jabko 22.02.2007 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Czytaliscie to ?? Dobre Ponizej cytuje jedno z pytan, które pojawilo sie na egzaminie na wydziale chemii NUI Maynooth (National University of Ireland). Odpowiedz jednego ze studentów byla na tyle wyjatkowa, ze profesor podzielil sie z nia ze swoimi kolegami, a pózniej jej tresc przedstawil w internecie. > > Pytanie: > Czy pieklo jest egzotermalne (oddaje cieplo) czy endotermalne (absorbuje cieplo)? > > Wiekszosc odpowiedzi oparta byla na prawie Boylesa, które mówi, ze w stalej temperaturze objetosc danej masy gazu jest odwrotnie proporcjonalna do jego cisnienia. > > Jeden ze studentów napisal tak: > > Najpierw musimy stwierdzic, jak zmienia sie masa piekla w czasie. Do tego potrzebna jest ocena liczby dusz, które ida do piekla i liczba dusz, która pieklo opuszcza. Moim zdaniem mozna ze sporym prawdopodobienstwem przyjac, ze dusze, które raz trafily do piekla, nigdy go nie opuszczaja. > Na pytanie, ile dusz idzie do piekla, mozna spojrzec z punktu widzenia wielu istniejacych dzisiaj religii. Wiekszosc z nich zaklada, ze do piekla idzie sie wtedy, gdy nie wyznaje sie tej wlasciwej wiary. Poniewaz religii jest wiecej niz jedna i nie mozna wyznawac kilku religii jednoczesnie, to mozna zalozyc, ze wszystkie dusze ida do piekla. > Patrzac na czestotliwosc narodzin i smierci mozna zalozyc, ze liczba dusz w piekle wzrastac bedzie logarytmicznie. > Rozwazmy wiec pytanie o zmieniajacej sie objetosci piekla. Poniewaz wg prawa Boylesa wraz ze wzrostem liczby dusz rozszerzac musi sie powierzchnia piekla tak, aby temperatura i cisnienie w piekle pozostaly stale, to istnieja dwie mozliwosci: > > > 1. Jesli pieklo rozszerza sie wolniej niz liczba przychodzacych do niego dusz, to temperatura i cisnienie w piekle beda tak dlugo rosly az pieklo sie rozpadnie. > > > 2. Jesli pieklo rozszerza sie szybciej niz liczba przychodzacych tam dusz, to temperatura i cisnienie w piekle beda spadac tak dlugo, az pieklo zamarznie. > > > Która z tych mozliwosci jest bardziej realna? > Jesli wezmiemy pod uwage przepowiednie Sandry, która powiedziala do mnie: "predzej pieklo zamarznie niz sie z toba przespie", jak równiez > to, ze wczoraj z nia spalem, to mozliwa jest tylko ta druga opcja. Dlatego tez jestem przekonany, ze pieklo jest endotermalne i musi byc > juz zamarzniete. Z uwagi na to, ze pieklo zamarzlo, mozna wnioskowac, ze zadna kolejna dusza nie moze trafic do piekla, a poniewaz pozostaje jeszcze tylko niebo, to dowodzi tez istnienie Osoby Boskiej, co z kolei tlumaczy, dlaczego Sandra caly wczorajszy wieczór krzyczala "Oh, God". > > Ten student otrzymal ocene "bardzo dobry". Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72735-piek%C5%82o/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 22.02.2007 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72735-piek%C5%82o/#findComment-1626480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 22.02.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Hmmm nie kończyłem wydziału chemii na NUI (tylko gdzie indziej ) ale zauważam tu kilka niescisłości: - po pierwsze nie prawo Boylesa, tylko Boyle`a - Mariotte`a - po drugie, koleżko niezupełnie opiera się na ww. prawie, tylko na prawie Clausiusa - Clapeyrona tj. (bo odwołuje się do masy), - "wraz ze wzrostem liczby dusz rozszerzac musi sie powierzchnia piekla tak, aby temperatura i cisnienie w piekle pozostaly stale" - oczywiście chodzi tu o objetość a nie o powierzchnię jest jeszcze parę założeń które mi nie pasuje,ale nie jestem na 100% pewien więc nie będę się dalej mundrzył Ps. nie chce cos mi się wierzyć w autentyczność tego tekstu, ale co tam przynajmniej człek sobie odświerzył podstawy chemii fizycznej Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72735-piek%C5%82o/#findComment-1626525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts