Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porotherm 50 P+W czy 44 P+W

Recommended Posts

wybacz ale ja porównywałem ściany o identycznych parametrach cieplnych, bo ja w przeciwieństwie do ciebie uważa tylko takie porównanie za słuszne

Jak możesz uważać takie porównanie za słuszne jak dajesz przykład ściany dwuwarstwowej ( karamzyt + styropian ) i chcesz to porównać z 1 warstwowym porothermem !!!!! To oprócz identycznych oporów cieplnych weś pod uwagę identyczna technologie !!!!

Każdy widzi po moim porównaniu, ze keramzyt ma lepsze parametry dla pojedyńczego bloczka podawane przez producenta ( ale producent nie podaje na jakiej zaprawie, ale jeden z producentów sugeruje ze na ciepłochłonnej ) Żeby otrzymać identyczną wartość u jak dla keramzytu 36,5 U=0,29 należało by wybudować ściane jednowarstwową z Porotherm 50 P+W U=0,29 koszt wykonania 126,88 ( źródło http://www.merkury.opole.pl/cennikwien.htm )

Tak więc keramzytobeton u=0,29 koszt jak podaje przykładowy cennik 136,64 zł/m2

Porotherm 50 u=0,29 126,88 + 11.20 ( róznica między cenami w cytowanych cennikach dla porothermu 44 ) to razem około 138 zł /m2

Tak więc twoja hipoteza o strasznych cenach jest znacznie przesadzona, koszty wykonania takiej samej ściany są bardzo zbliżone.

tak więc wracając do tematu ściana z keramzytu 25 cm + 20 cm styropianu ma U= 0,175 teraz zaczerpnij swojej wiedzy i powiedz mi kiedy ściana 1W osiągnie taki parametr ??

Skoro juz uzgodniliśmy ze porównywanie sciany jedno warstwoewj i dwu jest bezsensu to teraz porównajmy 2-warstwowe.

Porotherm 25 P+W ( R=1,2 zaprawa zwykła ) + 20 cm styropianu ( R=4,76 )

to jest ok U=0,178 ... no popatrz wyszło identycznie ?

Aż sam sie zdziwiłem dlatego porównam jeszcze koszty wykonania, koszt styropianu jest identyczny no bo 20 cm na to i na to, tak więc same bloczki:

BLOCZEK Termo Optiroc 24,0 ( do ścian wewnętrznych nośnych ) cena brutto: 74,18 zł/m2

POROTHERM 25 P+W cena wykonania 71,59 zł/m2

(źródło cennik http://www.gambud.pl/gambud.htm#CERAMIKA )

Tak więc głupoty piszesz !!!!!

Mam nadzieje że rozwiałem twoje wątpliwości.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Lharhard, nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ale intencją mpopława jest wykazanie wyższości ściany dwuwarstwowej nad jednowarstwową pod względem wartości współczynnika przenikania ciepła przy zbliżonych kosztach wybudowania.

Dlatego porównywał ścianę docieplaną styropianem ze ścianą bez docieplenia.

Gość JACKIE P

dołączam do jednowarstwowych - PTH 44,5 bez docieplenia, powierzchnia 100,5m2, parter, stropodach ocieplony wełną między krokwiami 20cm + 5cm w poprzek, na wierzch płyta wiórowa 18mm, okna i drzwi wejściowe galux`y urzędowski 1.1, kocioł viessmann vitopend 100 turbo bez zasobnika, temp. w dzień /6.00/22.00/ 20,5 st.C, w pozostałych godzinach 19 st.C. Ostatni r-k za gaz /przedwczoraj/ w wysokości 271 zł brutto za miniony miesiąc. Sporadycznie przepalam kominkiem. Ogólne zużycie gazu GZ-50 wyniosło 170m3. /średnio niecałe 6m3 na dobę/. Pod posadzkami styro gr.10cm.

Jak na razie super.

• 2 weeks później...
dołączam do jednowarstwowych - PTH 44,5 bez docieplenia, powierzchnia 100,5m2, parter, stropodach ocieplony wełną między krokwiami 20cm + 5cm w poprzek, na wierzch płyta wiórowa 18mm, okna i drzwi wejściowe galux`y urzędowski 1.1, kocioł viessmann vitopend 100 turbo bez zasobnika, temp. w dzień /6.00/22.00/ 20,5 st.C, w pozostałych godzinach 19 st.C. Ostatni r-k za gaz /przedwczoraj/ w wysokości 271 zł brutto za miniony miesiąc. Sporadycznie przepalam kominkiem. Ogólne zużycie gazu GZ-50 wyniosło 170m3. /średnio niecałe 6m3 na dobę/. Pod posadzkami styro gr.10cm.

Jak na razie super.

witaj ja też ma sciany z 44 a jestem przed elewacją,z czego ją masz,tynk ciepłochronny czy cem-wap