Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Interesuje mnie czas podziału gruntu rolnego, które zostało podzielone na działki budowlane przez Urząd Miasta, każda działka ma pow. ok 1200m2 (12arów). Dnia 20.XII.2006 zleciłem geodecie wytyczenie sześciu działek i dwie drogi. Od gminy otrzymałem Wypis i Wyrys dotyczący mojego gruntu.Po działaniu geodety otrzymałem z gminy dwa zaświadczenia: 19.01.2007 "Zawiadomienie o wszczęciu postępowania administracyjnego" i 30.01.2007 "Postanowienie( Burmistrz Morąga stwierdza zgodność propowanego podziału działek,...)". A teraz cisza nastąpiła, gedeta wmawia mi,że jeszcze jakiegoś pisma brakuje z Urzędu. Geodeta powiedział mi, że do końca Stycznia wysztko bedzie gotowe, czyli będą wkopane słupki graniczne i dostane cały plan podziału a tu jakiś "wałek". Ciagle mnie zwodzi, a mi bardzo zależy na czasie, bo zamieżam ruszyć budowe na lato, ale w taki tępie to nie wiem czy mi się uda.

Moje pytanie jest: ile taki przykładowy podział może trwać? Czy od geodety zależy czas podziłau czy tylko od Urzędu Miasta? I co ja moge zrobić by przypiszyć czas podziału?

https://forum.murator.pl/topic/72756-podzielenie-gruntu-na-dzia%C5%82ki-budowlane/

U mnie trwało to 10 m-cy, trochę zawalił geodeta, ale myślę że jakieś 4-6 m-cy przeciętnie to trwa. Jeżeli będziesz miał w ciągu dwóch miesięcy to masz expresowo. Przynajmniej w moim regionie.
https://forum.murator.pl/topic/72756-podzielenie-gruntu-na-dzia%C5%82ki-budowlane/#findComment-1631508