Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do właścicieli pieców Vaillant

Recommended Posts

Witam,

od ponad roku posiadam piec kondensacyjny Vaillant wraz z zasobnikiem oraz programatorem pogodowym calorMatic 400.

Mam pytanie dotyczace programatora:

z tego co wyczytałem w instrukcji istnieje mozliwość 3 nastawień temperatyry pracy kotła.

0 - brak pomiary temp. pokojowej - piec nie mierzy temp. pokojowej a działa na podstawie pomiaru temp. zew. i ustawieńkrzywej obiegu grzewczego

1 - pomiar temp. pokojowej (uwzględnienie temp. pokojowej do obliczania temp. zasilania)

2 - finkcja termostatu (wył. ogrzewania po osiągnięciu zadanej temp. pokojowej)

Proszę o informację, które nastawienie jest wg. Was najbardziej komfortowe i ekonomiczne.

Z tego co zaobserwowałem w ustawieniu 0 i 1 grzejniki są gorące praktycznie cały czas, natomiast w ustawieniu 2 grzejniki po osiagnieciu temp. wyłączają sie,

pozdrawiam,

Jacek Tarnawski

poczytaj trochę na forum o pogodówce i krzywej grzewczej

przy kondensacje najbardziej ekonomiczne ustawienie to takie, gdzie jest uwzgledniana zewnętrzna temperatura(pogodówka) ijest też brana temperatura z wewnątrz(regulowanie konkretnej temperatury pokojowej i przesuniecie krzywej grzewczej ). nie znam tego kotła, ale prawdopodobnie u ciebie to funkcja = "1"

W praktyce jest dobrze jak grzejniki są ciepłe cały czas, bo wtedy instalacja działa w czasie ciągłym i temperatura zasilania jest mniejsza co ma znaczący wpływ na ekonomikę kondensata

Dziękuję,

mam jednak pytanie do właścicieli właśnie tych pieców:[...]

Ja mam taki zestaw. U mnie działa na "1". Mam ustawione trzy strefy grzania (6.20-8.00, 8.00-17.00 i 17.00-21.00) i strefę obniżonej temperatury na noc. Mój Vaillant moduluje swoją moc i dość długo grzeje, potem coś "skondensuje", przepompuje ciepłą wodę i ... mimo, że nie chodzi cały czas, to kaloryfery są prawie na okrągło ciepłe. Raz tylko, gdy ustawiłem za dużą różnicę pomiędzy poszczególnymi strefami czasowymi (~4 K) to prawie mi wystygły. Z moich obserwacji wynika, że przy takich ustawieniach można osiągnąć określony komfort cieplny i występuje umiarkowane zużycie gazu.

Jedna rzecz tylko mnie niepokoi. Dlaczego przy ustawieniu temperatury na np. 20 oC przy 21,5 oC kocioł jeszcze grzeje na potrzeby cwu? Powinien chyba się wyłączyć, a tu na wyświetlaczu sterownika pokazuje się płomień! Może robi "zapas" ciepłej wody na czas wyłączenia???

Jedna rzecz tylko mnie niepokoi. Dlaczego przy ustawieniu temperatury na np. 20 oC przy 21,5 oC kocioł jeszcze grzeje na potrzeby cwu? Powinien chyba się wyłączyć, a tu na wyświetlaczu sterownika pokazuje się płomień! Może robi "zapas" ciepłej wody na czas wyłączenia???

Przecież cwu to ciepła woda użytkowa, jednym słowem w kranach a nie w grzejniku.

też się kiedyś tym zajmowałem. Oto co otrzymałem z Vaillanta, prosto i jasno.

Mam nadzieję, że sie przyda.

Krótki opis zasady działania regulatora pogodowego VRC 410s oraz uproszczonej metody doboru krzywej grzewczej.

Regulacja pogodowa opiera się na teorii, wg której jeśli do pomieszczenia będziemy dostarczać ilość ciepła równą ilości traconej przez przegrody zewnętrzne (ściany, podłogi i dach) temperatura wewnętrzna będzie stała. Pomiar temperatury na zewnątrz jest obrazem ilości ciepła traconej w danej chwili przez ściany. Temperatura zaś na zasileniu kotła decyduje o ilości ciepła jaka zostanie przekazana w danej chwili przez grzejniki, do powietrza w pomieszczeniu. Oba te parametry:

-temperaturę na zewnątrz;

- temperaturę na zasileniu kotła

łączy zależność obrazująca charakterystykę cieplną danego budynku.

Jest to tzw. krzywa grzewcza, której kształt zależy od rodzaju grzejników, obliczeniowych temperatur pracy instalacji, strumienia wody krążącej w instalacji, itp. Wynikiem obliczenia lub dobrania odpowiedniej krzywej będzie otrzymanie stałej temperatury w domu, pomimo zmian temperatury na zewnątrz.

Po zainstalowaniu kotła i regulatora powinniśmy zająć się doborem krzywej grzewczej do swojego budynku. Należy:

- ustawić lewe górne pokrętło w pozycję pośrednią (symbol słoneczka);

- ustawić lewe dolne pokrętło na regulatorze również w pozycję pośrednią (na kropkę);

- funkcję „TP załącz” należy pozostawić w ustawieniu fabrycznym „0”;

Po czym należy odczekać co najmniej dwie doby, aż temperatura wewnętrzna się ustabilizuje. Następnie sprawdzamy otrzymaną wartość temperatury. Jeśli odbiega ona od 20 C dokonujemy korekty ustawienia krzywej grzewczej. Krzywą grzewczą podnosimy jeśli temperatura wewnętrzna jest niższa od 20 C. W przeciwnym przypadku, gdy temperatura jest wyższa od 20 C krzywą należy obniżyć. Po dwóch trzech cyklach doboru powinniśmy otrzymać krzywą grzewczą, przy której temperatura w pomieszczeniu będzie stała. Prawidłową krzywą grzewczą najłatwiej jest ustawić w okresach, w których temperatura zewnętrzna wynosi 0 C lub mniej. Dla tych temperatur zewnętrznych krzywe grzewcze są dość daleko od siebie oddalone (proszę spojrzeć na wykres krzywych grzewczych), co pozwala łatwo zauważyć różnice między jedną lub drugą krzywą grzewczą.

Następnie przechodzimy do normalnej eksploatacji regulatora, tzn. przestawiamy lewe górne pokrętło w pozycję oznaczoną „zegarem”. Przy czym dla jeszcze dokładniejszego utrzymywania zadanej temperatury wewnętrznej możemy wykorzystać funkcję korekty temperatury. Jest to funkcja oznaczona symbolem „TP załącz” decydująca o rodzaju współpracy z umieszczonym w regulatorze czujnikiem temperatury wewnętrznej.

Można ją ustawić na trzy wartości 0,1 lub 2 .

0- oznacza brak współpracy regulatora z czujnikiem temp. wewnętrznej;

1- oznacza ograniczony wpływ temperatury wewnętrznej. Regulator odczytując wartość temperatury w pomieszczeniu może minimalnie korygować krzywą grzewczą. Jeśli temperatura wewnętrzna jest wyższa od temperatury zadanej to regulator na daną chwilę zmniejsza krzywą grzewczą. Podobnie, gdy temperatura jest niższa od zadanej to następuje chwilowe podniesienie krzywej grzewczej czyli podniesienie temperatury wody wysyłanej do instalacji.

2- oznacza duży wpływ temperatury wewnętrznej na regulację. Objawia się to tym, że po przekroczeniu w pomieszczeniu wymaganej temperatury kocioł zostaje wyłączony.

Fabrycznie funkcja "TP załącz" jest ustawiona na 0. Jej przestawienia można dokonać dopiero po dobraniu odpowiedniej krzywej grzewczej.

Wcześniejsza zmiana tego parametru nie pozwoli prawidłowo dobrać krzywej.

Dziekuję za obszerne wyjasnienie,

wiele rzeczy wyjaśniło mi się,

jednak cały czas wrócę do swojego pierwotnego pytania,

w jakim ustawieniu "TP załącz" 0, 1, 2 piec będzie chodził najbardziej efektywnie?

Rozumiem że w pozycji 0 temp. w pomieszczeniu będzie stale utrzymywała sie na takim samym poziomie w nocu i w dzień.

Zawsze wydawało mi się ze zmniejszając temperaturę w nocy o 2 stopnie uzyska się oszczędność. Jednak w tej chwili mam wątpliwości czy wyłączanie sie okresowe pieca ma sens????

W przypadku pieców kondensacyjnych najlepszą efektywnośc uzyskuje się przy tem. wody 40 - 30. Czy istnieje możliwośc ustawienia takiej tem. na piecu na sztywno? a jesli tak to jak mylsicie czy ma to sens?

pozdrawiam,

Jacek

Przecież cwu to ciepła woda użytkowa, jednym słowem w kranach a nie w grzejniku.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Tak to jest, jak nie patrzy się dokładnie na pisany tekst, tylko Ctrl+C i Ctrl+V. "Of kors" miało być C.O. Ad meritum to nieco zmienia, dlatego dzięki za uwagę.

[...] :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

No cóż nie każdy jest "debeściak" :oops:. Zgodnie z duchem mojej "stropki" to prawie już zniknąłem :wink: , ale ... przepraszam za pomyłkę, następnym razem bardziej się postaram.

Pozdrawiam.

Mam ustawioną funkcję TP na 2 - kocioł po osiągnięciu zadanej temp w pomieszczeniu przestaje pracować.

Krzywą grzewczą ustawiałem metodą prób i błędów ale teraz spróbuję ustawić ją w sposób podany powyżej i wydłużyć przedziały pracy tak aby pracował na niższej temp.

A swoją drogą przecież takie informacje powinni nam przekazywać serwisanci Vaillanta przy uruchomieniu.