Radek-10 22.02.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 WitamSprzedałem ostatnio mieszkanie,pieniądze inwestuję w budowę domu.Czy pieniądze uzyskane ze sprzedaży mieszkania muszę opodatkować ?pzdrRadeq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anoolka 22.02.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Jeśli chodzi opodatkowanie, to zależy ile czasu jest się właścicielem mieszkania przed jego sprzedaniem. Jeśli jest to powyżej 5 lat, to podatek cię nie obowiązuje (przynajmniej tak było w tam roku, jak sprzedawałam swoje). Jeśli krócej niż 5 lat, to masz dwa lata na to by zainwestować to w nowe mieszkanie lub budowę domu, tylko wtedy musisz złożyś w US takie oświadczenie, że przeznaczasz to na budowę i zbierać wszystkie faktury, by to udokumentować. Jeśli ci się to nie uda w tym czasie, będziesz musiał zapłacić podatek + odsetki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sumoo 22.02.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 spieszę donieść, że wszystko nadal jest dokładnie tak jak pisze Anoolka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 22.02.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 RACJA!Jesli właścicielem byłeś krócej niż 5 lat (od 2001 lub krócej) oświadczenie, że pieniądze ze sprzedaży przeznaczysz na własne potrzeby mieszkaniowe trzeba złożyć jak najszybciej. Najlepiej w ciągu 14 dni od transakcji. A tak przy okazji, notariusz Cię nie poinformował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 22.02.2007 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 RACJA! Jesli właścicielem byłeś krócej niż 5 lat (od 2001 lub krócej) oświadczenie, że pieniądze ze sprzedaży przeznaczysz na własne potrzeby mieszkaniowe trzeba złożyć jak najszybciej. Najlepiej w ciągu 14 dni od transakcji. A tak przy okazji, notariusz Cię nie poinformował? Dlaczego od 2001? Pytam bo będę chciał sprzedać mieszkanie w tym roku a kupiłem w 2001, więc pięc lat minęło w zeszłym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danusieńka 22.02.2007 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 SailLiczy się okres pełnych 5 lat kalendarzowych. Czyli np: jak kupiłeś w lutym 2001r, to i tak liczy się od 1 stycznia 2002r. do grudnia 2006r. Wynika z tego, że w lepszej sytuacji są osoby, które sprzedają pod koniec roku kalendarzowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joasiasz 22.02.2007 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 A jak się ma sprawa tego podatku od sprzedaży mieszkania i jednoczesnej ulgi odsetkowej. Jeśli ja sprzedam mieszkanie przed upływem 5 lat i jednocześnie skorzystam z ulgi odsetkowej i jest to możliwe, czy ulgi te się wykluczają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 23.02.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Sail, tak jak napisała Danusieńka. Dla US po pięciu latach od 2001 r. oznacza od 1 stycznia 2007 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPa 23.02.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Radek-10 podaj dokładną datę nabycia tego mieszkania oraz czy było to kupno, spadek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek-10 23.02.2007 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Mieszkanie sprzedałem w kwietniu ubiegłego roku,całe uzyskane pieniądze zainwestowałem w budowę domu ( oczywiście udokumentowane fakturami )pzdrRadeq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 23.02.2007 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 sprzedałem w kwietniu ubiegłego roku i dopiero teraz Cię ruszyło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPa 24.02.2007 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Radek-10 podaj dokładną datę nabycia tego mieszkania oraz czy było to kupno, spadek...Mam nadzieję, że odróżniasz kupno od sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek-10 24.02.2007 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Odróżniam Mieszkanie sprzedałem we wrześniu ubiegłego roku.Wiedziałem że muszę wykorzystać w ciągu 2-lat.Nie wiedziałem że takową chęć muszę zgłosić w US w ciągu 14 dni. Radeq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidex 24.02.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 a ja mam takie pytanie nt. podatku od sprzedazy mieszkania: wiadomo, że muszę udokumentować fakturami wydatki na dom i nie mogą to byc faktury za zakup kanapy do salonu; ale czy mogę tu wziąć pod uwagę (tzn czy pod uwagę weźmie to US) wydatki poczynione na budowę domu przed sprzedażą mieszkania? Może jaśniej: mam teraz troszkę kaski, stawiam stan surowy, potem sprzedaję mieszkanie i za te pieniądze wykańczam dom łącznie z meblami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPa 25.02.2007 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Radek-10 chcialem tylko potwierdzić lub nie, że podatek w ogóle musisz płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 26.02.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Sail Liczy się okres pełnych 5 lat kalendarzowych. Czyli np: jak kupiłeś w lutym 2001r, to i tak liczy się od 1 stycznia 2002r. do grudnia 2006r. Wynika z tego, że w lepszej sytuacji są osoby, które sprzedają pod koniec roku kalendarzowego. Coś mało kumaty jestem Więc konkretnie: jeśli kupiłem w lipcu 2001 to mogę sprzedać teraz i nie płacić, czy muszę płacić i ewentulanie dać oświadczenie, że kasę przeznaczę na dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 26.02.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 a ja mam takie pytanie nt. podatku od sprzedazy mieszkania: wiadomo, że muszę udokumentować fakturami wydatki na dom i nie mogą to byc faktury za zakup kanapy do salonu; ale czy mogę tu wziąć pod uwagę (tzn czy pod uwagę weźmie to US) wydatki poczynione na budowę domu przed sprzedażą mieszkania? Może jaśniej: mam teraz troszkę kaski, stawiam stan surowy, potem sprzedaję mieszkanie i za te pieniądze wykańczam dom łącznie z meblami. nie, wydatki muszą być PO dacie sprzedaży, musisz US udowodnić, że pieniądze ZE SPRZEDAŻY przeznaczyłes na dom, a skoro wydajesz PRZED sprzedażą to nie nie masz przeciez pieniędzy ze sprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 26.02.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Sail Liczy się okres pełnych 5 lat kalendarzowych. Czyli np: jak kupiłeś w lutym 2001r, to i tak liczy się od 1 stycznia 2002r. do grudnia 2006r. Wynika z tego, że w lepszej sytuacji są osoby, które sprzedają pod koniec roku kalendarzowego. Coś mało kumaty jestem Więc konkretnie: jeśli kupiłem w lipcu 2001 to mogę sprzedać teraz i nie płacić, czy muszę płacić i ewentulanie dać oświadczenie, że kasę przeznaczę na dom? możesz sprzedac i nie płacisz podatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 26.02.2007 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 możesz sprzedac i nie płacisz podatku I o to chodzi , czyli dobrze mi sie wydawało, tylko ten rok 2001 mi namącił Dzieki serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidex 26.02.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 a ja mam takie pytanie nt. podatku od sprzedazy mieszkania: wiadomo, że muszę udokumentować fakturami wydatki na dom i nie mogą to byc faktury za zakup kanapy do salonu; ale czy mogę tu wziąć pod uwagę (tzn czy pod uwagę weźmie to US) wydatki poczynione na budowę domu przed sprzedażą mieszkania? Może jaśniej: mam teraz troszkę kaski, stawiam stan surowy, potem sprzedaję mieszkanie i za te pieniądze wykańczam dom łącznie z meblami. nie, wydatki muszą być PO dacie sprzedaży, musisz US udowodnić, że pieniądze ZE SPRZEDAŻY przeznaczyłes na dom, a skoro wydajesz PRZED sprzedażą to nie nie masz przeciez pieniędzy ze sprzedaży Dzięki za odpowiedź. Czyli lepiej wziąć od razu kredyt i potem spłacić go pieni ędzmi ze sprzedazy mieszkania. A czy US weżmie pod uwagę rachunki za sprzęt AGD i meble do kuchni, wyposażenie łazienek i materiały do szeroko rozumianej "wykończeniówki" (parkiety, gresy, farby itp)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts