Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podatek od sprzedaży mieszkania ?

Radek-10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzieki za pomoc a jesli chodzi o koszty notarialne to chodziło mi o koszty poniesione w związku z nabyciem nowego mieszkania jak również podatek dla posrednika

mam jeszcze jedno pytanie skoro wiem ze całkowite koszty zwiazane nie pokryja do końca tej kwoty to czy lepiej zgłosic ten fakt wczesniej w US?dzięki za fachową poradę

do dwóch lat nie musisz zgłaszać, ale możesz (jeszcze raz deklaracja pit-23). po dwóch latach powinieneś zgłosić.

od kwoty, która nie zostanie pokryta musisz zapłacić podatek - 10%.

plus odsetki od kwoty podatku - za okres od daty sprzedaży do dnia wpłaty minus 14 dni.

czyli czym wcześniej wpłacisz tym mniejsze odsetki.

ale procentowo nie są one duże - jest to połowa odsetek od zaległości podatkowy, aktualnie to wychodzi 5%, więc jest najtańszy złotówkowy kredyt na rynku (za rok 2008-2009 zapłacisz więcej 7-7.5%).

dzięki CIVIC 9 za zainteresowanie moim postem mam jeszcze jeden dylemat ponieważ za 2007 i 2008 rok odliczałem vat na materiały budowlane czy w tym przypadku bede mogł równiez podpiąc faktury za 2008 tj od okresu sprzedaży mieszkania?

na pewno tak, ale nie wiem czy w całej kwocie brutto czy w kwocie pomniejszonej o uzyskany (za dane faktury) zwrot, dopytaj w US.

tak.

odsetki policzysz tutaj:

http://www.bankier.pl/firma/podatki/narzedzia/kal_podatkowy/

kwotę wpisujesz ten 1000, rodzaj: podatkowe, okres od: data sprzedaży + 2 tygodnie później, okres do: kiedy zapłacisz ten podatek.

i to co wyjdzie, podziel przez dwa (wyjątkowo, ponieważ dla tej ulgi jest taka "promocja").

• 3 months później...
Pomóżcie proszę, jeśli wiecie coś na temat przedłużenia opłaty fiskusowej po powodzi. 1-go sierpnia mija mi dwa lata po sprzedaży mieszkania i przez niemożliwość dojazdu na moją posesje przez podtopienie w maju, jestem opóżniona z pracami .. w niektórych przypadkach wypadłam z listy oczekujących ... i muszę czekać!! A co robią podobni jak ja np. z Sandomierza?? Czy jest możliwe, że weszła jakaś ustawa, a moja skarbówka nic o tym nie wie?

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

8.jpg

• 3 weeks później...

Sprzedaż mieszkania

Mama jest od 20 lat właścicielem mieszkania własnościowego, mieszkamy razem. Od śmierci ojca minęło 10 lat, należy mi się 1/4, a mamie 3/4. Obecnie mama chce sprzedać mieszkanie, a pieniądze przeznaczyć na budowę mojego domu, ponieważ będzie z nami mieszkała. Właścicielem działki jestem ja z żoną. Budowę rozpoczęliśmy w tym roku. Jesteśmy na etapie wylanych fundamentów. Czy będziemy płacić jakiś podatek do Urzędu Skarbowego.?

Sprzedaż mieszkania

Chcemy, sprzedać mieszkanie i trafił nam się klient, który sprzedał np: 4 lata temu swoje mieszkanie np: M-4 za kwotę 180 tys., a teraz M-3 chcą kupić za 160 tys ale w akcie notarialnym, żeby była kwota 180 tys, żeby on nie płacił podatku od wzbogacenia. Zastanawiamy się, czy jest to dobre rozwiązanie?