Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piekło

jabko

Recommended Posts

Czytaliscie to ??

Dobre :lol:

Ponizej cytuje jedno z pytan, które pojawilo sie na egzaminie na wydziale chemii NUI Maynooth (National University of Ireland). Odpowiedz jednego ze studentów byla na tyle wyjatkowa, ze profesor podzielil sie z nia ze swoimi kolegami, a pózniej jej tresc przedstawil w internecie.

>

> Pytanie:

> Czy pieklo jest egzotermalne (oddaje cieplo) czy endotermalne (absorbuje cieplo)?

>

> Wiekszosc odpowiedzi oparta byla na prawie Boylesa, które mówi, ze w stalej temperaturze objetosc danej masy gazu jest odwrotnie proporcjonalna do jego cisnienia.

>

> Jeden ze studentów napisal tak:

>

> Najpierw musimy stwierdzic, jak zmienia sie masa piekla w czasie. Do tego potrzebna jest ocena liczby dusz, które ida do piekla i liczba dusz, która pieklo opuszcza. Moim zdaniem mozna ze sporym prawdopodobienstwem przyjac, ze dusze, które raz trafily do piekla, nigdy go nie opuszczaja.

> Na pytanie, ile dusz idzie do piekla, mozna spojrzec z punktu widzenia wielu istniejacych dzisiaj religii. Wiekszosc z nich zaklada, ze do piekla idzie sie wtedy, gdy nie wyznaje sie tej wlasciwej wiary. Poniewaz religii jest wiecej niz jedna i nie mozna wyznawac kilku religii jednoczesnie, to mozna zalozyc, ze wszystkie dusze ida do piekla.

> Patrzac na czestotliwosc narodzin i smierci mozna zalozyc, ze liczba dusz w piekle wzrastac bedzie logarytmicznie.

> Rozwazmy wiec pytanie o zmieniajacej sie objetosci piekla. Poniewaz wg prawa Boylesa wraz ze wzrostem liczby dusz rozszerzac musi sie powierzchnia piekla tak, aby temperatura i cisnienie w piekle pozostaly stale, to istnieja dwie mozliwosci:

>

>

> 1. Jesli pieklo rozszerza sie wolniej niz liczba przychodzacych do niego dusz, to temperatura i cisnienie w piekle beda tak dlugo rosly az pieklo sie rozpadnie.

>

>

> 2. Jesli pieklo rozszerza sie szybciej niz liczba przychodzacych tam dusz, to temperatura i cisnienie w piekle beda spadac tak dlugo, az pieklo zamarznie.

>

>

> Która z tych mozliwosci jest bardziej realna?

> Jesli wezmiemy pod uwage przepowiednie Sandry, która powiedziala do mnie: "predzej pieklo zamarznie niz sie z toba przespie", jak równiez

> to, ze wczoraj z nia spalem, to mozliwa jest tylko ta druga opcja. Dlatego tez jestem przekonany, ze pieklo jest endotermalne i musi byc

> juz zamarzniete. Z uwagi na to, ze pieklo zamarzlo, mozna wnioskowac, ze zadna kolejna dusza nie moze trafic do piekla, a poniewaz pozostaje jeszcze tylko niebo, to dowodzi tez istnienie Osoby Boskiej, co z kolei tlumaczy, dlaczego Sandra caly wczorajszy wieczór krzyczala "Oh, God".

>

> Ten student otrzymal ocene "bardzo dobry".

Hmmm nie kończyłem wydziału chemii na NUI (tylko gdzie indziej :lol: ) ale zauważam tu kilka niescisłości:

- po pierwsze nie prawo Boylesa, tylko Boyle`a - Mariotte`a

- po drugie, koleżko niezupełnie opiera się na ww. prawie, tylko na prawie Clausiusa - Clapeyrona tj. (bo odwołuje się do masy),

- "wraz ze wzrostem liczby dusz rozszerzac musi sie powierzchnia piekla tak, aby temperatura i cisnienie w piekle pozostaly stale" - oczywiście chodzi tu o objetość a nie o powierzchnię

jest jeszcze parę założeń które mi nie pasuje,ale nie jestem na 100% pewien więc nie będę się dalej mundrzył :wink:

Ps. nie chce cos mi się wierzyć w autentyczność tego tekstu, ale co tam przynajmniej człek sobie odświerzył podstawy chemii fizycznej :D