krzysztofh 22.02.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Co należy zrobić z lawendą na wiosnę? Czy uschłe kwiatostany z ubiegłego roku trzeba przyciąć i jak wysoko?Czy podobnie jak wrzosy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek1204 22.02.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Przyciąć na wiosnę. Pprawi to pokrój rośliny, a kwitnienie bedzie obfitsze w nadchodzącym sezonie. My ścinamy kwiatostany latem i suszymy . Potem w woreczki i do szaf na ew. mole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.02.2007 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Co należy zrobić z lawendą na wiosnę? Czy uschłe kwiatostany z ubiegłego roku trzeba przyciąć i jak wysoko? Czy podobnie jak wrzosy? ja scinam prawie do samej ziemi...na poczatku marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 22.02.2007 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Do samej ziemi???Moja lawenda jest jeszcze młoda, bo posadzona w ubiegłym roku. Kupiliśmy dwie wielkie donice w Dom i Ogród. U góry były kwiatostany, a od odłu wyglądały troche jakby uschłe, ale kepy dość duże. Czy aby dobrze będzie jak wygolę je zupełnie?Bo wrzosy to scinalem mniej więcej o połowę i pięknie sie rozrosły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.02.2007 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Krzysztofh ja tak ciełam w zeszłym roku lawenda posadzona tez jeden sezon, opis taki jak u ciebie sciełam i w zeszłe lato był pięknie kwitnacy krzew...dokupiłam jeszcze i w tym roku zetne dokladni etak samo.Nie wiem czy to dobrze czy nie, ale lawenda pieknie sie rozkrzewiła i pięknie kwitła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 23.02.2007 06:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Dzięki też tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 23.02.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Dzięki też tak zrobię. ja w tym roku poszukam odmiany bialej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 23.02.2007 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Nie wiedziałem że jest taka. A pachnie podobnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankalenka 24.02.2007 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Lista odmian dostępnych w ubiegłym roku u pewnego sprzedawcy na allegro: 1.Lavandula angustifolia'Edelweiss' (dotychczas byla to lawenda o najbardziej białych kwiatach)2.Lavandula angustifolia 'Grosso' (kwiat fioletowoniebieski, jest to odmiana dorastajaca do 100-120 cm wysokości,uprawiana na platancjach lawendowych )3. Lavandula angustifolia 'Hidcote Pink' (kwiat jasnoczerwono-purpurowy)4. Lavandula angustifolia 'Loddon Pink' (kwiat różowy, liście w zimie zabarwiajace sie na czerwonawo)5. Lavandula angustifolia 'Melissa' (najnowsza odmiana z bialych lawend i podobniez jeszcze bardziej biala od Edelweiss)6. Lavandula angustifolia 'Richard Gray' (kwiat fioletowy; szarawe liście)7. Lavandula angustifolia 'Silver Edge' (kwiat niebieski, pstre liście)8. Lavandula dentata 'Goodwin Creek Grey' (dorasta do 80-90 cm, kwiat jasnoniebieski)9. Lavandula intermedia 'Grappenhal' (kwiat niebieski; szare liście)10. Lavandula stoechas 'Papillon'(kwiaty purpuroworóżowe, inny niz u pozostalych kształt kwiatostanu- okragle kulki) będę kupować za jakieś dwa tyg, latem zdam relację jak zakwitły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpb1971 26.02.2007 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Lista odmian dostępnych w ubiegłym roku u pewnego sprzedawcy na allegro: będę kupować za jakieś dwa tyg, latem zdam relację jak zakwitły. czemu za dwa tygodnie . Może pytanie głupie, ale się na tym kompletnie nie znam, a też chciałabym posadzić lawendę w tym roku... Czy to znaczy, że będziesz ją już sadziła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 27.02.2007 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Lista odmian dostępnych w ubiegłym roku u pewnego sprzedawcy na allegro: będę kupować za jakieś dwa tyg, latem zdam relację jak zakwitły. czemu za dwa tygodnie . Może pytanie głupie, ale się na tym kompletnie nie znam, a też chciałabym posadzić lawendę w tym roku... Czy to znaczy, że będziesz ją już sadziła? ja swoja sadziłam cos koło maja.Ale to była w doniczce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankalenka 27.02.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Tak, zamierzam już sadzić. Zimy już nie będzie, a ta lawenda i tak od zeszłego roku przebywa w naszym klimacie. Najwyżej okryję jak będzie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ttomasz 09.09.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Witama ja mam takie pytanie: dostałam latem piękną lawendę w doniczce, teraz przekwitła i nie wiem, co dalej robić:- wsadzić do gruntu i przyciąć;- wsadzić do gruntu, ale przyciąć na wiosnę;- a może zostawić w doniczce i wsadzić do gruntu na wiosnę, tylko jak ją wtedy przezimować;Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 09.09.2007 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Zdecydowanie wkop w grunt, dosyć głęboko , podsypując dookoła.Podlej, zimę powinna przetrwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mantra 09.09.2007 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Mój mąż z rozpędu przyciął uschłe kwiatostany już teraz. Czy to może być problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 10.09.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Mój mąż z rozpędu przyciął uschłe kwiatostany już teraz. Czy to może być problem? nie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paullina 11.09.2007 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Mój przez przypadek trochę ściął podkaszarką ale jest z nią wszystko ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 17.10.2007 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Musiałam przesadzic młode krzaki lawendy (posadzone tej wiosny). W tym roku jeszcze nie kwitły, ale czy następnego lata beda miały kwiaty? Czy to przasadzenie im nie zaszkodzi?Czy lawendę zabezpiecza się na zimę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 17.10.2007 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Tak naprawde to najlepiej lawednę ścinać po przekwitnięciu. A jak sie nie uda to wiosną. Ale prawidłowo to nie do ziemi, tylko całe pędy kwiatowe i wszystkie brzydkie, chore itp.Pozdrawiam Magnolia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kraina Chichów 23.03.2008 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 witajcie 2 tygodnie temu kupiłam w Leroy Merlin kilka sztuk lawendy. Jak tylko przyniosłam je do domu, postawiłam na parapecie i zaczęłam podlewać, rośliny bardzo szybko zaczęły rosnąć. Obecnie nowe przyrosty są długie i bardzo giętkie, więc zamiast kierować się ku górze, większość się kładzie. Wygląda to tak: http://images33.fotosik.pl/189/ec16a53bb0197985.jpg Co powinnam zrobić z tą lawendą? Zostawić, czy może przyciąć? Czy jest szansa że te gałązki jeszcze zesztywnieją i wstaną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts