tm_mm 22.02.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 witam, bardzo proszę o radę w następującym temacie: kupiłem działkę na której zamierzam wybudować wspaniały dom ale jak to zwykle bywa wynikają po drodze różne problemy - w tworzonym planie zagospodarowania przestrzennego projektanci wytyczyli drogę o szerokości 10 m (sprzedający działki zaplanował drogę o szerokości 8 m - wspomnę, że jest to droga wewnętrzna "osiedlowa") i ta droga graniczy z moją działką na dwóch bokach (90 st.). Projektanci tak mocno "zaokrąglili" łuk drogi, że ucięli mi po ok. 15 m z każdego boku działki graniczącego z drogą. I teraz moje pytania: czy istnieją przepisy mówiące szczegółowo jakie wymiarowo powinny być promienie łuków drogi - z tego co znalazłem w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. Rozdział 2, § 15. 1. - jest napisane że "... promienie łuków dojazdów... należy dostosować do wymiarów gabarytowych, ciężaru całkowitego i warunków ruchu pojazdów...itp." cokolwiek by miało to znaczyć?? . Przy odrobinie dobrej woli projektanta można było przecież wytyczyć inny promień łuku i nie zabieraliby mi tyle powierzchni działki - oraz co ważniejsze przesunęła się b.mocno linia zabudowy w głąb działki!!! Czy istnieją również przepisy określające minimalną szerokość drogi osiedlowej?? Naprawdę musi mieć aż 10 m?? Proszę o wyrozumiałość za dłuuugi tekst, ale sprawa dla mnie jest B.WAŻNA i b.proszę o jakieś rady, gdyż przymierzam się do napisania odwołania odnośnie w/w sprawy i wyłożonego Planu Zagospodarowania Przestrzennego, a termin składania odwołań zbliża się nieubłaganie. Podparcie się konkretnymi przepisami zwiększy moc mojego odwołania - tak myslę. Pozdrawiam tm_mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 23.02.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Sprawa jest dość skomplikowana. Warunki dla dróg określa to rozporzączenie: ROZPORZĄDZENIEMINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 2 marca 1999 r.w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie. (Dz. U. z dnia 14 maja 1999 r.). 10 metrów o których piszesz to nie szerokość samej drogi, lecz szerokość tzw. w liniach rtozgraniczających. W świetle przytoczonego rozporządzenia dla dróg dojazdowych 10 m to ustawowe minimum, zatem węziej niestety się nie da.Ale: nie sądzę żeby ktokolwiek projektował pod Twoim domem jezdnię szerokości 10m. Jak już docelowo będzie to jezdnia o dwóch pasach ruchu o szerokości 2,50 - 3,00 m każdy. Reszta z tego pasa dorgowego może być wykorzystana na chodniki lub zieleń. Można też zaprojektować tzw. pieszojezdnię szerokości 10 m. Wtedy na osiedlu postawią Ci charakterystyczne niebieskie tablice informujące o strefie zamieszkanej. Jestem trochę zdziwiony, że planista wprowadził w projekcie planu jakieś łuki. Zwykle są to skosy. Co do promieni łuków normatywnych: dla drogi dojazdowej jak u Ciebie minimalny promień łuku wewnętrznego to 6 m. Zatem o każdy metr łuku możesz się kłócić z planistami pytając, czy mają zamiar przepuszczać Twoimi uliczkami tiry. Przytoczona przeze mnie ustawa jest wg mnie najważniejszym miarodajnym źródłem informacji. pozdrawiam i życzę powodzenia w walce z planistami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts