Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy 40 tys za stan surowy to dużo? -Kraków

ravik3

Recommended Posts

radzil bym ci porozmawiac z inwestorami u ktorych budowali i miejsce ich zamieszkania jezeli maly to domek i ekipa na czarno a termin budowy nie przekroczy 6 tygodni to zeczywiscie trafiles w dziesiatke ale czy wszyscy tak trafia?ja tylko chce pzestrzec formulowiczow zeby przed rospoczeciem budowy zawsze dokladnie sprawdzali swoich wykonawcow a nie tylko ze zdjec,podlozonych telefonow do niby inwestorow i pieknej poezji budowlanej majstra.pozdrawiam.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niedługo startuję z budową.Wycena za mój domek(110m z poddaszem użytkowym,niepodpiwniczony),za stan surowy otwarty to 85tyś.zł(materiały +robota),na szczęście pustaki i dachówkę kupiłem na początku roku(ich cena zawiera się w powyższej kwocie).Ekipa sprawdzona na 110%, a cena trochę po znajomości :wink:

Dom 147m parterowy z poddaszem, ściana dwuwarstwowa, strop teriva. W cęnę potencjalny wykonawca wliczył ściany wenętrzne i zewnętrzne bez ocieplenia, oczywiście wszytkie roboty ziemne i więźbę.

Już sama nie wiem co myśleć wydaje mi się że to dużo ale zważywszy na cenowe szaleństwo w tej branży może nie należy się zbyt długo zastanwiać?

Acha ! Cena ne zawiera schodów np....

Czy ktoś ma juz jakieś doświadczenia cenowe na ten rok w naszym pięknym regionie? :lol:

Ja za dom z poddaszem użytkowym -137m2 pow uzytkowej, strop terriva i dosyć skmplikowany dach zaplacilem 46 tys. Nadmienie tylko, ze za dach odpowiadal Goral z Bukowiny tatrzańskiej - artysta, i jest to dach naprawde super zrobiony. Zresztą na inne elementy narzekac tez nie moge-wszystko idealne. Budowa w okolicy stanowi jakby przyklad dla innych inwestorow-pożadek i przyzwoity postep prac.

No ale ja ekipe sciagalem z opolskiego ( moja budowa jest obok Lubina-dawne woj legnickie) i stamtad sa murarze + 2 górali (jeden ciesla a drugi kamieniarz) Bardzo zgrana ekipa, godna polecenia

Jestem z Wrocławia, a tutaj ceny oszalały.

Stan surowy otwarty, dom 190 m2, 70 000 pln za robociznę!

Skandal, nie mam z kim rozmawiać, chyba wszyscy się tutaj umówili...

Ekipy z Warszawy przyjezdzają do Wrocławia, bo więcej zarabiają jako podwykonawcy dużych inwestycji!

Cena 20 000 pln lub 25 000 pln jest nierealna nawet przy dowch murarzach!

Ja za dom z poddaszem użytkowym -137m2 pow uzytkowej, strop terriva i dosyć skmplikowany dach zaplacilem 46 tys. Nadmienie tylko, ze za dach odpowiadal Goral z Bukowiny tatrzańskiej - artysta, i jest to dach naprawde super zrobiony. Zresztą na inne elementy narzekac tez nie moge-wszystko idealne. Budowa w okolicy stanowi jakby przyklad dla innych inwestorow-pożadek i przyzwoity postep prac.

No ale ja ekipe sciagalem z opolskiego ( moja budowa jest obok Lubina-dawne woj legnickie) i stamtad sa murarze + 2 górali (jeden ciesla a drugi kamieniarz) Bardzo zgrana ekipa, godna polecenia

Witam! Przebudowuję dom - kostke w opolskim i usilnie szukam wykonawców, z ktorymi jest wielki problem, bo chyba wszyscy siedza za granicą! :roll: Czy możesz dać namiary na tą ekipe z opolskiego, którą polecasz? Z góry gorące podziekowania!!

Dom 147m parterowy z poddaszem, ściana dwuwarstwowa, strop teriva. W cęnę potencjalny wykonawca wliczył ściany wenętrzne i zewnętrzne bez ocieplenia, oczywiście wszytkie roboty ziemne i więźbę.

Już sama nie wiem co myśleć wydaje mi się że to dużo ale zważywszy na cenowe szaleństwo w tej branży może nie należy się zbyt długo zastanwiać?

Czy ktoś ma juz jakieś doświadczenia cenowe na ten rok w naszym pięknym regionie? :lol:

Temat wałkuje już od 2 miesięcy. Pierwsza była ekipa certyfikowana przez Ytong (z podhala)) wyceniła prace (robocizna) przy stanie surowym otwartym wliczając schody, ścianki działowe (niektórzy ich nie wliczają traktując jako wykończeniówkę) dach i rynny na 75 tys brutto ( zaznaczyłem ze ma być faktura i gwarancja). Mój dom to parter + użytk. poddasze , prosty 2 spadowy dach razem pow użytk. 195,2m2. (obrazek obok) Miałem tez kilka innych ofert na robociznę z przedziału 40-50 tys zł. Miałem też 2 oferty na komplet robocizna + materiały na 200 tys oraz na 230 tys. Na dzień dzisiejszy jestem akurat po podpisaniu umowy z wykonawcą (tez z podhala) który swoją robociznę wycenił na 35 tys + VAT (razem 37.45 tys. a nocleg załatwia sobie sam). Ponieważ różne ekipy różne prace wliczają w stan surowy więc sporządziłem aneks do umowy dokładnie określający zakres prac. Szczegóły w następnym poście.

Ponieważ różne ekipy różne prace wliczają w stan surowy więc sporządziłem aneks do umowy dokładnie określający zakres prac. Oto szczegóły: (jak coś czegoś brakuje proszę o komentarz :-).

Fundamenty

Wykonanie ław drutowych

Wykonanie wykopów pod ławy fundamentowe

Wylanie chudego betonu pod ławy fundamentowe

Wykonanie zbrojenia (cięcie i gięcie) , deskowania ław fundamentowych i stóp pod słupy: kominów (wykonanie wiązania zbrojenia w narożach ław fundamentowych),

Wykonanie ław fundamentowych i stóp pod słupy: tarasu, ganka, kominów, schodów (beton dostarczony na budowę)

Wykonanie izolacji poziomej ław fundamentowych (papa lub folia)

Wykonanie ścian fundamentowych (bloczki betonowe)

Wykonanie wieńca ław fundamentowych (wykonanie szalowania, zbrojenia)

Wykonanie przepustów pod instalacje (kanalizacja, zasilanie, ogrzewanie-pompa ciepła, woda, telefon)

Wykonanie izolacji pionowej ścian fundamentowych (np. Dysperbit) od wewnątrz i zewnątrz ścian fundamentowych

Wykonanie izolacji poziomej ścian fundamentów

Wykonanie ocieplenia ścian fundamentowych (styropian FS 20 10 cm)

Wyłożenie ścian fundamentowych folią hydroizolacyjną (folia kubełkowa) – opcja.

Wykonanie poziomego rozprowadzenia kanalizacji z wyprowadzeniem do poziomu posadzki

Ręczne zasypanie wykopów i wnętrza ścian fundamentowych

Zagęszczenie warstwowe wypełnienia fundamentów (skoczkiem)

Doprowadzenie kanałem powietrza do kominka pod chudziakiem

Wykonanie podłoża pod posadzki z chudego betonu (wykonywanego na budowie lub dostarczonego z wytwórni)

Ściany parteru, piętra i stropy

Wykonanie izolacji poziomej ścian parteru (zewnętrzne i wewnętrzne) z zakładem (folia lub papa)

Wykonanie ścian zewnętrznych i wewnętrznych nośnych parteru

Wykonanie ścian działowych wewnętrznych (przewiązanie ze ścianami nośnymi lub połączenie kotwami)

Wykonanie wzmocnienia ścian pod otworami okiennymi (drut w spoinach poziomych)

Wykonanie nadproży drzwi i okien w ścianach zewnętrznych, wewnętrznych i działowych (kształtki LK, stemplowane od dołu, wykonanie zbrojenia i zalanie betonem wykonanym na budowie)

Wykonanie wzmocnienia ścian ponad otworami drzwiowymi (drut w spoinach poziomych)

Wykonanie słupów, belek i podciągów (wykonanie szalowania, zbrojenia i wylanie betonu wykonanego na budowie)

Wykonanie wieńca opaskowego obniżonego ścian parteru połączonego ze stropem Teriva, (wykonanie ułożenie zbrojenia)

Montaż zbrojenia pod słupki żelbetowe ścianek kolankowych w wieńcu ścian parteru

Wykonanie stropu Teriva: stemplowanie, belki i pustaki teriva, nadbeton wylewany łącznie z wieńcem z betonu z wytwórni (wykonanie stemplowania stropu z ujemnym ugięciem belek stropowych, pozostawienie przepustów na kominy i piony instalacyjne)

Wykonanie wewnętrznych schodów żelbetowych (zbrojenie i wylanie z betonu wykonanego na budowie lub z dostarczonego z wytwórni)

Wykonanie ścian piętra

Wykonanie słupków żelbetowych w ścianach kolankowych piętra (zbrojenie, szalowanie i wylanie z betonu wykonanego na budowie)

Wykonanie wieńca opaskowego ścian piętra (zbrojenie, szalowanie i wylanie betonu)

Wykonanie słupów podtrzymujących więźbę dachową (zbrojenie, szalowanie i wylanie z betonu wykonanego na budowie)

Wykonanie kominów i pionów wentylacyjnych do wysokości poziomu dachu (cegła ceramiczna i/lub kominy systemowe)

Wykonanie schodów żelbetowych zewnętrznych (zbrojenie, szalowanie i wylanie z betonu wykonanego na budowie)

Dach

Montaż murłat

Wykonanie więźby dachowej

Wykonanie kominów ponad dachem z klinkieru

Ułożenie dachówki, ofasowanie, montaż rynien i podbitki.

Aha - można by jeszcze dołożyć drenaż (przed zasypanie fundamentów)

Zefiryn cenne informacje - dziękuję. Właśnie uszczegółowienie zakresu prac jest nawjażniejsze bo ten stan surowy jest róznie rozumiany. Skopiowałam sobie Pana rozpiskę na pewno się przyda. :lol: A cena 35 tys netto to moim zdaniem bardzo dobra cena, bo ja po wycenie 40 tys która była pierwsza dostawałam juz tylko wyższe :cry:

W moim przypadku to były ceny brutto. A najbardziej podba nam się ekipa która wyceniła roboty które wymienił Zefiryn na 62 tys. Trochę dużo dlatego szukamy dalej chociaż pewności nie mam czy mam na to wystarczająco dużo czasu zważywszy na to że chcemy zacząć w drugiej połowie tego roku...Może po prostu solidne ekipy z dobrymi cenami zostały zajęte w zeszłym roku...

Dostałam wstępną wycenę (niestety pod koniec zeszłego roku) na 20 tysięcy za stan surowy zamknięty (schody, pokrycie dachu z oknami połaciowymi, ściany wewnętrzne murowane). Fachowiec sprawdzony. Siedem lat temu robił nam adaptację poddasza, oglądaliśmy też kilka jego budów w Krakowie.

Jutro spotykam się z majstrem w celu ustalenia konkretów i przede wszystkim terminu wejścia. Jednak czytając Wasze posty to będę na niego czekać nawet do sierpnia (prowadzi budowę od początku tego roku). Jutro wieczorem napiszę jak sprawa stoi po rozmowie. Na wszelki wypadek przygotuję jeszcze dzisiaj umowę :)

Dyskusja bez sensu.

Co z tego że osoba A ma wycene 10 tys a osoba B 20tys jeżeli obie budują inne budynki w innych miejscach kraju.

Dodatkowo A robi na czarno a B z fakturami.

Okazuje się jeszcze że A musi zapewnić nocleg a B nie.

Można mnożyć różnice ...

Robi się nam licytacja, kto znajdzie taniej a tak naprawde budujemy odmienne domy.

Bungo1 daj znać jak rozmowy!!! Trzymam kciuki.

Paweł Czarnecki zgadzam się co do tego, że wyceny są różne w zależnośći od czynników które wymienileś. Przyznasz jednak, że jest różnica pomiędzy 20 a 62 tys. za stan surowy zamknięty (cokolwiek się rozumie pod tym pojęciem bo jednak wciąz chodzi o to samo w gruncie rzeczy - czyli wybudowanie domu od fundamentów po dach ze wszystkimi "drobiazgami" typu ocieplenie fundamentów itp)...Więc wymiana doświadczeń w tym względzie wydaje mi sie jak najbardziej na miejscu. W końcu każdy tutaj zamierza budować dom inny od wszystkich w innym miejscu itd. a ale to nie powód żeby nie pytać :lol:

Witam,

Jestem już po rozmowie z wykonawcą no i niestety od grudnia z 20.000 zrobiło się 33.000.

Cena obejmuje wykonanie domu (projekt Skrzat) do stanu surowego otwartego (pokrycie dachu + orrynnowanie). W cenie jest jeszcze montaż okien połaciowych (7 sztuk).

Generalnie myślę, że nie jest źle :) Zaczynamy na przełomie maja i czerwca.

Bardzo proszę o namiary na tę ekipę.

Dziękuję i pozdrawiam

• 10 years później...