Iwuś 25.01.2010 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Hej ANNNJA, mało piszę ale sporo się włóczę po forum i jak zwykle mało sie odzywam . Pewnie się męczysz niemiłosiernie czekając na wiosnę, będziesz miała co robić w swoim pieknym zakątku Ja te rośliny kupuję z drżeniem serca, że mogą nie przetrwać, ale kupno wszystkiego naraz to duży wydatek, a u nas wciąż jest jeszcze tyle do zrobienia . Mam jeszcze luty, marzec i kwiecień do zakupów ogrodowych, więc jakoś mi to finansowo się rozłoży (oby tylko te roślinki przeżyły, bo inczej ten eksperyment będzie mnie kosztował podwójnie ). W sumie to te rośliny pewnie będę kupować aż do jesieni Zniewoliłam się tym ogrodem Dorbi - dzięki za polecenie sprzedawcy , Z tym projektowaniem ogrodu to doskonale Cię rozumiem, ja od dwóch dni siedzę nad swoim . Do tej pory kupowałam rośliny, część już posadzonych, zamawiam następne i ... okazało się, że nie za bardzo wiem gdzie to sensownie umieścić. Siedzę więc nad rzutem naszego ogrodu i projektuję kamienne ścieżki, altanki, wędzarnie, ogród warzywno-ziołowy (spisałam nawet warzywa i zioła, które tam mają się znaleźć), miejsce na stolik kawowy, plac zabaw, fontanna (która pojawi się trochę później). Wszystko po to by stworzyć swój tajemniczy ogród z załukami, które mogą mi zatrzeć fizyczne granice naszego ogrodu. Jest to bardzo trudne, ponieważ wokół działki jest zbyt mało starych drzew (wyrosną nasze) i liczy sobie ona jedynie 2005 m2. Nie zrażam się jednak bo widziałam cuda na mniejszych powierzchniach. Wyjdzie jak wyjdzie, z biegiem lat jak ogród będzie rósł także i ja będę nabierać doświadczenia Narazie jestem zadowolona z tego, że wyznaczone kamienne ścieżki pomogą mi ciekawie rozmieścić rośliny i zmieścić ich więcej niż do tej pory myślałam... będzie dżungla ... za parę lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 25.01.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 No u mnie jest troche mniej bo 1300, ale mysle ze tez cos stworze romantycznego A roslin to zawsze malo, bo zawsze cos mozna wcisnac. U mnie tez klepisko bez drzew zupelnie, no, mam dwie brzozy ktore nie zostaly wyciete po budowie, ale maja po kilka metrow. mam do obsadzenia jeden bok ogrodu by odgrodzic sie od drogi, niby gminna ale taka szutrowka, najwiecej jezdzi traktorow po niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwuś 25.01.2010 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Oooo...to od drogi rzeczywiście musisz się "odgrodzić" , kurz będzie szedł równo. A te Twoje brzózki piękne są i dają fajny klimat, to niesamowite że wystarczą dwa takie drzewa a człowiek czuje się jakby był w swoim lasku. Przynajmniej ja mam zawsze takie wrażenie jak oglądam Wasze zdjęcia. PS. U Was dziewczyny widzę, że też ostro zima poczyna sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 25.01.2010 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Oooo...to od drogi rzeczywiście musisz się "odgrodzić" , kurz będzie szedł równo. A te Twoje brzózki piękne są i dają fajny klimat, to niesamowite że wystarczą dwa takie drzewa a człowiek czuje się jakby był w swoim lasku. Przynajmniej ja mam zawsze takie wrażenie jak oglądam Wasze zdjęcia. PS. U Was dziewczyny widzę, że też ostro zima poczyna sobie O,tak, kurzy sie nieprzecietnie i tamtędy sniegu nam nasypalo. A brzoski to ja chcialam wykarczowac ale mąż zabronił i dobrze A pod brzoskami mamy kozlaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwuś 25.01.2010 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Jaki pyszny tandem , jak robisz jajecznicę to po smaczny dodatek masz niedaleko. Musimy przyznać, że często i nasi faceci mają dobre pomysły Zresztą co oni bez nas... a co my bez nich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 25.01.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 tak jest - jestesmy dla siebie stworzeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 27.01.2010 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Gdzie ta wiosna? Jak ja przetrwam jeszcze te dwa miesiące O nie, nie... kochanieńka.... na dwa miesiące to ja się stanowczo nie zgadzam!!! A serio... otwierając Twój dziennik zobaczyłam, że kiedyś, przed świętami chyba jeszcze, kupiłaś podagrycznik. Pewnie wiesz, ale napiszę, uważaj bo cho....nie ekspansywne... w dwa lata cały ogród zawali... nawet trawnika nie oszczędzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwuś 27.01.2010 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 O nie, nie... kochanieńka.... na dwa miesiące to ja się stanowczo nie zgadzam!!! A serio... otwierając Twój dziennik zobaczyłam, że kiedyś, przed świętami chyba jeszcze, kupiłaś podagrycznik. Pewnie wiesz, ale napiszę, uważaj bo cho....nie ekspansywne... w dwa lata cały ogród zawali... nawet trawnika nie oszczędzi Liczyłam na taką reakcję ... postraszyć tylko chciałam...oby się nie sprawdziło Arctica z podagrycznikiem to samo mówiła mi mama. Ja zaplanowałam mu miejsce między kostką podjazdu do garażu a kostką chodniczka. Jest to zamknięte oczko ziemi i mam nadzieję, że się nie przebije. Widziałam w opisie aukcji, że ekspansywny, ale że aż taaaakk . Jak myślisz powstrzyma go ta kostka z każdej strony??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 31.01.2010 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Iwuś milo do Twojego dzienniczka zajrzeć ,bo tu już wiosna zawitała na całego.Jestem pełna podziwu dla Twojego zapału i serca ,jakie wkładasz w urządzaniu swojego ogrodu.Jestem pewna ,że po nasadzeniach ,które już są i które jeszcze będą ,będzie to naprawdę magiczne miejsce. na pewno coś od Ciebie odgapięPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwuś 31.01.2010 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Hej Beauty Będzie mi miło jeśli zainspirujesz się naszym ogrodem , "na szczęście" nie jesteś moją sąsiadką, więc możesz zgapiać co Ci się żywnie podoba Wiosny nie mogę się już doczekać, więc ją "przyzywam" na wszelkie sposoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 31.01.2010 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Hej Iwuś ! WIdze, ze caly czas myslisz nad ogrodem, u nas sniegu po kolana, wszystkie iglaki zakryte i nawet checi nie mamy myslec o wiosnie. Maz twierdzi, ze duzo roslin wymarzlo, i wiele bedzie polamanych od ciezaru sniegu . Twoja psina wyglada slicznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwuś 31.01.2010 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Hej Iwuś ! WIdze, ze caly czas myslisz nad ogrodem, u nas sniegu po kolana, wszystkie iglaki zakryte i nawet checi nie mamy myslec o wiosnie. Maz twierdzi, ze duzo roslin wymarzlo, i wiele bedzie polamanych od ciezaru sniegu . Twoja psina wyglada slicznie! U nas także śniegu dostatek , ale mnie to właśnie mobilizuje do tego by już teraz myśleć o wiośnie. Na szczęście ja jeszcze nie mam takich roślin, które mogłyby wymarznąć, a swoje najmniejsze drzewka regularnie (czasem dwa razy dziennie jak dobrze popada) odkopuję spod śniegu. Głównym powodem jest Tośka, bo jak widzi drzewko to ominie, a jak zostanie biedactwo pod śniegiem to wtedy Tośka po nim jak czołg. Narazie wszystkie czekają w dobrym zdrowiu na wiosnę. Nawet zające nie przyszły tej zimy pożywić się brzózkami. Pewnie przez wiatraki i inne czynniki. Madzia myśl o wiośnie, myśl... szybciej do nas przyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 31.01.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 U nas za duzo tego jest zeby odkopywac . Chce mi sie juz strasznie ciepla, a pogoda na najblizsze dwa tygodnie - duze mrozy. Od trzech dni jestesmy z mezem wypompowani z sil chyba przez ta pogode, do tego niskie cisnienie.. Ciagle tylko przebywamy w pomieszczeniu praca, dom, auto i brak nam prac w ogrodzie. W dodatku w te mrozy musze jechac za tydzien do Poznania z siostra wybierac suknie slubna, bo slub 6 sierpnia, a ona jeszcze nie byla ogladac. No troche sobie pomarudzilam i juz mi lepiej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 31.01.2010 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 u nas straaaaaaaaaaaaaasznie dużo sniegu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 01.02.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Je tez mam dosyc tego sniegu, codziennie odsniezanie Wczoraj zlitowalam sie nad moimi kilkoma thujami i cyprysikami, ktore sa ponad metrowe i odkopalam je, bo zakopane na maxa i balam sie ze jakies moje dziecie przebiegnie po nich i polamie albo topniejacy snieg rozlamie. A ogrog juz mam zaprojektowany na papierze z wybranymi roslinami i czesciowo zaplaconymi, a zamowionymi na allegro oczywiscie. Ale na szczescie to nie wszystko, troche miejsca jeszcze mam na inne roslinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwuś 02.02.2010 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 U nas za duzo tego jest zeby odkopywac . Chce mi sie juz strasznie ciepla, a pogoda na najblizsze dwa tygodnie - duze mrozy. Od trzech dni jestesmy z mezem wypompowani z sil chyba przez ta pogode, do tego niskie cisnienie.. Ciagle tylko przebywamy w pomieszczeniu praca, dom, auto i brak nam prac w ogrodzie. W dodatku w te mrozy musze jechac za tydzien do Poznania z siostra wybierac suknie slubna, bo slub 6 sierpnia, a ona jeszcze nie byla ogladac. No troche sobie pomarudzilam i juz mi lepiej . ...jeszcze nie była oglądać??? Znając mnie to takie rzeczy załatwiłabym tydzień przed Przygnębienie chyba już wszystkim daje w kość. Za mało słońca i ruchu na świerzym powietrzu Nie martw się już niedługo wiosna. Ja też mam teraz mętlik w życiu bo zmieniłam pracę na....bardziej odpowiedzialną i przez najbliższy rok pewnie nie będę wiedziała jak się nazywam , ale czasem trzeba większego wysiłku, by inne sprawy sobie ułatwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwuś 02.02.2010 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 ... A ogrog juz mam zaprojektowany na papierze z wybranymi roslinami i czesciowo zaplaconymi, a zamowionymi na allegro oczywiscie. Ale na szczescie to nie wszystko, troche miejsca jeszcze mam na inne roslinki No, no, no jaka pracuśka, a może by tak się pochwaliła? Mam nadzieję, że jak wlepię nos w Twój dziennik to znajdę coś w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 02.02.2010 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Dziennik jeszcze zimowy, zaspy wszedzie. mam na papierze, jak ladnie narysuje to zamieszcze w dzienniku i roslinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwuś 02.02.2010 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Dziennik jeszcze zimowy, zaspy wszedzie. mam na papierze, jak ladnie narysuje to zamieszcze w dzienniku i roslinki A Ty!!! Ja Cię dopilnuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 03.02.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Dziennik jeszcze zimowy, zaspy wszedzie. mam na papierze, jak ladnie narysuje to zamieszcze w dzienniku i roslinki A Ty!!! Ja Cię dopilnuję Postaralam sie zajrzyj do mojego dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts