aniahubi 20.06.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Ale bukiecik mi dzisiaj wpadł..... Ale fajny, ja się zgapiłam i nie wysiałam łubinu na ten rok, ale już mam nasionka, więc w przyszłym roku też będę mogła pochwalić się takim Na róże bym się nie gniewała.... A tak przy okazji: jakie drzewka masz posadzone pod płotem (brzozy i sosny?) i w jakiej odległości od płotu i między sobą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwuś 20.06.2010 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Arctica ! Jakoś mi dziwnie z tym nowym avatarem... ta kobyłka u drzwi to ...ehhhh;). Ten preparat to przed posianiem trawy? Olorobal, nie żałuj tego świństewka jak Actica mówi, że pomoże. Potem będziesz miał problem z głowy. Aniu, łubin możesz wysiać jeszcze w tym roku. Ja tak zrobię bo zostały mi jeszcze dwa opakowania białego (w sumie mam tylko biały). Wysieję w warzywniku, a na wiosnę jak powschodzą sadzonki będą silniejsze i porozsadzam na stałe miejsca. Moja mama ogrodniczka tak robi, więc ja też zaryzykuję. Na róże się już chyba nie gniewam ale moje przegapienie bo mogłam posadzić białe drzewkowe a nie różowe, ale ciągle bałam się, że będzie za biało...i tu jest moja największa wtopa. Nie ma tego złego, bo wyczytałam ostatnio, że ogród w kolorach biały, róż, fiolet i niebieski to ogród w stylu rustykalnym...Fajnie brzmi a jak to będzie wyglądało... zobaczymy. Od strony północno-zachodniej mam posadzone sosny (odległości na oko i podobno dlatego za gęsto, ale jakoś się tym nie przejmuję). W rogu kiedy ogrodzenie zaczyna stronę wschodnią mam brzozy, jeden jarząb norweski czy szwedzki (nie pamiętam:eek:), jedną lipę a potem do połowy prawie ogrodzenia liściaste są poprzeplatane różnymi gatunkami sosny, a na końcu 9 modrzewi pod rząd. Odległość od ogrodzenia to ok.1,5 m lub czasem mniej i to podobno jest za mało, ale już za późno na modyfikację. To sosny, więc jak urosną to koronę będą miały i tak ponad ogrodzeniem, a wtedy ja na dole posadzę ozdobne krzewy. Od strony południowo-zachodniej mam tylko liściaste: buki, które później będę przycinać w miarę potrzeb i głogi, które w rogu zachodnio-północnym łączą się z sosnami. Od południowej strony mam same liściaste: buk, jarząby, sosny, dęby, klony. To wg zasady, że od słonecznych stron sadzi się liściaste a od pozostałych ilglaste, które wtedy nie zabierają słońca a zatrzymują zimne wiatry. Liściaste natomiast latem dają przyjemny cień a zimą gołe gałęzie nie zabierają słońca od strony południowej i zachodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 20.06.2010 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź Mam o czym myśleć.... U mnie w ogrodzie też takie właśnie kolory są/będą, ale raczej rustykalne to to nie będzie, wolę bardziej uporządkowane rabatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 20.06.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Arctica ! Jakoś mi dziwnie z tym nowym avatarem... ta kobyłka u drzwi to ...ehhhh;). Ten preparat to przed posianiem trawy? Namotałam z tym avatarem... idę odszukać kobyłkę... Preparat na jednoliścienne to na rabatki jak sobie z perzem nie można poradzić. Pod trawę nie ma sensu bo perz w trawie sam zniknie... częste koszenie i rozkrzewienie trawki zabiją go:). Ja używałam go bo perz wyłaził mi przez włókninę... po jednym razie perz więcej się nie pojawił. Tylko trzeba poczekać, chyba dwa tygodnie (napisane na opakowaniu), muszą żółte kikuty stać coby dotarło do końcówek kłączy bo odbije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 20.06.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 A jak sie nazywa i jakiej firmy? Na dwuliscienne to znam Mniszek Substrala, ale koniczyny mi nie zniszczyl, musze jeszcze raz pryskac, tak sie ta koniczyna rozrosla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwuś 21.06.2010 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Aniu, ja na tzw. naturalizm w ogrodzie będę musiała też ciężko pracować, mam nadzieję że jak to wszystko będzie takie obrośnięte to wrażenie ładu i porządkugdzieś się tam ukryje. Masz rację Arctica, z tym perzem w trawniku, faktycznie ja go dopiero poznałam przy okazji zakładania warzywnika. Jak nie znajdziesz kobyłki to pamiętaj, że jest też w moim dzienniku. Dorbie ja w trawniku mam masę koniczyny, ale jej nie tępie bo jakoś tak fajnie wygląda. W sumie to nie mam wyjścia bo nasz trawnik to mieszanka łąkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olorobal 21.06.2010 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 A jak się trawnik na perzu zakłada? Wysiać pomiędzy perz? A na sporym kawałku mam różne chwasty łącznie z ostami. Tam nawet perz nie chce rosnąć A że nierówno mocno (bo krety kiedyś ryły ostro) to myśleliśmy przekopać. Ale chyba przy tym padniemy... No muszę w dziale ogrodowym pogrzebać, żeby jakiś plan działania ustalić... Dlatego patrzę i patrzę i napatrzeć sie nie mogę na ogród Iwusi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konstancja30 21.06.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Och ..szczęściaro ...piękna ta twoja przestrzeń ...a róże w barwach rustykalnych ....ojjjjj chciałabym obie wiemy dlaczego dlatego lubie sobie tak u ciebie na nie popatrzeć no ale mam lawendę ( to najmniej wymagająca roślinka ) i mam niecierpki i pelargonie i petunie sliczne czyli nic trwałego tylko pogoda je drażni bo się pokuliły a ja jako murarz tynkarz eksperymentalnego programu "zrób to sam " nie schwałam ich ...może przetrwają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwuś 23.06.2010 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Olorobal, myślę że zdjęcia dają Ci złudny obraz naszego ogródka, niestety. :oops:Wszystkie rośliny są dość małe, więc efekt nie jest narazie powalający...no chyba, że masz podobnie do mnie wybujałą wyobraźnię i widzisz go tak jak ja go widzę, czyli jak to będzie za 5-10 lat . Tego czegoś na perz to chyba raczej nie możesz wsiewać w trawę bo ona też wtedy zginie , tak myślę. Z przekopaniem nierówności i największego ugoru to dobry pomysł. Może macie możliwość poprosić kogoś z traktorem, żeby przeorał a potem zabronował, posiejecie trawę, potem ten ktoś wywałuje, a jak trawa rośnie i się ją kosi to chwasty jakoś przestają być problemem. Są oczywiście opryski na mlecze itp. np. preparatem Ranczo, ale ja już za bardzo nie zwracam na to uwagi, za kosiarę i jazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwuś 23.06.2010 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Konstancjo, a dlaczegóż to zapomniałaś byłaś o Maciejce:rolleyes:, u mnie zaczyna bujać już w dwóch donicach przy wejściu. Może nietrwałe są te roślinki, ale dają wiele uroku, a ja właśnie chciałabym się skusić jeszcze na petunie, ale nie wiem czy nie przesadzę. No właśnie, eksperymentalny murarzu-tynkarzu, muszę sprawdzić czy wkleiłaś coś ze swoich doświadczeń w swoim wątku. A co do róż to powoli zaczynają kwitnąć białe angielskie i flamingo...baaaardzo jestem ciekawa jak będą wyglądały. Zastanawiam się czemu jeszcze nie ma pączków fioletowa pnąca przy wejściu? No nic, pewnie muszę cierpliwie poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konstancja30 23.06.2010 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 dodałam ...na szczęście dodałam to co uzyskałam przed wielkim finałem bo oczekiwanie że zeskrobię po posmarowaniu olejem okazały się marzeniem ... maciejka zapomniana ...ale dziś kupie ....i tak zawsze wysiewam co 2 tygodnie i cieszy mnie długo ....w tym roku w rekompensacie za zapomnienie planuje bardzo duzo !!!! dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konstancja30 28.06.2010 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 (edytowane) i znowu ja ... Iwa jak tylko zaczna się wspinac te twoje róże natychmiast przyślij foto dzielny clematis ....ciekawa jestem jak nam się zaprezentuje na jesień ....moje kwitną wczesna jesienią ....teraz mam juz tylko liście .. ja tez marze o różach ....może jakoś je wcisne w plan marketingowy ...od soboty mam bugenwilię ...biała ..malutka jeszcze ale mam nadzieje że szybko się rozrosnie no i zrobiłam ściane garażu ...musze jutro zdążyć z foto bo juniorka wyjeżdża na podbój świata i zabiera aparat ....cały weekend pracowałam fizycznie też porzebuje ławeczki ...nawet 2 a i zamarzam pergole z ławeczka ..nawet taką jak u Kasiorka ....n arzekała na nią ale myśle że jak pomaluje na biało a na to róże ojjjjj ... gratuluje ostróżek ....sa piękne ..dumne..wysokie ... Edytowane 28 Czerwca 2010 przez konstancja30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwuś 28.06.2010 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 (edytowane) Miło Cię czytać Konstancjo, Baaardzo jestem ciekawa wszystkich Waszych postępów, jednak będę je musiała śledzić jako niewidoczny gość. Likwiduję swój profil na forum, ponieważ niestety okazało się, że jestem nielada atrakcją w mojej wiosce, a tego sobie nie życzę. Tak czasem bywa, że osoby które sobą niewiele reprezentują lubią bawić się kosztem innych, ale to prawda stara jak świat. Może swoim postanowieniem daję za wygraną i będą się tym cieszyć nawet te osoby, które myślą że o to ich nie "podejrzewam", ale mam już serdecznie dość tej zaściankowej tępoty. Teraz wiem dlaczego dzienniki z forum znikają tak nagle i niespodziewanie - przez głupotę innych. No cóż przestanę być kolejnym serialem dla rządnego wrażeń prowincjonalnego, zaściankowego otoczenia, będą im musiały wystarczyć takie seriale jak Kiepscy i jakieś tam portugalskie, nie gustuję w takiej rozrywce więc nawet trudno mi coś tu przytoczyć. Życzę Wam wszystkich powodzenia. Edytowane 28 Czerwca 2010 przez Iwuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 28.06.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 :evil: Tak to już na wsi....... Niestety się dzieje...... Mojej żonie sąsiad ciągle powtarza, żeby mi jeść nie dawała, bo nic nie robię...... Acha, u mnie zawsze jesteś mile widziana, nawet jak już Cię nie będzie widać...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 28.06.2010 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Ojej:(... bardzo mi przykro, że już nie popatrzę w Twoje oczy;)a tak po cichutku to tylko czekam kiedy i moje miłe inaczej otoczenie się dowie:rolleyes:... mam nadzieję, że nieprędko... Iwuniu, Miałam zapytać, teraz już muszę bo naprawdę znikniesz, Toga biega po całej działce przez cały czas, czy ma jakiś swój kojec? i jeszcze... jak reaguje na obcych?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwuś 28.06.2010 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Dzięki Kruszon, ucałowania dla słodkiej Kruszonki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwuś 28.06.2010 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Nie masz biedy Arctica, Twoja działka daje Ci tyle swobody i spokoju że możesz spać spokojnie. Moja jest zbyt klaustrofobiczna. Tośka biega luzem, śpi w garażu i bardzo dobrze reaguje na obcych - jest zła. Mamy w ogrodzeniu pastucha bo niejednemu by odgryzła jaja lub "coniektórej" skroiła by dupę. Przyznaję, że sprawiłoby mi to nielada przyjemność niestety zbyt obciążoną konsekwencjami, no chyba że ktoś bez zaproszenie wlezie na mój teren.Buziaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konstancja30 28.06.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 (edytowane) Iwa ...ja tym biednym ludziom współczuje .......to musi bardzo boleć ...taka nijaka ...uboga powierzchownosc bo o osobowości to trudno mówić ...... Nie zrozumiem nigdy dlaczego ciągle są ludzie, którym wydaje sie ze można innych oceniać za to co robią a co nikomu nie szkodzi ... Kurcze a moje sąsiadki oglądają wątek i kibicuja .... jedne podziwiają że mi sie chce ...i że latam od wałka z farbą z wiatrołapu i jakąs nieistniejącą jeszcze łazienke aranżuję ....inne pewnie troche krytykują że żyje z głową w chmurach ale też wspierają ..a ja bez tych chmur z tym kredytem to chyba bym zwariowała :jawdrop:a tak czasami jestem w świecie bez problemów ....potem w realu sie zapominam i ......udaja sie rzeczy zdawałoby sie niemożliwe choc nikt tak jak wy forumowiczki .....nie daje kopa ......dziwne ale tu odbieram bardziej szczerze pewne opinie ...tak bez zazdrosci ...nie wiem na czym to polega ale cos w tym jest a wiele zrobiłam dzieki wam ...to taka motywacja .... Edytowane 28 Czerwca 2010 przez konstancja30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 29.06.2010 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Iwuś, strasznie mi przykro że trafiłaś na takie otocznie Niestety zachowań niektórych ludzi nie daje się zrozumieć, ale chyba zawiść przez nich przemawia... Rozumiem Twoją decyzję, szkoda że musiałaś do tego się posunąć, żeby mieć spokój... Żałuję, że nie obejrzę Twojego rozwijającego się ogrodu, tego w bieli i fiolecie - tak jak chcę u siebie... Dobrze, że parę dni temu pospisywałam sobie nazwy roślin, które mi się spodobały u Ciebie Może kiedyś wpadniesz do moich komentów i wrzucisz jakąś fotkę? Może być pod innym nickiem Trzymaj się cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 17.07.2010 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 iwuś, a moze bys wrzucala zdjecia na jakis album i tylko wtajemniczonym dawala adres albumu na priva - oczywiscie tez chce byc w tym gronie. Tak ajeatem ciekawa jak ci ten ogrod wyrosnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts