Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podatek od sprzedaży mieszkania ?

Radek-10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli chodzi opodatkowanie, to zależy ile czasu jest się właścicielem mieszkania przed jego sprzedaniem. Jeśli jest to powyżej 5 lat, to podatek cię nie obowiązuje (przynajmniej tak było w tam roku, jak sprzedawałam swoje). Jeśli krócej niż 5 lat, to masz dwa lata na to by zainwestować to w nowe mieszkanie lub budowę domu, tylko wtedy musisz złożyś w US takie oświadczenie, że przeznaczasz to na budowę i zbierać wszystkie faktury, by to udokumentować. Jeśli ci się to nie uda w tym czasie, będziesz musiał zapłacić podatek + odsetki

RACJA!

Jesli właścicielem byłeś krócej niż 5 lat (od 2001 lub krócej) oświadczenie, że pieniądze ze sprzedaży przeznaczysz na własne potrzeby mieszkaniowe trzeba złożyć jak najszybciej. Najlepiej w ciągu 14 dni od transakcji.

A tak przy okazji, notariusz Cię nie poinformował?

RACJA!

Jesli właścicielem byłeś krócej niż 5 lat (od 2001 lub krócej) oświadczenie, że pieniądze ze sprzedaży przeznaczysz na własne potrzeby mieszkaniowe trzeba złożyć jak najszybciej. Najlepiej w ciągu 14 dni od transakcji.

A tak przy okazji, notariusz Cię nie poinformował?

Dlaczego od 2001? Pytam bo będę chciał sprzedać mieszkanie w tym roku a kupiłem w 2001, więc pięc lat minęło w zeszłym roku :roll:

a ja mam takie pytanie nt. podatku od sprzedazy mieszkania: wiadomo, że muszę udokumentować fakturami wydatki na dom i nie mogą to byc faktury za zakup kanapy do salonu; ale czy mogę tu wziąć pod uwagę (tzn czy pod uwagę weźmie to US) wydatki poczynione na budowę domu przed sprzedażą mieszkania? Może jaśniej: mam teraz troszkę kaski, stawiam stan surowy, potem sprzedaję mieszkanie i za te pieniądze wykańczam dom łącznie z meblami.

Sail

Liczy się okres pełnych 5 lat kalendarzowych. Czyli np: jak kupiłeś w lutym 2001r, to i tak liczy się od 1 stycznia 2002r. do grudnia 2006r. Wynika z tego, że w lepszej sytuacji są osoby, które sprzedają pod koniec roku kalendarzowego.

Coś mało kumaty jestem :oops:

Więc konkretnie: jeśli kupiłem w lipcu 2001 to mogę sprzedać teraz i nie płacić, czy muszę płacić i ewentulanie dać oświadczenie, że kasę przeznaczę na dom?

a ja mam takie pytanie nt. podatku od sprzedazy mieszkania: wiadomo, że muszę udokumentować fakturami wydatki na dom i nie mogą to byc faktury za zakup kanapy do salonu; ale czy mogę tu wziąć pod uwagę (tzn czy pod uwagę weźmie to US) wydatki poczynione na budowę domu przed sprzedażą mieszkania? Może jaśniej: mam teraz troszkę kaski, stawiam stan surowy, potem sprzedaję mieszkanie i za te pieniądze wykańczam dom łącznie z meblami.

nie, wydatki muszą być PO dacie sprzedaży, musisz US udowodnić, że pieniądze ZE SPRZEDAŻY przeznaczyłes na dom, a skoro wydajesz PRZED sprzedażą to nie nie masz przeciez pieniędzy ze sprzedaży

Sail

Liczy się okres pełnych 5 lat kalendarzowych. Czyli np: jak kupiłeś w lutym 2001r, to i tak liczy się od 1 stycznia 2002r. do grudnia 2006r. Wynika z tego, że w lepszej sytuacji są osoby, które sprzedają pod koniec roku kalendarzowego.

Coś mało kumaty jestem :oops:

Więc konkretnie: jeśli kupiłem w lipcu 2001 to mogę sprzedać teraz i nie płacić, czy muszę płacić i ewentulanie dać oświadczenie, że kasę przeznaczę na dom?

możesz sprzedac i nie płacisz podatku

nie, wydatki muszą być PO dacie sprzedaży, musisz US udowodnić, że pieniądze ZE SPRZEDAŻY przeznaczyłes na dom, a skoro wydajesz PRZED sprzedażą to nie nie masz przeciez pieniędzy ze sprzedaży

Dzięki za odpowiedź. Czyli lepiej wziąć od razu kredyt i potem spłacić go pieni ędzmi ze sprzedazy mieszkania. A czy US weżmie pod uwagę rachunki za sprzęt AGD i meble do kuchni, wyposażenie łazienek i materiały do szeroko rozumianej "wykończeniówki" (parkiety, gresy, farby itp)?