stils 01.07.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Witam,Ja z takim pytaniem. Planuje sprzedaz mieszkania, które zakupilem w 2007roku. Pieniądze ze sprzedazy planuje zainwestowac w kupno dwoch mieszkań - jedno dla mnie, drugie pod wynajem. Czy w takiej sytuacji bede musiał zapłacić podatek od sprzedazy mieszkania? Jest okreslone ze podatku sie nie płaci, jesli w ciagu 2 lat przeznaczy sie pieniadze ze sprzedazy na cele mieszkaniowe. Czy jest gdzies zapis ze muszą to być wlasne cele mieszkaniowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekszczecin 06.01.2010 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 a ja dzisiaj dostałem takie właśnie wezwanie od urzędu skarbowego w terminie 7dni aby się do nich zgłosić ;/ Najgorzej że nie wydałem całej tej kwoty w okresie 2 lat, po prostu tak przeciągnęła się budowa, że nie zdążyłem. Z kwoty 230000 wydałem może ze 140000-150000, czy ktoś wie czy jest możliwość jakaś przedłużenia tych nieszczęsnych dwóch lat?? Ewentualnie jaki teraz podatek może mi US dowalić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 06.01.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 możliwości przedłużenia nie ma.10% od niewydatkowanej kwoty plus połowa odsetek obliczonych wg np. http://www.bankier.pl/firma/podatki/narzedzia/kal_podatkowy/ do dwóch lat, a po upływie dwóch lat całość odsetek. codziennie Ci rośnie o ok. 2 zł - możesz wpłacić bez wezwania od razu. plus deklaracja pit-23. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 06.01.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Poczytaj ustawę: http://podatki.pl.akty/290805.htm Nie wchodzi mi ta stronka, a chętnie bym poczytała ... Jest okreslone ze podatku sie nie płaci, jesli w ciagu 2 lat przeznaczy sie pieniadze ze sprzedazy na cele mieszkaniowe. Czy jest gdzies zapis ze muszą to być wlasne cele mieszkaniowe? Podnoszę ... Z kwoty 230000 wydałem może ze 140000-150000, czy ktoś wie czy jest możliwość jakaś przedłużenia tych nieszczęsnych dwóch lat?? Ewentualnie jaki teraz podatek może mi US dowalić... Wydaje mi się, że 10% od tego co zostało, ale czy na pewno? Może ktoś był w podobnej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 06.01.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Poczytaj ustawę: http://podatki.pl.akty/290805.htm Nie wchodzi mi ta stronka, a chętnie bym poczytała ustawę obowiązującą w roku 2006 (tam znajdziecie przepisy dot. nieruchomości nabytych przed 1.01.2007) znajdzie na: http://www.pit.pl/pit_dzialalnosc_gospodarcza_przepisy_prawne_prawo_podatkowe_330.php a także te z innych lat. ... Jest okreslone ze podatku sie nie płaci, jesli w ciagu 2 lat przeznaczy sie pieniadze ze sprzedazy na cele mieszkaniowe. Czy jest gdzies zapis ze muszą to być wlasne cele mieszkaniowe? Podnoszę cele mieszkaniowe to uproszczenie, jest to dokładniej opisane. i pojawia się tam słowo "własnego" budynku/lokalu. nie przesadzajcie z tą naiwnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 07.01.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 My będziemy musieli oddać skarbówce podatek od ok 70 tys zł, toż to złodziejstwo moim zdaniem jest. Przecież część prac wykonuje się samemu, żonie trzeba było kupić samochód, żeby miała czym do pracy dojeżdzać, a większość kasy idzie na wyposażenie domu. Dlaczego nie można odliczyć mebli itp. ?? To Kur......o po poprostu jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekszczecin 07.01.2010 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 nic nie zrobisz.... Dzisiaj obdzwoniłem chyba każdą osobę którą mogła coś wiedzieć, łącznie z BIP i niestety co się nie wyda w ciągu 2 lat od daty sprzedaży przepada ;/ Ja teraz zbieram wszystkie swoje faktury i prostuję to co zaniedbałem... Niestety też mnie nie ominie płacenie im haraczu, bo to dobra nazwa na ten podatek. Nie wiem jak jest w innych krajach, ale okres 5lat to bez sens... Powinna to regulować podaż na rynku i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciecha 03.03.2010 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Czy kredyt na zakup i budowe mogę wykazać jako koszty uzyskania przychodu (zakupu dzialki i budowy domu) ? Chodzi oto,że nie posiadam zadnych faktur dom budowany jest metodą gospodarczą, bank wypłaca transzy na podstawie postepów. Zakup materiałów itp dokonuje jeden z zaufanych kolegów, który to zreszta opiekuje sie nie tylko moja budowa (wiecej to taniej) w kazdym badz razie nie mam zadnej faktury na siebie. czy wiec w US mogę udokumentowac koszty poprzez umowe kredytowa (tam tez jest okreslony wklad wlasny) ? z gory dziekuje za pomoc w wyliczeniu kwoty opodatkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 03.03.2010 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Czy kredyt na zakup i budowe mogę wykazać jako koszty uzyskania przychodu (zakupu dzialki i budowy domu) ? Chodzi oto,że nie posiadam zadnych faktur dom budowany jest metodą gospodarczą, bank wypłaca transzy na podstawie postepów. Zakup materiałów itp dokonuje jeden z zaufanych kolegów, który to zreszta opiekuje sie nie tylko moja budowa (wiecej to taniej) w kazdym badz razie nie mam zadnej faktury na siebie. czy wiec w US mogę udokumentowac koszty poprzez umowe kredytowa (tam tez jest okreslony wklad wlasny) ? z gory dziekuje za pomoc w wyliczeniu kwoty opodatkowania. jeśli przysługują Ci te ulgi na poniesione nakłady w ciągu dwóch lat od sprzedaży (zakładam, że tak, jeśli nie, to nie ma co dyskutować czy faktury czy kredyt bo i tak nic nie wchodzi) to możesz odliczyć zapłacone (tylko!) raty kredytu w ciągu tych dwóch lat. zakładam też, że nie korzystasz z ulgi odsetkowej, bo wtedy może się sprawa skomplikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciecha 03.03.2010 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 tzn że skarbowka niby policzy ze za budowe zaplacilem tylko tyle ile zaplacilem rat a nie tyle na ile byl kredyt ? czyli niby jak wzialem kredytu 100k na zakup a splacilem poki co 5k to koszty zakupu jakie policza to tylko te 5k? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 03.03.2010 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 TAK bo liczą się wydatki poniesione w ciągu dwóch lat.a przez te 2 lata wydasz tylko te 5.resztę będziesz spłacał później.jeśli spłacisz więcej w ciągu 2 lat - możesz zaliczyć więcej,nawet całość kredytu. ale tylko to co w ciągu 2 lat - co do dnia, licząc od daty aktu notarialnego sprzedaży poprzedniej nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciecha 03.03.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 chyba się nie zrozumieliśmy ja nie piszę jeszcze o odpisywaniu tylko o podatku przy sprzedaży bo ten liczy się w kwocie 19% od zysku. Czyli jak sprzedam pobudowany dom oczywiscie z dzialka to jak US policzy moje koszty uzyskania przychodu skoro nie mam faktur ? a co do odliczenia czesci podatku wydatkujac go na cele mieszkaniowe to nie wiem wlasnie czy liczy sie data zakupu dzialki tj 2008 (rok tylko z ulga meldunkowa) czy czas wybudowania tj 2010 ? tego wlasnie tez jeszcze nie wiem czy bede mogl skorzystac z tej ulgi w podatku, ale najwazniejsze to ile w ogole bede mial go zaplacic. podam moze kwoty: -kupno dzialki 100k na kredyt oczywiscie - dowod umowa kupna -budowa kolejny kredyt tym razem na 200k - i tu jedyny dowod to umowa kredytowa, bo BRAK FAKTUR ! powiedzmy ze sprzedam za 400k to ile bedzie podatku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 03.03.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 kiedy kupiłeś to co sprzedajesz (w którym roku) i za ile? to jest mieszkanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciecha 03.03.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 ... data zakupu dzialki 2008 ... czas wybudowania 2010 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 03.03.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 czyli najpierw kupujesz działkę, potem budujesz, na końcu sprzedajesz?wpisałeś się, dość niejasno przedstawiając sprawę, w wątek gdzie się dyskutuje o ulgach z tyt. wydatków PO sprzedaży, więc się nie dziw, że nie jesteś zrozumiany i pisałem o czymś innym. w tym przypadku przepisy są jasne. "Koszty uzyskania przychodu z tytułu odpłatnego zbycia stanowią udokumentowane koszty nabycia lub udokumentowane koszty wytworzenia, powiększone o udokumentowane nakłady, które zwiększyły wartość rzeczy i praw majątkowych, poczynione w czasie ich posiadania. Wysokość nakładów ustala się na podstawie faktur VAT w rozumieniu przepisów o podatku od towarów i usług oraz dokumentów stwierdzających poniesienie opłat administracyjnych." w każdym przypadku chodzi o udokumentowane. jak nie masz faktur to nie się nie liczy. z rat kredytu powinno się dać zaliczyć odsetki (poniesione w okresie od zakupu do sprzedaży), choć lepiej się upewnić, bo to jest trochę wątpliwe. możesz jeszcze doliczyć koszty aktów notarialnych itp. i to wszystko. czyli płacisz 19% od ok. 300 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciecha 03.03.2010 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 jesli tak jest to massakra, ba przeciez na nabycie dzialki tez nie mam faktury tylko umowe kupna, mysle ze trzeba by sie chwycic tego "udokumentowane nakłady" i tu przedstawic wlasnie umowy kredytowe, w ktorych sa okreslone kwoty przeznaczone na inwestycje a jak bedzie z ta ulgą celową na zakup mieszkania, bede mogl skorzystac ? liczy sie data zakupu dzilaki czy data wybudowania domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 03.03.2010 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 jesli tak jest to massakra, ba przeciez na nabycie dzialki tez nie mam faktury tylko umowe kupna, mysle ze trzeba by sie chwycic tego "udokumentowane nakłady" i tu przedstawic wlasnie umowy kredytowe, w ktorych sa okreslone kwoty przeznaczone na inwestycje akt notarialny zakupu dzialki dokumentuje koszty nabycia nieruchomości - do tego nie potrzeba faktur. umowa kredytu dokumentuje, ze dostales kase, a nie na co ja wydales. możesz próbować, ale wg mnie tego nie przeskoczysz, tutaj się nic na korzyść klienta nie interpretuje. nie wycinaj tego co Ci pasuje - w przepisach, poza kosztami nabycia są do zaliczania do kosztów uzyskania "udokumentowane nakłady", ale to nie koniec - całość brzmi mniej więcej "udokumentowane nakłady.... na podstawie faktur VAT". pogadaj z jakimś doświadczonym w tym temacie biurem podatkowym albo krajową informacją podatkową (pytanie przez telefon, od razu będziesz miał odpowiedź). a jak bedzie z ta ulgą celową na zakup mieszkania, bede mogl skorzystac ? liczy sie data zakupu dzilaki czy data wybudowania domu ? w przypadku nieruchomości zakupionych w 2007-2008 (tak jak Twoja działka) takie coś nie przysługuje. nieruchomością tutaj jest działka - i to ją potem (z domem) sprzedajesz. chyba, że to wieczysta dzierżawa, wtedy można rozdzielnie traktować działkę i dom. jedyna opcja to czekać 5 lat od zakupu działki - wtedy możesz sprzedać bez podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boss1 20.03.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 witam wszystkich mam podobny problem w 2008 roku sprzedałem mieszkanie przed upływem 5lat w US złozyłem dekalaracje odnośnie wydania tejze kwoty na cele mieszkaniowe.w 2007 roku rzpocząłem budowe domu poprzez zaciągnięcie kredytu hipotecznego.W zeszłym roku tj 2009 roku zakupiłem ponownie mieszkanie.róznica rzędu ok 36 tys.mam klika wątpliwośći czyoprócz udokumentowania zakupu mieszkania wlicza sie również kwota biura pośrednictwa sprzedaży +opłaty notarialne i wyodrebnienie mieszkania na własność?czy faktury po dacie sprzedazy pierwszego mieszania z 2008r zainwestowane w budowe domu również zostaja wliczone do odliczenia a także czy raty bądz odsetki od zaciągniętego kredytu również można wliczyć w ta kwotez góry dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 20.03.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 witam wszystkich mam podobny problem w 2008 roku sprzedałem mieszkanie przed upływem 5lat w US złozyłem dekalaracje odnośnie wydania tejze kwoty na cele mieszkaniowe.w 2007 roku rzpocząłem budowe domu poprzez zaciągnięcie kredytu hipotecznego.W zeszłym roku tj 2009 roku zakupiłem ponownie mieszkanie.róznica rzędu ok 36 tys.mam klika wątpliwośći czy oprócz udokumentowania zakupu mieszkania wlicza sie również kwota biura pośrednictwa sprzedaży +opłaty notarialne i wyodrebnienie mieszkania na własność? czy faktury po dacie sprzedazy pierwszego mieszania z 2008r zainwestowane w budowe domu również zostaja wliczone do odliczenia a także czy raty bądz odsetki od zaciągniętego kredytu również można wliczyć w ta kwote z góry dzieki za pomoc zakładam, że to co sprzedałeś w 2008 to nabyłeś przed 1.01.2007, czyli podlega to starym przepisom. możesz zaliczyć: faktury związane z budową nowego domu, raty kapitałowe i odsetkowe kredytu spłacane w okresie dwóch lat od daty sprzedaży. z pośrednikiem, opłatami notarialnymi i wyodrębnieniem mieszkania to nie wiem. zapytaj w Krajowej Informacji Podatkowej. zależy też czy pytasz o te koszty w kontekście kosztów związanych z tym mieszkaniem które sprzedawałeś (to nie wchodzi do tej ulgi, mogą pomniejszać przychód do opodatkowania-trochę inaczej się to na deklaracji uwzględnia, ale na to samo wychodzi) czy w kontekście nowo kupowanego mieszkania. trzeba by przejrzeć interpretacje bo to nie jest jasno określone. przy okazji: http://www.mofnet.gov.pl/_files_/podatki/broszury_informacyjne/sprzedaz_nieruchomosci_www.pdf?PortalMF= (ale tutaj na ostatni problem też nie znajdziesz odpowiedzi, pewnie MF też nie wie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boss1 20.03.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 dzieki za pomoc a jesli chodzi o koszty notarialne to chodziło mi o koszty poniesione w związku z nabyciem nowego mieszkania jak również podatek dla posrednikamam jeszcze jedno pytanie skoro wiem ze całkowite koszty zwiazane nie pokryja do końca tej kwoty to czy lepiej zgłosic ten fakt wczesniej w US?dzięki za fachową poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts