos taniego u niego dla siebie upoluje??? :lol:

Hej Iwuś!

Pieknie masz u siebie. Cudowne widoki, ogrod i dom, o dzieciach nawet nie wspomne. :D :wink:

Mnie magpie tutaj pogonila aby zobaczyc decoupage. :D

Cudne rzeczy zrobilas! :D

Ja tez ucze sie od nie dawna, bardzo pomogla mi wlasnie strona Asket. :D

tutaj moja pierwsza praca

http://i219.photobucket.com/albums/cc199/brigamene/DSC08731.jpg

a tu druga :lol:

http://i219.photobucket.com/albums/cc199/brigamene/DSC08739.jpg

Na razie wciaz sie ucze i zbieram materialy. Nie zdawalam sobie sprawy z tego, ze to wcale nie tania zabawa. :lol:

Pozdrawiam serdecznie!

Hej Iwuś!

Pieknie masz u siebie. Cudowne widoki, ogrod i dom, o dzieciach nawet nie wspomne. :D :wink:

Mnie magpie tutaj pogonila aby zobaczyc decoupage. :D

Cudne rzeczy zrobilas! :D

Ja tez ucze sie od nie dawna, bardzo pomogla mi wlasnie strona Asket. :D

tutaj moja pierwsza praca

http://i219.photobucket.com/albums/cc199/brigamene/DSC08731.jpg

a tu druga :lol:

http://i219.photobucket.com/albums/cc199/brigamene/DSC08739.jpg

Na razie wciaz sie ucze i zbieram materialy. Nie zdawalam sobie sprawy z tego, ze to wcale nie tania zabawa. :lol:

Pozdrawiam serdecznie!

Witaj :D Prawda, że to zaraźliwe i drogie też, to prawda. Myślę, że najgorzej jest na początku, ponieważ nic nie umiem i nic nie mam. Teraz jak przynajmniej mam niezbędne wyposażenie jest... poręczniej... bo jeszcze trochę inwencji twórczej trzeba z siebie wykrzesać. :wink:

Dziękuję, że do mnie wpadłaś pochwalić się swoimi pracami :D :D Naprawdę mi się spodobały :D , ja jeszcze trochę boję się zastosować efektu spękań. Próbowałam na zegarku, ale dałam za mało czasu na wysychanie poszczególnym warstwom i trochę brzydko wyszło. Użyłam preparatu jednoskładnikowego, może teraz użyje dwuskładnikowego żeby zobaczyć jak mi wyjdzie. Chciałabym zastosować ten efekt na glinianych dzbanach.

O matko no! To teraz będziemy mogły nawzajem się dopingować w swoich szaleństwach.

Acha... no i muszę skoczyć do Madzi podpatrzeć co też tam ona o mnie wypisuje łobuziara :lol: :lol:

Iwuś, piękne te różane zasłony! Też mam słabość do angielskich wzorów tkanin. Już widzę te aranżacje okien, no i poduchy - mniammm.... :lol:

Może to trochę teraz nie na czasie, w erze chromu i szkła. :oops: Ale z uniesionym czołem przyjmę także i słowa krytyki. Zawsze miałam w sobie takie przekonanie, że przedmioty którymi się otczamy i wnętrza, które tworzymy mówią za nas o naszym stanie ducha i osobowości. :D

Cieszę się, że i Tobie także takie bezeceństwa odpowiadają :lol: :lol:

Przyniosłam coś ładnego do oglądania :wink:

http://www.drewnianadolina.pl/galeria/browse/page/2

Piękne są te skrzyneczki "Barbary", prawda? I krzesełko straszydełko Asket się tam znalazło :lol: :D

A zaglądałaś na stronę http://www.sylwiasewerin.pl i na jej szkatułki ze strusich jaj? Mistrzostwo. Niedaleko naszej miejscowości ok. 15-20 km jest strusia farma, więc jak trochę się podszkolę to zaryzykuję. :D

Hej Iwuś!

Wiesz ja robiłam spękania takim jak to

http://allegro.pl/item831379117_country_crackle_stamperia_80ml.html

Tyle, że opakowanie znalazłam 200ml. Tez na allegro u innej sprzedającej edyta_kk

Iwuś a jaki klej używasz do serwetek, bo ja mam Heritage 3w1, niby uniwersalny, ale chyba nie nadaje sie do serwetek, bo strasznie sie marszczą. Jak mały wzór to dam rady palcem wyprostować ale większy, to nie da rady przykleić bez zmarszczek. :roll:

Chyba muszę taki specjalny do serwetek kupić, lub kupować papier do decoupage. :roll:

No na ten początek to brakuje mi podstawowych rzeczy jak Primer, dobry lakier (na razie lakieruje tym co zostało mi od parkietu, ale on lekko błyszczy, a ja wołałabym mat), farby akrylowe, opóźniacz do farb (to koniecznie, bo te cieniowania bez tego nie da rady ładnie zrobić), a nawet dobre pędzle, mam tylko jeden co sie nadaje. A gąbki mam te od naczyń. :lol:

A Tobie pięknie wyszło to co dotychczas zrobiłaś. Ten dzbanek mi sie strasznie podoba.

No to teraz mam kumpele, (dzięki magpie :wink: ) będę tu zaglądać i prosić o porady. :D :wink:

Hej Iwuś!

Wiesz ja robiłam spękania takim jak to

http://allegro.pl/item831379117_country_crackle_stamperia_80ml.html

Tyle, że opakowanie znalazłam 200ml. Tez na allegro u innej sprzedającej edyta_kk

Iwuś a jaki klej używasz do serwetek, bo ja mam Heritage 3w1, niby uniwersalny, ale chyba nie nadaje sie do serwetek, bo strasznie sie marszczą. Jak mały wzór to dam rady palcem wyprostować ale większy, to nie da rady przykleić bez zmarszczek. :roll:

Chyba muszę taki specjalny do serwetek kupić, lub kupować papier do decoupage. :roll:

No na ten początek to brakuje mi podstawowych rzeczy jak Primer, dobry lakier (na razie lakieruje tym co zostało mi od parkietu, ale on lekko błyszczy, a ja wołałabym mat), farby akrylowe, opóźniacz do farb (to koniecznie, bo te cieniowania bez tego nie da rady ładnie zrobić), a nawet dobre pędzle, mam tylko jeden co sie nadaje. A gąbki mam te od naczyń. :lol:

A Tobie pięknie wyszło to co dotychczas zrobiłaś. Ten dzbanek mi sie strasznie podoba.

No to teraz mam kumpele, (dzięki magpie :wink: ) będę tu zaglądać i prosić o porady. :D :wink:

dziewczyny a jak wygląda ten efekt spękań??

macie na mysle takie przetarcia ciemniejszego koloru widoczne od spodu...czy to cos innego??

Tak, to są te spękania.

Malujesz ciemna (kontrastową farba), na to jak wyschnie malujesz preparatem do spękań (jak jest jednoskładnikowy, tak jak ten co ja robiłam). Jak preparat wyschnie malujesz na to jasna farba, która wysychając pęka. To pękanie jest różne w zależności od tego jak nakładasz tą farbę. Bardzo ładnie tłumaczy to na swojej stronie Asket i wszędzie są zdjęcia, więc można się naprawdę odważyć aby samemu coś spróbować. :wink:

Zobacz na Jej stronie część - Krok po kroku.

Tak, to są te spękania.

Malujesz ciemna (kontrastową farba), na to jak wyschnie malujesz preparatem do spękań (jak jest jednoskładnikowy, tak jak ten co ja robiłam). Jak preparat wyschnie malujesz na to jasna farba, która wysychając pęka. To pękanie jest różne w zależności od tego jak nakładasz tą farbę. Bardzo ładnie tłumaczy to na swojej stronie Asket i wszędzie są zdjęcia, więc można się naprawdę odważyć aby samemu coś spróbować. :wink:

Zobacz na Jej stronie część - Krok po kroku.

super, dziekuje za szybką odpowiedz!! :p

a moge jeszcze poprosić o link do tej strony Asket?? bo nie wiem gdzie szykąc :oops:

ja zaczęłam sie bawić w malowanie najpierw ciemną farbą, potem nacieranie świecą woskową i malowanie białą farbą.

wyszło tak:

http://lh4.ggpht.com/_QziNhVXF5qI/Sv_1WDXQ1dI/AAAAAAAAEyM/ii-hV3b12Ag/s512/PICT0194.JPG

i jestem ciekawa jak wygladałoby z peknięciam??

Zelijka - ja też robiłam zakupy u tego sprzedawcy na allegro. :D Lakier też mam Heritage 3w1 satyn. Faktycznie słabo nadaje się do serwetek, mi też się marszczą. Muszę spróbować wlaśnie tego specjalnego do serwetek. No ja to się wyposażyłam jak tylko mogłam. Bo wiem, że jak bym nie miała wszystkiego to bym się strasznie denerwowała, a tak mam pomysł i go realizuje bez ograniczania się posiadanymi materiałami i przyborami. Pędzli mam chyba z 12 szt :o + dwa gąbkowe, profesjonalny primer, lakier spray 9ale nie jestem z niego zadowolona... jak dla mnie za lekki i boję się użyć papieru ściernego, mimo np.5-7 warstw), papiery ścierne - 3 rodzaje, akryle malarskie do cieniowania, akrylową białą z budowlańca + 8 pigmentów, cały segregator serwetek :lol: , medium/opóźniacz do farb, preparat do spękań, taśmy papierowe ochronne dwa rodzaje... :lol: :lol: , może dość tej wyliczanki. Przyznam, że dzięki temu jest wygodnie.

Może dziś zrobię zdjęcie dla skrzynki na klucze, którą przerobiłam. :D

Iwuś masz rację konieczne sa te wszystkie rzeczy aby spokojnie sobie porobić.

Patrz też tutaj

http://www.decoupage.art.pl/login.php?osCsid=9c03e154031f8f414

Kupowałam tu trochę serwetek. Bardzo, bardzo miła Pani i szybko wysyła rzeczy.

A tu wypatrzałam tańsze niz u nas w sklepie farby akrylowe, na razie muszę poczekać z zamówieniem :roll:

http://www.decoupage.art.pl/login.php?osCsid=9c03e154031f8f414

Gdzieś czytałam, że farby, primer i lakier Fluggera sa dobre. Ceny zdecydowanie lepsze niz te decoupagowe.

Jeśli cos sprawdzę i będzie godne polecenia to dam znać.

kala67 pięknie wyszła ta deseczka. :p Napisz proszę jak to sie robi. Teraz na to nakleić jakis wzór ze serwetki, wycieniować, polakierować i super ozdoba.

naprawde Wam sie deseczka podoba??? :lol:

malowałam czarną farbą akrylową, jak wyschła to w niektórych miejscach posmarowałam deseczke białą świeczka woskową i malowałam całośc białą farba akrylową. Jak wyschło to papierem ściernym przetrałam w tych miejscach gdzie było posmarowane świecą i powstały takie przetarcia tj, wystaje czarna farba od spodu.

Takim sposobem chce odnowić dębowe stoliczki, szafe sosnową, łóżko do sypialni oraz dużą witryne dębową, która mam teraz w salonie.

Nie chce narazie mebli ozdabiac żadnymi naklejkami czy wzorkami, bo boje się, że przedobrze :wink: i będzie wszystkiego za dużo naciapane :oops:

narazie zostawie wszystko w takiej postarzanej bieli........a potem zobacze co będzie mi pasowało do nowego domku, jakie ozdoby...

He, he warsztaty sobie tutaj urządzamy. :D Iwuś jest prezesową, więc wybaczy. :wink:

kala67 mądrze gadasz. Lepiej na razie zrobić proste, potem zobaczysz co Ci będzie pasowało do całości.

Ja tez chciałam zrobić tak starą sypialnie. Widziałam już takie mebelki i mi sie spodobało. (w galerii chyba, Latarnik ma i ostatnio ktoś z nowych u córeczki pokoju zrobił, nie pamiętam gdzie to było, u monah może :oops: )

Jeno ja chciałam oliwkowy kolor pod spodem i na to kość słoniowa. Ale mąż sie nie zgodził. Nie ufa moim zdolnościom artystycznym. :lol:

Iwuś, w razie czego Ty pogoń stad, :oops: Ty tu szefujesz. :D :wink: