mariomm 02.03.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 radzil bym ci porozmawiac z inwestorami u ktorych budowali i miejsce ich zamieszkania jezeli maly to domek i ekipa na czarno a termin budowy nie przekroczy 6 tygodni to zeczywiscie trafiles w dziesiatke ale czy wszyscy tak trafia?ja tylko chce pzestrzec formulowiczow zeby przed rospoczeciem budowy zawsze dokladnie sprawdzali swoich wykonawcow a nie tylko ze zdjec,podlozonych telefonow do niby inwestorow i pieknej poezji budowlanej majstra.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walor 15.03.2007 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 ja buduje w jaworniku pod myslenicami(w zasadzie zaczynam w poniedzialek).macie jakis dobrych fachmanow z tych okolic ktorych mozecie polecic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walker 15.03.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Niedługo startuję z budową.Wycena za mój domek(110m z poddaszem użytkowym,niepodpiwniczony),za stan surowy otwarty to 85tyś.zł(materiały +robota),na szczęście pustaki i dachówkę kupiłem na początku roku(ich cena zawiera się w powyższej kwocie).Ekipa sprawdzona na 110%, a cena trochę po znajomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jannn 16.03.2007 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Dom 147m parterowy z poddaszem, ściana dwuwarstwowa, strop teriva. W cęnę potencjalny wykonawca wliczył ściany wenętrzne i zewnętrzne bez ocieplenia, oczywiście wszytkie roboty ziemne i więźbę. Już sama nie wiem co myśleć wydaje mi się że to dużo ale zważywszy na cenowe szaleństwo w tej branży może nie należy się zbyt długo zastanwiać? Acha ! Cena ne zawiera schodów np.... Czy ktoś ma juz jakieś doświadczenia cenowe na ten rok w naszym pięknym regionie? Ja za dom z poddaszem użytkowym -137m2 pow uzytkowej, strop terriva i dosyć skmplikowany dach zaplacilem 46 tys. Nadmienie tylko, ze za dach odpowiadal Goral z Bukowiny tatrzańskiej - artysta, i jest to dach naprawde super zrobiony. Zresztą na inne elementy narzekac tez nie moge-wszystko idealne. Budowa w okolicy stanowi jakby przyklad dla innych inwestorow-pożadek i przyzwoity postep prac. No ale ja ekipe sciagalem z opolskiego ( moja budowa jest obok Lubina-dawne woj legnickie) i stamtad sa murarze + 2 górali (jeden ciesla a drugi kamieniarz) Bardzo zgrana ekipa, godna polecenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAZZI 18.03.2007 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Jestem z Wrocławia, a tutaj ceny oszalały.Stan surowy otwarty, dom 190 m2, 70 000 pln za robociznę!Skandal, nie mam z kim rozmawiać, chyba wszyscy się tutaj umówili...Ekipy z Warszawy przyjezdzają do Wrocławia, bo więcej zarabiają jako podwykonawcy dużych inwestycji! Cena 20 000 pln lub 25 000 pln jest nierealna nawet przy dowch murarzach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tkanka7 20.03.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Ja za dom z poddaszem użytkowym -137m2 pow uzytkowej, strop terriva i dosyć skmplikowany dach zaplacilem 46 tys. Nadmienie tylko, ze za dach odpowiadal Goral z Bukowiny tatrzańskiej - artysta, i jest to dach naprawde super zrobiony. Zresztą na inne elementy narzekac tez nie moge-wszystko idealne. Budowa w okolicy stanowi jakby przyklad dla innych inwestorow-pożadek i przyzwoity postep prac. No ale ja ekipe sciagalem z opolskiego ( moja budowa jest obok Lubina-dawne woj legnickie) i stamtad sa murarze + 2 górali (jeden ciesla a drugi kamieniarz) Bardzo zgrana ekipa, godna polecenia Witam! Przebudowuję dom - kostke w opolskim i usilnie szukam wykonawców, z ktorymi jest wielki problem, bo chyba wszyscy siedza za granicą! Czy możesz dać namiary na tą ekipe z opolskiego, którą polecasz? Z góry gorące podziekowania!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jadek 21.03.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 już niedługo Panowie murarze skończą się czasy 200 zł za dniówkę jak nas zaleją ruscy i inni ze wschodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 21.03.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 tak, a dzis na onecie pisali ze na Ukrainie bezrobocie 2,9 % i jeszcze 150.000 wolnych miejsc pracy. Ale prikazu budowania nie ma. Mozesz czekac na tanszych budowlancow, dzialka w miedzyczasie nabierze wartosci ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefiryn 23.03.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Dom 147m parterowy z poddaszem, ściana dwuwarstwowa, strop teriva. W cęnę potencjalny wykonawca wliczył ściany wenętrzne i zewnętrzne bez ocieplenia, oczywiście wszytkie roboty ziemne i więźbę. Już sama nie wiem co myśleć wydaje mi się że to dużo ale zważywszy na cenowe szaleństwo w tej branży może nie należy się zbyt długo zastanwiać? Acha ! Cena ne zawiera schodów np.... Czy ktoś ma juz jakieś doświadczenia cenowe na ten rok w naszym pięknym regionie? Temat wałkuje już od 2 miesięcy. Pierwsza była ekipa certyfikowana przez Ytong (z podhala)) wyceniła prace (robocizna) przy stanie surowym otwartym wliczając schody, ścianki działowe (niektórzy ich nie wliczają traktując jako wykończeniówkę) dach i rynny na 75 tys brutto ( zaznaczyłem ze ma być faktura i gwarancja). Mój dom to parter + użytk. poddasze , prosty 2 spadowy dach razem pow użytk. 195,2m2. (obrazek obok) Miałem tez kilka innych ofert na robociznę z przedziału 40-50 tys zł. Miałem też 2 oferty na komplet robocizna + materiały na 200 tys oraz na 230 tys. Na dzień dzisiejszy jestem akurat po podpisaniu umowy z wykonawcą (tez z podhala) który swoją robociznę wycenił na 35 tys + VAT (razem 37.45 tys. a nocleg załatwia sobie sam). Ponieważ różne ekipy różne prace wliczają w stan surowy więc sporządziłem aneks do umowy dokładnie określający zakres prac. Szczegóły w następnym poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefiryn 23.03.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Dom 147m parterowy z poddaszem, ściana dwuwarstwowa, strop teriva. W cęnę potencjalny wykonawca wliczył ściany wenętrzne i zewnętrzne bez ocieplenia, oczywiście wszytkie roboty ziemne i więźbę. Już sama nie wiem co myśleć wydaje mi się że to dużo ale zważywszy na cenowe szaleństwo w tej branży może nie należy się zbyt długo zastanwiać? Acha ! Cena ne zawiera schodów np.... Czy ktoś ma juz jakieś doświadczenia cenowe na ten rok w naszym pięknym regionie? Ponieważ różne ekipy różne prace wliczają w stan surowy więc sporządziłem aneks do umowy dokładnie określający zakres prac. Oto szczegóły: (jak coś czegoś brakuje proszę o komentarz . Fundamenty Wykonanie ław drutowych Wykonanie wykopów pod ławy fundamentowe Wylanie chudego betonu pod ławy fundamentowe Wykonanie zbrojenia (cięcie i gięcie) , deskowania ław fundamentowych i stóp pod słupy: kominów (wykonanie wiązania zbrojenia w narożach ław fundamentowych), Wykonanie ław fundamentowych i stóp pod słupy: tarasu, ganka, kominów, schodów (beton dostarczony na budowę) Wykonanie izolacji poziomej ław fundamentowych (papa lub folia) Wykonanie ścian fundamentowych (bloczki betonowe) Wykonanie wieńca ław fundamentowych (wykonanie szalowania, zbrojenia) Wykonanie przepustów pod instalacje (kanalizacja, zasilanie, ogrzewanie-pompa ciepła, woda, telefon) Wykonanie izolacji pionowej ścian fundamentowych (np. Dysperbit) od wewnątrz i zewnątrz ścian fundamentowych Wykonanie izolacji poziomej ścian fundamentów Wykonanie ocieplenia ścian fundamentowych (styropian FS 20 10 cm) Wyłożenie ścian fundamentowych folią hydroizolacyjną (folia kubełkowa) – opcja. Wykonanie poziomego rozprowadzenia kanalizacji z wyprowadzeniem do poziomu posadzki Ręczne zasypanie wykopów i wnętrza ścian fundamentowych Zagęszczenie warstwowe wypełnienia fundamentów (skoczkiem) Doprowadzenie kanałem powietrza do kominka pod chudziakiem Wykonanie podłoża pod posadzki z chudego betonu (wykonywanego na budowie lub dostarczonego z wytwórni) Ściany parteru, piętra i stropy Wykonanie izolacji poziomej ścian parteru (zewnętrzne i wewnętrzne) z zakładem (folia lub papa) Wykonanie ścian zewnętrznych i wewnętrznych nośnych parteru Wykonanie ścian działowych wewnętrznych (przewiązanie ze ścianami nośnymi lub połączenie kotwami) Wykonanie wzmocnienia ścian pod otworami okiennymi (drut w spoinach poziomych) Wykonanie nadproży drzwi i okien w ścianach zewnętrznych, wewnętrznych i działowych (kształtki LK, stemplowane od dołu, wykonanie zbrojenia i zalanie betonem wykonanym na budowie) Wykonanie wzmocnienia ścian ponad otworami drzwiowymi (drut w spoinach poziomych) Wykonanie słupów, belek i podciągów (wykonanie szalowania, zbrojenia i wylanie betonu wykonanego na budowie) Wykonanie wieńca opaskowego obniżonego ścian parteru połączonego ze stropem Teriva, (wykonanie ułożenie zbrojenia) Montaż zbrojenia pod słupki żelbetowe ścianek kolankowych w wieńcu ścian parteru Wykonanie stropu Teriva: stemplowanie, belki i pustaki teriva, nadbeton wylewany łącznie z wieńcem z betonu z wytwórni (wykonanie stemplowania stropu z ujemnym ugięciem belek stropowych, pozostawienie przepustów na kominy i piony instalacyjne) Wykonanie wewnętrznych schodów żelbetowych (zbrojenie i wylanie z betonu wykonanego na budowie lub z dostarczonego z wytwórni) Wykonanie ścian piętra Wykonanie słupków żelbetowych w ścianach kolankowych piętra (zbrojenie, szalowanie i wylanie z betonu wykonanego na budowie) Wykonanie wieńca opaskowego ścian piętra (zbrojenie, szalowanie i wylanie betonu) Wykonanie słupów podtrzymujących więźbę dachową (zbrojenie, szalowanie i wylanie z betonu wykonanego na budowie) Wykonanie kominów i pionów wentylacyjnych do wysokości poziomu dachu (cegła ceramiczna i/lub kominy systemowe) Wykonanie schodów żelbetowych zewnętrznych (zbrojenie, szalowanie i wylanie z betonu wykonanego na budowie) Dach Montaż murłat Wykonanie więźby dachowej Wykonanie kominów ponad dachem z klinkieru Ułożenie dachówki, ofasowanie, montaż rynien i podbitki. Aha - można by jeszcze dołożyć drenaż (przed zasypanie fundamentów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravik3 26.03.2007 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Zefiryn cenne informacje - dziękuję. Właśnie uszczegółowienie zakresu prac jest nawjażniejsze bo ten stan surowy jest róznie rozumiany. Skopiowałam sobie Pana rozpiskę na pewno się przyda. A cena 35 tys netto to moim zdaniem bardzo dobra cena, bo ja po wycenie 40 tys która była pierwsza dostawałam juz tylko wyższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 26.03.2007 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Sprecyzujcie. Czy ekipy dają wam fakturę ? Podajecie ceny brutto czy netto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravik3 26.03.2007 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 W moim przypadku to były ceny brutto. A najbardziej podba nam się ekipa która wyceniła roboty które wymienił Zefiryn na 62 tys. Trochę dużo dlatego szukamy dalej chociaż pewności nie mam czy mam na to wystarczająco dużo czasu zważywszy na to że chcemy zacząć w drugiej połowie tego roku...Może po prostu solidne ekipy z dobrymi cenami zostały zajęte w zeszłym roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 26.03.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Dostałam wstępną wycenę (niestety pod koniec zeszłego roku) na 20 tysięcy za stan surowy zamknięty (schody, pokrycie dachu z oknami połaciowymi, ściany wewnętrzne murowane). Fachowiec sprawdzony. Siedem lat temu robił nam adaptację poddasza, oglądaliśmy też kilka jego budów w Krakowie. Jutro spotykam się z majstrem w celu ustalenia konkretów i przede wszystkim terminu wejścia. Jednak czytając Wasze posty to będę na niego czekać nawet do sierpnia (prowadzi budowę od początku tego roku). Jutro wieczorem napiszę jak sprawa stoi po rozmowie. Na wszelki wypadek przygotuję jeszcze dzisiaj umowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 26.03.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Dyskusja bez sensu. Co z tego że osoba A ma wycene 10 tys a osoba B 20tys jeżeli obie budują inne budynki w innych miejscach kraju. Dodatkowo A robi na czarno a B z fakturami. Okazuje się jeszcze że A musi zapewnić nocleg a B nie. Można mnożyć różnice ... Robi się nam licytacja, kto znajdzie taniej a tak naprawde budujemy odmienne domy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravik3 27.03.2007 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Bungo1 daj znać jak rozmowy!!! Trzymam kciuki. Paweł Czarnecki zgadzam się co do tego, że wyceny są różne w zależnośći od czynników które wymienileś. Przyznasz jednak, że jest różnica pomiędzy 20 a 62 tys. za stan surowy zamknięty (cokolwiek się rozumie pod tym pojęciem bo jednak wciąz chodzi o to samo w gruncie rzeczy - czyli wybudowanie domu od fundamentów po dach ze wszystkimi "drobiazgami" typu ocieplenie fundamentów itp)...Więc wymiana doświadczeń w tym względzie wydaje mi sie jak najbardziej na miejscu. W końcu każdy tutaj zamierza budować dom inny od wszystkich w innym miejscu itd. a ale to nie powód żeby nie pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 28.03.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Ja się zgadzam że wymiana takich informacji ma sens tylko że musimy dokładniej podawać parametry naszych domów - np. napisanie garaż nic nie mówi bo może być to garaż na 5 samochodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 02.04.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Witam, Jestem już po rozmowie z wykonawcą no i niestety od grudnia z 20.000 zrobiło się 33.000. Cena obejmuje wykonanie domu (projekt Skrzat) do stanu surowego otwartego (pokrycie dachu + orrynnowanie). W cenie jest jeszcze montaż okien połaciowych (7 sztuk). Generalnie myślę, że nie jest źle Zaczynamy na przełomie maja i czerwca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misia169 04.04.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Dom 147m parterowy z poddaszem, ściana dwuwarstwowa, strop teriva. W cęnę potencjalny wykonawca wliczył ściany wenętrzne i zewnętrzne bez ocieplenia, oczywiście wszytkie roboty ziemne i więźbę. Już sama nie wiem co myśleć wydaje mi się że to dużo ale zważywszy na cenowe szaleństwo w tej branży może nie należy się zbyt długo zastanwiać? Acha ! Cena ne zawiera schodów np.... Czy ktoś ma juz jakieś doświadczenia cenowe na ten rok w naszym pięknym regionie? Ja za dom z poddaszem użytkowym -137m2 pow uzytkowej, strop terriva i dosyć skmplikowany dach zaplacilem 46 tys. Nadmienie tylko, ze za dach odpowiadal Goral z Bukowiny tatrzańskiej - artysta, i jest to dach naprawde super zrobiony. Zresztą na inne elementy narzekac tez nie moge-wszystko idealne. Budowa w okolicy stanowi jakby przyklad dla innych inwestorow-pożadek i przyzwoity postep prac. No ale ja ekipe sciagalem z opolskiego ( moja budowa jest obok Lubina-dawne woj legnickie) i stamtad sa murarze + 2 górali (jeden ciesla a drugi kamieniarz) Bardzo zgrana ekipa, godna polecenia Bardzo proszę o namiary na tę ekipę. Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka68 17.09.2017 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Czy można prosić o namiary na tą firmę? Jak się sprawiła, bo dom już pewnie stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts