Betsi2006 27.02.2007 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Lidex Faktury, które zażyczy sobie US dokumentujące wydatki na cele mieszkaniowe( z pieniędzy ze sprzedanego mieszkania) muszą być z datą po sprzedaży.Tą kaskę, którą masz zostaw sobie na meblowanie ( bo wyposażenia kuchni nie możesz sobie odliczyć) oraz na ogrodzenie, podjazdy i chodniczki ( tego też nie odliczasz).Możesz odliczyć glazury, gresy, farby, kleje, fugi, wanny, umywalki i inny biały montaż. Jęsli chodzi o zgłaszanie do US że sprzedałeś mieszkanie w okresie krótszym niż 5 lat licząc od końca roku kalendarzowego w którym kupiłeś mieszkanie ( data aktu notarialnego), to tak jak pisano wcześniej miałeś na to 14 dni.Mogłeś od razu zapłacić podatek lub złozyć wniosek, że pieniądze te wydatkujesz w ciągu 2 lat. Jeżeli nie jesteś pewien, że nie wydasz wszystkich pieniędzy ze sprzedaży mieszkania, to może lepiej zgłoś do US i napisz to oswiadczenie, bo jeśli za 2-4 lata okaże się, że tak było to zamiast 10% zapłacisz 19% podatku od sumy niewydanej wraz odsetkami.Jeśli jesteś pewien, że wydasz te pieniądze w całości to po prostu jak Cię wezwą to pokarzesz wszystkie rachunki i tyle. żadnej kary za to że nie zgłosiłeś nie ma. Masz udowodnić, że nie oszukałaeś US. PozdrawiamBetsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akkufelek 27.02.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Jeżeli nie jesteś pewien, że nie wydasz wszystkich pieniędzy ze sprzedaży mieszkania, to może lepiej zgłoś do US i napisz to oswiadczenie, bo jeśli za 2-4 lata okaże się, że tak było to zamiast 10% zapłacisz 19% podatku od sumy niewydanej wraz odsetkami. A skąd te 19% ? Z tego co ja wiem, jeśli nie wydasz wszystkich pieniędzy to: Jeżeli nie zostaną spełnione warunki, o których mowa w art. 21 ust. 1 pkt 32 lit. a) lub lit. e), podatek jest płatny najpóźniej następnego dnia po upływie terminów określonych w tym przepisie wraz z odsetkami naliczanymi: 1) od terminu płatności określonego w ust. 2 do dnia, w którym upłynęły dwa lata, licząc od dnia sprzedaży - w wysokości połowy odsetek za zwłokę pobieranych od zaległości podatkowych, 2) począwszy od następnego dnia po upływie dwóch lat, licząc od dnia sprzedaży, aż do dnia zapłaty - w pełnej wysokości odsetek za zwłokę pobieranych od zaległości podatkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidex 27.02.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Lidex Faktury, które zażyczy sobie US dokumentujące wydatki na cele mieszkaniowe ( z pieniędzy ze sprzedanego mieszkania) muszą być z datą po sprzedaży. Tą kaskę, którą masz zostaw sobie na meblowanie ( bo wyposażenia kuchni nie możesz sobie odliczyć) oraz na ogrodzenie, podjazdy i chodniczki ( tego też nie odliczasz). Możesz odliczyć glazury, gresy, farby, kleje, fugi, wanny, umywalki i inny biały montaż. Jęsli chodzi o zgłaszanie do US że sprzedałeś mieszkanie w okresie krótszym niż 5 lat licząc od końca roku kalendarzowego w którym kupiłeś mieszkanie ( data aktu notarialnego), to tak jak pisano wcześniej miałeś na to 14 dni. Mogłeś od razu zapłacić podatek lub złozyć wniosek, że pieniądze te wydatkujesz w ciągu 2 lat. Jeżeli nie jesteś pewien, że nie wydasz wszystkich pieniędzy ze sprzedaży mieszkania, to może lepiej zgłoś do US i napisz to oswiadczenie, bo jeśli za 2-4 lata okaże się, że tak było to zamiast 10% zapłacisz 19% podatku od sumy niewydanej wraz odsetkami. Jeśli jesteś pewien, że wydasz te pieniądze w całości to po prostu jak Cię wezwą to pokarzesz wszystkie rachunki i tyle. żadnej kary za to że nie zgłosiłeś nie ma. Masz udowodnić, że nie oszukałaeś US. Pozdrawiam Betsi Bardzo dziekuję za odpowiedź. Nie pozostaje mi więc nic innego jak wziąć teraz z banku kredyt, wybudować za te pieniądze dom, sprzedac mieszkanie i spłacić kredyt pieniędzmi ze sprzedazy mieszkania. Czy tak będzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 27.02.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Lidex Nie jest powiedziane, że nalepiej wziąć kredyt. To już zależy od Twojej decyzji i tego czy bedziesz miał gdzie mieszkać po sprzedazy mieszkania. Jeżeli zamierzasz wydać wszystkie pieniądze, które dostaniesz za mieszkanie to nie musisz obawiać się podatku. Pamiętaj, że do rozliczeń z US odliczasz również kupno działki i wszystkie opłaty z tym zawiązane, kuno projektu domu i jego adaptacja, przyłączenie mediów, geodeci, mapki itp (to kosztuje dużo) Decyzja powinna być dobrze przemyślana. Pozdrawiam Betsi Akkufelek Masz zupełną rację z tą wielkością podatku. Ja napisałam coś nie tak. Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidex 28.02.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Lidex Nie jest powiedziane, że nalepiej wziąć kredyt. To już zależy od Twojej decyzji i tego czy bedziesz miał gdzie mieszkać po sprzedazy mieszkania. Jeżeli zamierzasz wydać wszystkie pieniądze, które dostaniesz za mieszkanie to nie musisz obawiać się podatku. Pamiętaj, że do rozliczeń z US odliczasz również kupno działki i wszystkie opłaty z tym zawiązane, kuno projektu domu i jego adaptacja, przyłączenie mediów, geodeci, mapki itp (to kosztuje dużo) Decyzja powinna być dobrze przemyślana. Pozdrawiam Betsi Dziękuję za odpowiedź. Niestety nie mam mieszkania "zastepczego" na czas budowy, więc kredyt będzie konieczny. Pozdrawiam, Lidka Akkufelek Masz zupełną rację z tą wielkością podatku. Ja napisałam coś nie tak. Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 28.02.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 lidex, słuchaj Betsi2006. Policz sobie i zrób tak, żeby Tobie było dobrze a nie US! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaco_ch 28.02.2007 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Witam, domyslam się że ze sprzedażą działki jest tak samo.Jednak czy obowiązuje okres 5 lat gdy sprzedaje się nieruchomość otrzymaną w drodze spadku/darowizny??Konkrety: dostałem w spadku działkę w 2003 roku czy sprzedając ją w 2007 (nowe przepisy) musze zapłacić podatek i ile 10 czy już 19% przepraszam jeśli zamulam %) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anoolka 28.02.2007 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Po dwóch latach sprawa wogóle się przedawnia, tzn. że US przez dwa lata może domagać się zapłacania tego podatku (jeśli wogóle ktoś musi go zapłacić). A jeśli nie wykorzysta się wszystkiego na budowę domu, to płaci się podatek od tej niewykorzystanej kwoty (tylko nie wiem czy z odsetkami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaco_ch 28.02.2007 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Droga Anoolko, jezeli sprzedaje sie nieruchomosc, którą nabyto w wyniku KUPNA przed upływem 5 lat to nalezy zapłacic podatek, jezeli po upływie 5 lat nie trzeba płacić.Jednak słyszłem, ze tego podatku się NIE płaci gdy ta nieruchomość jest OTRZYMANA w drodze spadku.Podsumowując:Czy musze zapłacic podatek sprzedając w 2007 roku (po zmianie przepisów) działkę, którą dostałem w SPADKU w roku 2003 (mniej niz 5 lat) 10 czy 19%? Czy aby na pewno US po 2 latach odpuszczał???, hmmm jak dla mnie szybko pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona budowniczego 28.02.2007 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Przy sprzedaży nieruchomości nabytej w drodze spadku lub darowizny w okresie do dnia 31 grudnia 2006 nie płaci się żadnego podatku dochodowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaco_ch 28.02.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Przy sprzedaży nieruchomości nabytej w drodze spadku lub darowizny w okresie do dnia 31 grudnia 2006 nie płaci się żadnego podatku dochodowego. Ooooo i o to mi chodziło, obawiałem się, że przepisy pozmieniały się tak, iż sprzedając w 2007 będę musiał zapłacić Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fijasek 01.04.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 WitamA ja mam takie pytanie. Odbieram mieszkanie kupione u developera w tym roku akt notarialny pod koniec roku bedzie i jezeli bede je chciał sprzedać od razu to czy moge, i jakie podatki z tym zwiazane ,i czy moge te pieniadze wydatkowac na budowe i nie płacic podatku. W US powiedzieli mi ze musze zaplacic 19% i nie moge tego wydatkowac na budowe chyba ze sie zamelduje i bede zameldowany przez rok to dopiero moge sprzedac bez podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koniecaga 04.07.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 A czy dla US liczą się tylko faktury?Czy mogę wynająć ekipę co mi postawi stan surowy i wystawi na to rachunek uproszczony? (bo firma nie jest jeszcze VATowcem tylko na książce przychodów i rozchodów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 04.07.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Witam A ja mam takie pytanie. Odbieram mieszkanie kupione u developera w tym roku akt notarialny pod koniec roku bedzie i jezeli bede je chciał sprzedać od razu to czy moge, i jakie podatki z tym zwiazane ,i czy moge te pieniadze wydatkowac na budowe i nie płacic podatku. W US powiedzieli mi ze musze zaplacic 19% i nie moge tego wydatkowac na budowe chyba ze sie zamelduje i bede zameldowany przez rok to dopiero moge sprzedac bez podatku. tak, bo Ciebie obowiązują już nowe przepisy - od 1 stycznia 2007 są inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 04.07.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 A czy dla US liczą się tylko faktury? Czy mogę wynająć ekipę co mi postawi stan surowy i wystawi na to rachunek uproszczony? (bo firma nie jest jeszcze VATowcem tylko na książce przychodów i rozchodów) Nie wiem, czy nadal obowiązuje coś takiego jak "rachunek uproszczony", czy jest to prostu 'rachunek", ale owszem - możesz otrzymac dowolny dokument, nawet KP byle będa na nim pełne Twoje dane i oczywiście wydatek będzie się mieścił w zakresie "celów mieszkaniowych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koniecaga 05.07.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shafireq 13.07.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Ja mam pytanie. Sprzedaję mieszkanie przed upływem 5 lat od kupna. Chcemy zrobić tak, że ludzie nam wpłacą zaliczkę z której my spłacimy kredyt, który wzięliśmy na kupno tego mieszkania tak, żeby w momencie podpisania aktu notaroialnego mieszkanie było wolne od naszego zadłużenia i wtedy też dostaniemy resztę pieniędzy za mieszkanie. Czy wtedy te pieniądze będą traktowane jako wydatek na cele mieszkaniowe? czy mogę złożyć wniosek do US juz po spłacie kredytu? w ogóle czy nie lepiej spłacić ten kredyt po sprzedaży mieszkania (podpisaniu aktu notarialnego)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasianka32 22.07.2007 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Witam.a ja mam pytanie pewnie naiwne...czy dla US ważna jest cena nabywanej nieruchomości, czy ważne też w jaki sposób płacę za nią?? część pieniędzy ze sprzedaży mieszkania chcę przeznaczyć na kupno domu w stanie surowym, resztę (ceny kupna) zapłacę kredytem. A wykończyć chcę ze swoich pieniędzy. czy mimo to muszę zbierać te nieszczęsne faktury????? shafireq nie wiem czy to jeszcze Cię interesuje ale tu jest podobny temat : http://www.podatki.egospodarka.pl/22592,Podatek-od-sprzedazy-mieszkania-a-splata-kredytu,1,65,1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koniecaga 02.11.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 PYTANKO: właśnie zaczynam budowę za pieniądze ze sprzedaży mieszkania. Wiem, że nie zdąrzę się pobudować, czyli wydać kasy z mieszkania, do czasu kiedy powinnam zapłacić 10% podatek (październik 2008). Czy istnieje szansa, że US wydłuży mi okres spłaty podatku? Czy ktoś miał podobny przypadek, a może macie jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danusieńka 05.11.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Poczytaj ustawę:http://podatki.pl.akty/290805.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts