Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomieszczenia gospodarcze - ile i jak duze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ufff, to pocieszające, że 6 mkw wystarczy :oops:

w naszym domku będzie pomieszczenie gospodarcze zaraz przy wejściu - a raczej pralnia i kotłownia w jednym, dodatkowo z dużym roboczym zlewem... niestety jego pow. nie zwali z nóg :wink: - tylko, 5,3 mkw

pewnie postawimy jakąś szopkę w ogrodzie na narzędzia, no i wykorzystamy jeszcze częściowo strych nad poddaszem użytkowym na jakieś schowki...

najchętniej widziałabym w moim domu jeszcze jedno pomieszczenie gospodarcze (1. kotłownia + składzik; 2. pralnia + suszarnia), ale względy finansowe i wielkość działki nie pozwalają na większy "luksus" :D

Gość JACKIE P
kurna, wytłumaczcie do k...... nędzy mojej żonie do czego służy w domu wiatrołap? bo mnie brak sił. Moja żona widzi w domu muzeum albo halę wystawienniczą jak na targach. Nie mogę wytłumaczyc jakie sa zyski ciepła w tym przypadku :oops: :oops: :oops:

Zrozumiałam, że żona nie chce wiatrołapu. Popieram. Też nie mam. Nie odczuwamy strat ciepła. Drzwi wejściowe dość solidne. Rachunki za ogrzewanie w normie. Gdyby wszystko mierzyć stratą ciepła to co mówić np. o dużych okien tarasowych. Również nasi znajomi, którzy zrezygnowali z wiatrolapu sporo lat przed nami/ odpatrzelismy od nich/, choć niektóre rzeczy by poprawili w swoim domu to tego akurat nie.

Zalety? Duża przestrzeń, brak tłoku, większy korytarz, widok na ładne drzwi wejściowe.

A u mnie tak :

Połączone z garażem pomieszczenie typu kotłownia z pralnią - 6 m kw (niegłupie, bo w kształcie litery T - piec schowany w "nóżce")

Wiatrołap przestronny - 15 m kw ( w nim szafa wnękowa 3,5 m na 0,70 m)

Dodatkowe pomieszczenie od strony ogrodu - na kosiarki i węże - nie zamierzam mieć tego w garażu, pomimo, że dwustanowiskowy - 6 m kw

Spiżarnia 2,7 m kw przy kuchni ( a właściwie"na drodze" miedzy kuchnią a salonem)

Garderoba w sypialni - i to chyba nie z tych najmniejszych, bo to wychodzi jakieś 4,0 x 1,5 - ale sypialnia ma 32 m kw. + w pokojach dzieci duże szafy z drzwiami przesuwnymi.

W garażu będą haki na rowery i regał na całej ścianie na puszki i takie tam....