Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Istotne odst?pienie???

Recommended Posts

Mam prośbę do inwestorów, którzy już wybudowali swoje domy, żeby podzielili się swoimi doświadczeniami na temat Art. 36a. Ustawy "Prawo Budowlane":

"...Art. 36a.

1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.

2. W przypadku naruszenia przepisu ust. 1, właściwy organ uchyla decyzję o pozwoleniu na budowę..."

W znowelizowanym "Prawie Budowlanym", które zacznie obowiązywać od 11 lipca 2003r, wykreślono ust. 2, natomiast dodano dwa nowe:

"...3. Inwestor, w przypadku wątpliwości co do charakteru planowanego odstąpienia od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę, występuje do właściwego organu, dołączając opinię projektanta, o udzielenie informacji, czy odstąpienie to wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.

4. Właściwy organ udziela odpowiedzi w terminie 14 dni od dnia przedstawienia planowanych rozwiązań. Nieudzielenie informacji w tym terminie jest równoznaczne z uznaniem planowanego odstąpienia za nieistotne..."

Ja z budową "ruszam" za tydzień i o ile raczej nie mam wątpliwości, że nie jest istotnym odstąpieniem od zatwierdzonego projektu skrócenie jednego z moich okien, o tyle mam już wątpliwości, czy czasami nie jest takim istotnym odstąpieniem zmiana technologii budowy moich ścian z jednowarstwowych z YTONGa, grubość 36,5 cm (tak mam w projekcie, bo pierwotnie byłem "napalony" na YTONGa) na dwuwarstwowe z pustaka ceramicznego poryzowanego 30 cm + wełna 12cm.

Co o tym myślicie?

Czy wystarczy tylko odpowiednia adnotacja w Dzienniku Budowy dokonana przez Kierownika Budowy, czy to za mało?

Jeżeli ktoś z Was zmieniał technologie budowy swoich ścian, to jak to załatwiał dokumentacyjnie?

Proszę potraktować ten wątek, jako miejsce do podzielenia się innymi spostrzeżeniami dotyczącymi istotnych, bądź nie istotnych odstąpień od zatwierdzonego projektu budowlanego.

Pozdrawiam

My zrobiliśmy troche zmian tzn:

- zamiast ściany trójwarstwowej - jednowarstwową

- zamiast lukarn "wole oczka" - trójkątne lukarny

- zamiast jednego okna - drzwi

Poniewaz od razu wiedzieliśmy, że takie zmiany będą więc kupując projekt poprosiliśmy architekta o pisemne wyrażenie zgody na takie zmiany.

Nikt więcej sie do tego nie czepiał.

Moja obawa dotyczy faktu, że w projekcie z Ytonga miałem nadproża systemowe. Gdy będę budował z ceramiki to nadproża będę miał zwykłe, betonowe- zbrojone. I w tym cały szkopuł, że nie mam w projekcie ani jednego rysunku konstrukcyjnego nadproża. Czy ktoś się później nie doczepi, na czym się wzorowałem (brak rysunków!) robiąc takie nadproża. Poza tym ceramika jest "cięższa" niż BK. Czy nie wymaga to przeliczenia fundamentów? Czy wystarczy do tego wszystkiego Kierownik Budowy, czy potrzebny jest drugi niezależny konstruktor?

Generalnie za wykonanie projektu zgodnie z projektem odpowiada kierownik budowy i to on powinien decydować, czy odstępstwa od projektu są na tyle istotne, że wymagają uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.

Czytając post na Forum widzę, że coraz więcej inwestorów analizuje zmiany w projekcie na długo przed ich realizacją.

Najlepiej, jeżeli te zmiany są wprowadzone przy adaptacji projektu do warunków miejscowych, albo z projektantem podejmujacym się adaptacji podpiszemy umowę obejmujacą także nadzór autorski na czas budowy.

Zmiany w projekcie naprawdę dużo łatwiej i taniej wprowadzić "na papierze" niż w trakcie realizacji (wtedy też bardzo trudno jest uniknąć błędów).

HenoK

No dobra! Ale kogo potem będą ganiać (o ile, rzeczywiście będą ganiać :wink: ), Kierownika Budowy, czy mnie?

Sprawdź w Prawie budowlanym.

Jest tam jednoznacznie powiedziane za co odpowieda inwestor, a za co kierownik budowy.

Oczywiście najbezpieczniej będzie, jeżeli cała sytuację opiszesz (Ty lub kierownik budowy) i z zapytaniem czy jest to istotne odstępstwo przekażesz do właściwego organu. Tylko te terminy ...

W archiwum Gazety Wyborczej znalazłem artykuł (w dzisiejszej Wyborczej w dodatku "Dom" jest prawie taki sam artykuł), którego część cytuję poniżej:

"...Odstępstwo - przestępstwo?

Jeśli w trakcie budowy robiłeś zmiany w projekcie, możesz:

-przed wprowadzeniem zmian zapytać urząd, czy zmiana, którą chcesz wprowadzić, jest istotna i jakie dokumenty musisz donieść;

-wprowadzić zmiany bez porozumienia z urzędem, a martwić się, gdy przyjdzie do odbioru domu przez gminę.

Istotnym odstępstwem jest:

-zmiana konstrukcyjna: powiększenie budynku o dodatkową kondygnację (w górę lub w dół);

-zmiana rozpiętości stropów (wyrzucamy ścianę nośną);

-powiększenie kubatury budynku;

-zmiana przeznaczenia (z mieszkalnego na biurowy);

-zasadnicza zmiana elewacji.

Uwaga! Są urzędnicy, którzy za istotne odstępstwo uznają zastąpienie okna dwuskrzydłowego trzyskrzydłowym. W budynkach zabytkowych musisz uzgadniać nawet kolor elewacji.

Gdy w sposób istotny odstąpiłeś od zatwierdzonego projektu, musisz czekać na decyzję o zmianie pozwolenia na budowę. Do wniosku dołączasz tzw. projekt zamienny (art. 36a Prawa budowlanego).

Pozwolenie na użytkowanie

W wyjątkowych wypadkach (określonych w prawie budowlanym) urząd, który wydał pozwolenie na budowę, ma prawo zażądać od ciebie "pozwolenia na użytkowanie". Dzieje się tak m.in., gdy:

-organ nadzoru budowlanego znalazł w domu, jego usytuowaniu lub zagospodarowaniu działki odstępstwa od warunków określonych w pozwoleniu na budowę;

-roboty budowlane były wstrzymane, a nadzór budowlany wydał decyzję nakazującą dokonanie przeróbek lub zmian;

-sposób użytkowania obiektu został zmieniony bez pozwolenia, a organ nadzoru wydał decyzję nakazującą przywrócenie poprzedniego sposobu użytkowania całego obiektu lub jego części;

-obiekt wzniesiono bez pozwolenia na budowę lub zgłoszenia albo wbrew sprzeciwowi organu administracji, a od dnia zakończenia budowy upłynęło pięć lat (taki obiekt, mimo że jest samowolą budowlaną, nie może być przymusowo rozebrany);

-przystąpienie do użytkowania ma nastąpić przed skończeniem wszystkich robót. Wtedy urząd (gminy lub starostwa) określa, do kiedy prace mają zostać zakończone. Gdy nie dotrzymasz terminów - pozwolenie będzie cofnięte.

Uwaga! Jeśli urząd zażąda od ciebie pozwolenia na użytkowanie, musisz równolegle powiadomić Państwową Straż Pożarną, Państwową Inspekcję Pracy, Inspekcję Sanitarną, Inspekcję Ochrony Środowiska.

Jeżeli w ciągu 14 dni nie prześlą one swoich uwag, możesz zacząć "użytkowanie" swego domu..."

Jak już pisałem w innych postach, nasze prawo jest w bardzo dużej części oparte na interpretacji urzędniczej.

W tym artykule jest kolejne tego potwierdzenie Istotnym odstępstwem jest:

-powiększenie kubatury budynku (od jakiej wielkości jest uznawane za istotne),

-zasadnicza zmiana elewacji (jakie zmiany są dopuszczalne - kolor, rozstaw i wielkość otworów, podział stolarki okiennej),

Przy "odpowiedniej" interpretacji urzędnika można każdą zmianę uznać za istotną o ile nie będzie to ściśle określone w prawie.

Proponuje (przyłączając się do Maco w wątku Pompa ciepła a pozwolenie wodnoprawne ), zmiejszyć ilość przepisów do 50%. :D :D :D .