Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam , dzień dobry

jestem tu nowy , zaczynam budować dom i interesuje mnie w co się pakować z ogrzewaniem.

Mam dojscie do faceta ( znajomy rodziny ) który buduje własnie pompy ciepła za około 20 tysiaków. Mam pytanie czy ładować się w pompę ciepła czy jeżeli mam mozliwość podłaczenia gazu to lepiej i taniej jest Kocioł .

Proszę o wasze opinie:)

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/72749-pompa-ciep%C5%82a-vs-piec-gazowy-a-mo%C5%BCe-jakie%C5%9B-inne-ogrzewanie/

Mialam podobny problem co Ty i duzo czytalam na tym forum o rodzaju ogrzewania, wejdz na opcje szukaj i wpisz pompa ciepla to bedziesz widzial jakie sa opinie{ w jednym linku jest az 18 stron o tym}. :D

Ja pod wplywem meza wybralam gaz ale bardzo duzo myslalam o pompie, zwlaszcza dlatego ze mialy byc pozniej tanie rachunki za ogrzewanie. Tylko ze na razie nie mamy na to pieniadzy .Dostalam oferty z trzech firm i pompa wraz z montazem i wykopami to wydatek w granicach 50.-70.00 zl a przeciez do tego jeszcze trzeba doliczyc ogrzewanie podlogowe a w moim przypadku razem z wylewkami to wydatek rzedu 30.000, bo mam duzy dom.

Wiec na dzien dzisiejszy bedzie gaz chociaz tez nie jestem do gazu przekonana.

Po pierwsze to samo przylacze kosztuje ok 4.000 + projekt instalacji wewnatrz domu [ nawet nie wiem ile to bedzie kosztowac], no i trzeba tez kupic jakis piec kondensacyjny. Mam zlozony wniosek o przylacz i okazalo sie ze musze czekac az pol roku na gaz.

Oczywiscie teraz nawet nie wiem jakie beda rachunki ale spodziewam sie ze duze, ale niestety nie mam juz mozliwosci zrobienia teraz kotlowni na cos innego na wegiel, a kominek nie bylby w stanie ogrzac domu.