Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kierownik Brygady czy Kierownik Budowy i Inspektor Nadzoru ?

Recommended Posts

Jaki układ lepszy:

1. z ekipy wykonującej od 0 do surowego otwartego (potem zobaczymy) wyłonić Kierownika Brygady a oddzielnie Kierownika Budowy (niezwiązany z wykonawcą - taki Inpektor Nadzoru pełniący rolę Kierownika mający doświadczenie w pełnieniu obu funkcji)

2. czy wykonawcę/właściciela firmy mającego wszystkie uprawnienia i doświadczenie zrobić Kierownikiem Budowy i zatrudnić osobno swojego Inspektora Nadzoru ?

https://forum.murator.pl/topic/72774-kierownik-brygady-czy-kierownik-budowy-i-inspektor-nadzoru/

pls o jakieś argumenty

w opcji 1 "mój Kierownik Budowy" robi sam wpisy i dba o należyte prowadzenie budowy, jak ew. zmienię ekipę lub wykończeniówkę będzie mi robiła inna firma nie będę musiał za każdym razem zmieniać Kierownika i ominą mnie sprawy formalne z tym związane ale wiem już teraz że mój Kierownik nie będzie codziennie na placu boju - czy można zcedować obowiązki z tytułu BHP, ppoż itp. na Kierownika Brygady ?

w opcji 2 odpowiednio odwrotnie wady i zalety z opcji 1

Kierownik budowy z definicji jest przedstawicielem wykonawcy a nie inwestora. Inspektor nadzoru inwestorskiego jest przedstawicielem inwestora i dba o jego interesy. Często zdarza się tak,że kierownik budowy pełni nieformalną powtarzam nieformalną funkcję inspektora nadzoru przy budowach domków jednorodzinnych.

Ale według mnie jest to niekorzystne dla inwestora.