Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - Pradolina

Recommended Posts

Zaslony przepiekne! :D Ale macie szczescia na takie cacka trafic. :wink:

Ja tez jak wiekszosc tutaj bardzo lubie takie klimaty, wiec dobrze sie czuje zagladajac do Ciebie.

No i znowu podziwialam ten rozany dzbanek. :lol:

Ja na razie tylko na drewnie robie. :roll: Ale dogonie Cie, z czasem. :D :wink:

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zaslonki na oknach bardzo ladnie wyszly! Szczegolnie podoba mi sie wzor na tych w pokoju Oli.

Iwuś jak tam przygotowania przed swietami? Choinka bedzie zywa czy sztuczna, jedziecie gdzies czy w domku.

My jestesmy w domu, bede miec gosci jak co roku tradycyjnie :D .

:D ... przygotowania zaczęły się od tego, że próbuję odwalić działkę Świętego Mikołaja :roll: Im szybciej to zrobię tym lepiej się poczuję.

Choinka będzie pierwszy raz w naszym domu żywa. Zawsze mieliśmy sztuczną... trochę mam wyrzutów sumienia, ale ja nigdy, ale to przenigdy nie spędzałam Świąt przy żywej, pachnącej choince. Może w tym roku się uda. Obym przed samym zakupem się nie rozmyśliła...najczęściej tak właśnie bywa... poprostu szkoda mi ich :cry: ... ale!!! trzymamy się tego co na początku... bez mazgajstwa !!! :roll: :-?

Na Święta zostajemy w domu.. ktoś go musi pilnować... no nie? :lol: :lol: Tak naprawdę to zawsze jesteśmy w domu... i 90% przypadków mamy gości. Chyba na początku małżeństwa to jakoś było tak, że objeżdżaliśmy mamusie a potem w błogim spokoju do swego gniazdka. Teraz o błogim spokoju mozna zapomnieć. Generalnie nie przepadam za Świętami, dla mnie to za duży ambaras i zamiast się wyciszyć i odpocząć oraz mieć czas na refleksję to się stoi nad garami, w sklepach, ze ścierą po podłogach, kurs za kursem stół kuchnia, a potem... do roboty!!!

Fajny jest tylko jeden moment, no może dwa: dzielenie się opłatkiem - mnie zawsze jakoś wzrusza (choć się pilnuję, żeby nikt nie zauważył) i czas kiedy dzieci otwierają prezenty. :D

Wiem, że Ty już napiekłaś chyba pierniczków, bo foremki to masz napewno :D Hmm... też będziecie mieli gości...w sumie to należą się Tobie Święta w prawdziwie błogim spokoju... większość weekendów w roku obsługujesz jak mały motorek ... to Święta powinne być dla Ciebie czasem świętym... i tego Ci właśnie życzę, pracusiu 8)

No, trochę odsapnęłam (odpowiem jeszcze Zelijce :D ) i lecę na zakupy do mojego ulubionego sklepu, gdzie mogę kupować mająć własną świerzo zaparzoną kawę w garści... teraz to piję zimną wodę :-? :lol:

Zaslony przepiekne! :D Ale macie szczescia na takie cacka trafic. :wink:

Ja tez jak wiekszosc tutaj bardzo lubie takie klimaty, wiec dobrze sie czuje zagladajac do Ciebie.

No i znowu podziwialam ten rozany dzbanek. :lol:

Ja na razie tylko na drewnie robie. :roll: Ale dogonie Cie, z czasem. :D :wink:

Zelijko, kto szuka ten znajdzie. Dla mnie ten sprzedawca to się trafił jak ślepej kurze ziarko...mówię Ci, serio :-?

A na dzbanek to patrz i patrz, bo to pomaga. Jak zrobisz swój pierwszy (a z tym nie zwlekaj, bo to łatwiejszy materiał niż drewno), to od razu będzie wielkie dzieło :D , wspomnisz moje słowa :D

Ja już od tygodnia za nic nie mogę się złapać. Czas jakoś mi tak ucieka, a mam przygotowane krzesełko mojej młodszej Karolki... no i nie mogę się z nim zacząć :-?

Zwrot Vat-u budowlanego próbuję zrobić już od pół roku... na razie jestem na etapie, że mam poskładane wszystkie faktury... nie mogę no... jak cały dzień siedzę w tych papierzyskach to popołudniu mnie odrzuca... naprawdę nie wiem jak ktoś może się tym zajmować dodatkowo po godzinach pracy... chyba tylko pasjonaci... a mnie pasjonuje zupełnie co innego... :roll: :-? :lol: :lol:

A kiedyś i za co innego niż drewno się wezmę, jeno na razie nie mam primeru i nie mogę. :lol:

No i chciałabym do dzbanków i szkła mieć crack dwuskładnikowy, wiec.., czekam. 8)

O tutaj znalazłam serwetki trochę taniej

http://www.serwetki.xip.pl/thumbnails.php?album=38

Iwuś ja pierniczki dopiero bede piec ale nie wiem kiedy :roll: , ciasto dopiero mam zarobione.

Z pracami swiatecznymi jestem daleko w polu :o , wczesniej mialam soboty wolne to nadganialam robote , a teraz w kolejna juz sobote mamy wyjazd z samego rana (sprawy sluzbowe), wracamy wieczorem, a niedziele siedzimy z mezem nad projektami. Nie wiem kiedy ja to wszystko ogarne, a juz 20 grudnia zjezdzaja sie goscie.

Dziewczyny, pocieszę Was, u mnie jeszcze trudniej. Wyjeżdżamy 9 grudnia, wracamy na trzy dni przed świętami, a Wigilia na 12 osób u mnie i sama mam ją przygotować.

I wszystkim prezenty...jakoś muszę dać radę, nie mam wyjścia :roll:

Dziewczyny, pocieszę Was, u mnie jeszcze trudniej. Wyjeżdżamy 9 grudnia, wracamy na trzy dni przed świętami, a Wigilia na 12 osób u mnie i sama mam ją przygotować.

I wszystkim prezenty...jakoś muszę dać radę, nie mam wyjścia :roll:

Tolu rok temu tez tak wyjezdzalas i wracalas kilka dni przed swietami?

Magdzia :D , Ty to jesteś niezmordowana pracuśka. Rzeczywiście będzie ciężko to ogarnąć :cry: , dobrze że Tola pospieszyła z odsieczą i pokrzepieniem w kontraście własnej "niedoli". :wink: Tolu, ja mam tylko nadzieję, że ten wyjazd to jakiś odpoczynek jest?? :D 8)

Zelijko, ja mam się znudzić? Kobieto, podajesz mi wszystko jak na talerzu a ja nawet nie mam kiedy odwdzięczyc Ci się tym samym. :oops: Muszę się poprawić. Serwetki cudne! 8)

No tak, w ubiegłym było jeszcze trudniej, bo wróciliśmy w niedzielę, a już we środę była Wigilia. W poniedziałek szaleństwo, kupno i ubieranie choinki, zrobienie wszystkich zakupów, mięso do pieczenia, ryby, jedynie z pieczenia ciast zrezygnowałam, kupiłam gotowe.

Wigilia na 12 osób, w pierwszy i drugi dzień na obiedzie Rodzice. Było mi lżej o sprzątanie, bo dzieciaki które nie wyjeżdżały, chałupkę ogarnęły jako tako.

Wyjazd w celu odpoczynku (narty), termin mało popularny, więc ceny najniższe i to kusi, no ale coś za coś. Po powrocie lekko nie jest :wink:

Tolu !! Super pomysł, że ja nigdy na to nie wpadłam. Muszę jednak poczekać aż dzieci podrosną. Naprawdę fajny pomysł. Może nawet lepiej, że na przygotowania masz potem bardzo niewiele czasu, bo aż tak się nimi nie przemęczysz. Tym bardziej, że będziesz po powrocie z fajnego wyjazdu. A cała reszta będzie te przygotowania ciągnęła przynajmnie 2,5 tygodnia. To Twój sposób, jakby na to nie patrzeć, podoba mi się najbardziej. :D 8)

Wiesz, nawet jak coś by nie do końca wyszło, to wszyscy rozumieją, bo wiadomo, czasu miałaś mało :wink:

A i chwalą wszyscy, bo...czasu miałaś mało, a udało ci się tyle przygotować, ...a ja rosnę :lol:

Jak wyjeżdżaliśmy to u nas śniegu nie było wcale i nastrój przedświąteczny mocno o to zubożony, a w Italii śniegu dowaliło tyle, że najstarsi włoscy górale takiego grudnia nie pamiętali :lol:

Więc przedświąteczny odpoczynek, plus ten śnieg, plus urok Dolomitów to był najlepszy prezent świąteczny, jaki można sobie wymarzyć.

A po powrocie rodzinne, spokojne biesiadowanie przy stole po takim czynnym wypoczynku...bezcenne :D

Wiesz, nawet jak coś by nie do końca wyszło, to wszyscy rozumieją, bo wiadomo, czasu miałaś mało :wink:

A i chwalą wszyscy, bo...czasu miałaś mało, a udało ci się tyle przygotować, ...a ja rosnę :lol:

Jak wyjeżdżaliśmy to u nas śniegu nie było wcale i nastrój przedświąteczny mocno o to zubożony, a w Italii śniegu dowaliło tyle, że najstarsi włoscy górale takiego grudnia nie pamiętali :lol:

Więc przedświąteczny odpoczynek, plus ten śnieg, plus urok Dolomitów to był najlepszy prezent świąteczny, jaki można sobie wymarzyć.

A po powrocie rodzinne, spokojne biesiadowanie przy stole po takim czynnym wypoczynku...bezcenne :D

Wszystko co napisałaś - ŚWIĘTE SŁOWA. Hm... analiza odbioru społecznego rewelacyjna :D Potwierdza to, że warto właśnie tak zaplanować święta.

Zmyślna "psycholorzko" :wink:

Kiedyś było tak

http://i0.instantgallery.pl/i/iw/iwonaz4/f7b53ea1fed75ce663bf686b2ad92546114300.jpg

A teraz tak :-? :cry: :cry: :cry: :cry:

http://i6.instantgallery.pl/i/iw/iwonaz4/ece11e2cd7c7157ff8a3b6da95d9b672167046.jpg

Nie mam w związku z tym zbyt ciepłych uczuć wobec sołtysa... a wystarczyło kupić działkę 0 10 arów większą :cry: :cry: ... to tak nas poinformowali w gminie, że za nami napewno nikt się nie wybuduje, to pożałowaliśmy tych 10 tys. więcej, :cry: :cry: ale teraz mielibyśmy piękny widok i spokój na 100 lat, ale wpadłam na cudny pomysł powiedzieć znajomym o tej działce do kupienia :o ... idiotka, :evil: myślałam, że będzie fajnie... i tu najwłaściwszy bułby emotikon pukający się w głowę :lol: :lol: :lol: :lol:

No nie jest najgorzej. Oczywiście, ze lepiej miec pola, łąki lasy, a jeszcze lepiej zeby te widoki nalezały do nas. U nas sąsiad wywalił właśnie w tym miesiącu ( a niby grudzień) "przepiękną scianę z Ytonga. Mur zasłaniający cały zachór

ta działka była na sprzedaż ale nie miałam na zbyciu wolnych 200 000....... A teraz bede mieć "przepięlną" scianę, na jego garaż dwustanowiskowy. Kupił działkę w połowie zalesioną, piękne stare dęby... Wyciał wszystko w swietle prawa i wywalił klocek ala bungalow amerykanski. Szkoda gadać

Pozdrawiam, fajny domek