Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomieszczenia gospodarcze - ile i jak duze

Recommended Posts

Przeanalizowałam "gospodarność" swoich pomieszczeń i wyszło mi tak:

1. Wiatrołap z miejscem na szafę o dł. ok 2,6 m + płytkie szafki na buty

2. Tyły garażu dwustanowiskowego - z wejściem od strony ogrodu na sprzęty ogrodowe i "najcięższy kaliber" warsztatowy (wiercenie, ostrzenie noży wbijanie gwoździ ) - powierzchnia do wyregulowania regałem, którym planujemy oddzielić miejsce garażowe od składzikowego.

3. Kotłownia ( przechodnia między domem a garażem) - 7 m2 (Będzie tam nisko umieszczony zlew, by można było wygodnie czyścić obuwie.

4. Pralnia z suszarnią 3,5 m2 ale za to wysokie - planuję suszarki podciągane do góry - spokojnie więc można będzie tam używać deski do prasowania

5. Garderoba przy sypialni 6,5 m2

6. Garderoba/magazyn posoezonowy - dostępna z przedpokoju - 2,6 m2

7. Spiżarka z wejściem od kuchni - 2,5 m2

8. Strych nad poddaszem użytkowym - pewnie będzie tam skład rzeczy z którymi nie będziemy mogli się rozstać :-?

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W moim projekcie mam:

1.Witrołap ok.7,5 m2 połączony z garażem.

2.Garaż dwustanowiskowy 42 m z możliwośćą wyjścia na ogród i do kotłowni.

3.Kotłownia 8 m2

4>Spiżarnia 3,8 m 2

5.Pralnia z łazienką na poddaszu ok.10 m2

6.Duże pomieszczenie ok.42 m2 nad garażem może być pom.rekracyjne,suszarnia skład wys.ok 2,5

• 2 years później...

kochani

jesli mozecie, to podawajcie jakies namiary na swoje projekty, np. nazwe, linki itp, zeby mozna bylo to bardziej dokladnie obejrzec.

A swoja droga to sama rowniez kiedys zadalam podobne pytanie, bo dla mnie nieporozumieniem jest dom np 150 m , w ktorym nie ma albo prawie nie ma pow. gosp.

Miedzy innymi z tego powodu tak dlugo szukam projektu. Kilka nawet bylo bardzo blisko, ale ... brak tych pomieszczen eliminowal te projekty.

Teraz przymierzam sie do M05a

http://www.projekty.murator.pl/search_results.htm?symbol=m05a&nazwa=&powierzchnia=&kat_nach=&szer_dzia=&x=0&y=0

ma sporo tych pomieszczen, ale z kolei ma inne wady.

A moze ktos go skomentuje - skrytykuje? Bede wdzieczna.

Buduję dom niepodpiwniczony. Pomieszczenie gospodarcze spore, bo 15m, z wyjściem na tyły domu. W nim kotłownia, oraz wanna do namaczania i pralka do prania "ciężkich" rzeczy, które łatwo wysuszyć, wynosząc na zewnątrz.

Będzie to również składzik narzędzi ogrodniczych.

Ponieważ do pomieszczenia gospodarczego dochodzimy przez garaż, jedna z łazienek na górze jest duża 16m, połączona z pralnią rzeczy codziennych typu bielizna osobista itp.

W zimie uciążliwe byłoby bieganie z każdą rzeczą do prania przez zimny garaż.

Spiżarnia przy kuchni.

Wiatrołap 5.90m, zmieszczą się w nim płaszcze i buty.

Do tego spory strych, na kufry ze skarbami :wink:

Justa

Moją uwagę natychmiast przykuły wymiary sypialni na poddaszu.

Pokoje w domu jednorodzinnym, mające mniej niż 10m kwadratowych są moim zdaniem nieporozumieniem.

Rozwiązania pomieszczeń gospodarczych na dole na pierwszy rzut oka dosyć sensowne. Wydzielone pomieszczenie na sprzęty ogrodnicze za garażem.

Kotłownia z pralnią spora, z dobrym dojściem. Miejsca na ubrania wierzchnie w wiatrołapie dość.

Najważniejsze żeby wejście do pomieszczenia gosp. było z kuchni bo wszystko jest pod ręką. Spiżarka jest niepotrzebna - trudno w domu o miejsce gdzie nie będzie za ciepło dla ziemniaków, warzyw czy jabłek - lepiej je trzymac np. w garażu. To co zamknięte można trzymać w pom. gosp. i po prostu w kuchni - w super wygodnych wysuwanych szafach. Składzik na rzeczy ogrodowe lepiej jak jest w ogrodzie. W domu oprócz pom. gosp. potrzebna jest garderoba z miejscem na prasowanie. No i nieużytkowy strych na wszystko czasowo co zbędne .

Rzeczywiscie w typowych projektach trudno znaleść pomieszczenia gospodarcze w odpowiedniej liczbie i wielkości. Moim zdaniem , im ich więcej tym lepiej , wygodniej się mieszka i łatwiej utrzymać porządek.

Spiżarnia , garderoby , kotłownia i pralnia powinny być w osobnych pomieszczeniach , potrzebne też być mogą inne pomieszczenia , choćby składzik na drewno , sprzęty sportowe czy miejsce na wino.

W moim przypadku idealnym rozwiązaniem okazało się podpiwniczenie domu (oczywiście spiżarnia i garderoby " zostały na górze"). Pierwotnie miał być budynek gospodarczy z garażem obok , wybudowany po kilku latach w drugim etapie , ale ostatecznie powstały piwnice i nie żałuje bo z praktycznego punktu widzenia to o wiele wygodniejsze rozwiązanie.

Nie zgadzam sie z twierdzeniem, że im wiecej pomieszczeń gospodarczych w domu tym lepiej, a już zupełnie odrzucam tezę

że najlepiej aby każde było osobno. Proszę zwrócić uwagę, że w tych pomieszczeniach też trzeba sprzątać. A brudzi sie w nich bardziej niż w pom. mieszkalnych. Kazda przesada jest niezdrowa. Lepiej mniej pomieszczeń ale bardziej uniwersalnych. Ja mam strych nieużytkowy, kotłownię, garderobę oraz domek w ogrodzie. Mam gdzie prać, prasować,suszyć, przechowywać, itp.

U nas tez edzie sporo tzw pomieszczen gospodarczch :

spizarnia - ok 1,7m2

kotlownia - 9 m2 - tam bedzie znajdowal sie kociol (lub pompa ciepla), rowery, kosiarka i jesli sie jeszcze zmiesci to maly stol do majsterkowania dla meza ;)

male pomiesczenie gospodarcze - ok 4m2 - tam bedzie nasza "piwniczka" na wina i na ziemniaki ;)

przy lazience na dole wlasnie probuje wygospodarowac mala pralnie - wlasnie w tym tygodniu bede stawala scianki dzialowe

no i jeszcze pozostaje stryszke, tzn pomieszczenie nad garazem - ok 30m :)

Ja u siebie z pomieszczen gospodarczych to mam małą kotłownię, oddzielną pralnię. Do tego cały strych (ok 90m2) na różne sezonowe graty. A na takie rzeczy jak kosiarka, taczka, łopaty itp to postawiłem sobie duży garaż do którego wchodzą spokojnie 2 samochody (nawet dostawcze) i zostaje mnustwo miejsca na te właśnie graty.

justa,

Nie ma nic milszego niz krytyka ;-) tak dopiec komus ;-) Ale krytyka przed zakupem projektu jest cenna, natomiast pozniej - po wybudowaniu jest nieznosna i ..tak naprawde juz nic nie daje.

Do dziela wiec.

NIE PODOBA mi sie ten NIEWIELKI i odradzalbym.

Moznaby powiedziec - NIEWIELKI dom za wielkie pieniadze.

Ten dom bedzie drogi w wykonaniu i chyba uciazliwy w mieszkaniu (mnostwo skosow i brak "normalnych" okien na poddaszu.)

WIDOK

- domek zgrabny, ale nie podoba mi sie to niesymetryczne wejscie - wypustka z okienkiem na przodzie sprawia wrazenie przybudowki

PARTER

- jedne dzwi do garazu - zapachy benzyny beda sie przedostawac

- pokrecony jest ten plan ...mnostwo pomieszczen, pomieszczeniek, zakamarkow a garaz nieukryty

- maaaly ten salon - 25 m2 - a jadalnia ? stol ? gdzie ? - zauwaz, ze projektant chyba celowo nie narysowal stolu ..bo juz na projekcie trzebaby sie przeciskac do saloniku

A stol pewnie bedziecie mieli niemaly - jesli 4 sypialnie - przyjmuje 5 osob - stol na 6 krzesel ...ciasno!

- brak spizarni (pom. gosp.) przy kuchni

- 2 pomieszczenia gospodarcze + ogromny garaz - chyba lekka przesada - ktos juz zwrocil uwage, ze mnozenie pomieszczen gosp. nie ma sensu

- salon mniejszy od garazu ... macie Forda T ?

PODDASZE

- male pokoiki ..Tola;-)

- tylko okna polaciowe = ciemno w zimie

- duzo skosow - niewygoda.

CENA/OGOLNE

Tak jak napisalem na poczatku - ten don bedzie drogi (duzo fundamentow, duzy skomplikowany dach) a te elementy sa najdrozsze przy stanie surowym.

Ten dom niewiele oferuje - tzn oferuje niewielka pow. uzytkowa - tylko 129 m2 przy kubaturze ponad 800 m2 - niefajny.

W tym domu od domownikow wazniejsze sa samochody (garaz > salonu).

W tym domu wazne sa pomieszczenia gospodarcze.

Oczywiscie to wszystko (garaz, pom. gosp) jest wazne - ale nie przy salonie 25 m2 gdzie nie ma miejsca na stol ..ze o choince juz nie wspomne.

(Y)

Pewno się powtórzę,ale dla mnie ogromną zaletą jest umiejscowienie takiego pomieszczenia,cokolwiek to jest kotłownia,pralnia, tuż przy wejściu.

Po to,żeby czasem brudne rzeczy,buty wnieść,wyprać,opłukać.

Bardzo sobie to rozwiązanie cenię,do tego ogromny zlew gospodarczy i miejsce na graty i pierwsze tygodnie przeprowadzkowe oswojone a potem wielka wygoda.

Wielki strych z kolei jest dla nas ogromym ułatwieniem w przechowywaniu rzeczy.Bardzo polecam to rozwiązanie i absolutnie popieram,że pomieszczenia gopodarcze są ważne.Jak najwięcej.Może nie specjalnie budowane,ale wykorzystanie z tego,co się da,jak strych na przykład.

Nie mam spiżarni niestety,ale jeśli ktoś może ją sobie zafundować,to bardzo polecam.Z okienkiem. :)

Co do wielkości salonu,to bez przesady,że nic się nie zmieści.

Najfajniejsze wigilie były wspólne z rodziną wymiennie w 20m pokojach, z ogromną choinką i mnóstwem ludzi i z ogromnym stołem. ;) Jakoś się to mieściło wszystko.

Dom jest na cały rok,i pod tym kątem trzeba go dopasować,a nie na jeden dzień.

Zamierzam budowac dom. Przewertowalam juz kilkaset projektow i nic z tego :cry: . A to dlatego ze: 1) pomieszczenia gospodarcze sa niewielkie i najczesciej sa nimi kotlownie, a czasem nawet zdarza sie ze kotlownia jest jednoczesnie spizarnia. To chyba brak logiki. Przeciez w kotlowni jest b. cieplo, a w spizarni powinno byc chlodno. 2) ogolnie brak jest w projektach pomieszczen gospodarczych na tzw. rzeczy brudne, takie jak kosiarka, narzedzia ogrodnicze itp. Wedlug mnie w przecietnym projekcie (ok.150-180 m2) powinny byc trzy pomieszczenia gospodarcze 1)kotlownia z pralnia 6-7 m2,2) skladzik od strony ogrodowej 5-6m2, 3) spizarnia chlodna przy kuchni. Co o tym sadzicie i jak to zaprojektowaliscie w swoich domeczkach. I gdzie bedziecie trzymac narty, rowery, lodzie a nawet zaglowki :D

Olka

e tam - większość projektów tak chyba ma. Ja mam dokładnie jak zakładasz - plus strych w garażu.

Minęło sporo czasu - ciekawe jak w końcu wyszło to u Ciebie.

opal,

Mowimy o 2 roznych rzeczach ....oczywiscie atrakcyjnosc wigilii ma sie nijak do ilosci metrow kwadratowych salonu ... ale takie rzeczy (ciasnota, przeciskanie sie przy wychodzeniu, brak mozliwosci miniecia sie 2 osob) moga denerwowac gospodarzy pozniej. Tylko na to chcialem zwrocic uwage - choinke zlapalem bo byla "pod reka" - swieta za pasem.

• 1 month później...

ja mam projekt indywidualny nad którym myslałam od kiedy wyszłam za mąż - czyli 10lat temu. i mam spiżarnie do której wchodzi się od razu z kuchni, umiejscowionej przy samych drzwiach z wiatrołapu. i nie wyobrażam sobie inaczej. dla mnie to wygoda, ponieważ garnki mogę ustawiać szybko i jak chcę bez specjalnych kombinacji z układaniem na półkach, tak by się zmieściły, z produktami sporzywczymi podobnie. nawet jak stworzy się tam bałagan nie będzie minie to tak denerwować jak bałagan w szafkach. dodatkowo to oszczędność kasy - mniej kosztują półki niż szafki kuchenne. i kuchnia nie jest tak zagracona.

poza tym mam kotłownie z pralnią, garderobe przy każdej sypialni i duży garaż tak by można było pomieścić tam akcesoria ogrodowe i sportowe.

ale ja konkretne mam pytanie - czy ktoś wie jak zrobić by spiżarnia spełniała swoje wymogi? jaka powinna być w niej temp.?

moja jest od strony północnej i ma małe okienko do wentylacji. moge je jeszcze zamurować...

może od środka dać styropian? jaki? może agregator jest potzrebny bo inaczej wszystkie moje zabiegi są nieważne? nie wiecie?

Ja podobie jak aska bede miec w swojim domku osobna pralnie i spizarke -super wygoda ( wlasnie jestesmy na etapie projektu indywidualnego-wiec to daje troche mozliwosci ). Tutaj gdzie obecnie mieszkam mamy w kazdym pokoju garderobe oraz lazienke- nie ma nic lepszego niz lazienka we wlasnej sypialni! Takze garderoba jest bardzo praktyczna, szczegolnie jak sie nie chce miec zagradzonego pokoju.

W amerykanskich katalogach z projektami taka garderoba to standart ,szkoda ze w polsce nie jest tak rozpowszechniona.