Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mostki termiczne na styku ściana-fundament

Recommended Posts

jak widać na obrazkach ukochanego brata zza Odry- nie można pozbyć się izolacji poziomej, dodatkowo upierają się, żeby ten wunder-gar był pod ziemią

(niewiadomo czemu :D )

jest fajowo, ale bardziej poziomo niż pionowo (ten keramzyt w garze jednak trochę ciepła gubi)

patrzyłem wcześniej na ich stronie, ale ten język do mnie nie przemawia :D

jak to jest z jego cudownymi właściwościami w kierunku pionowym?

cenowo to jest drogie rozwiązanie, szczególnie od szoka, bo ogólnie jest chyba najdroższy

może inni producenci mają coś takiego taniej w swojej ofercie

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pionowo 0,286 W/(m K)

poziomo 0,088 W/(m K)

Do mnie to o tyle przemawia, ze jest proste w uzyciu - mowie murarzowi, ze tu i tu bedzie warstwa z schoeck'a i czesc. A ze Niemcy to przebadali to mimo tych 0,286 W/(m K) w pionie powinno jakos zadzialac.

Troche drogo to fakt ale ja zamierzam odpuscic kilka "zlotych klamek" przy wykonczeniu na okolicznosc inwestycji w schoeck'a.

• 8 months później...
Witam

chyba najlepszym rozwiązaniem, choć kosztownym, może być zastosowanie szkła spienionego. Tutaj możecie poczytać:

http://www.azflex.pl/izolacje/meterial/szklo_spenione.php

pozdro,

No wiesz, nie wiem...

Na moj dom pietrowy a wiec pod trzy stropy, i 52 m dlugosci fundamentu - czyli przecietnie jak mi sie wydaje - musialbym zaplacic 18 tys. PLN (tylko Perinsul wchodzi w gre przy takim obciazeniu).

Tymczasem za Novomura zaplacielem 5 tys PLN.

Roznica 13 tys jest zbyt duza moim zdaniem.

• 2 months później...

pionowo 0,286 W/(m K)

poziomo 0,088 W/(m K)

Do mnie to o tyle przemawia, ze jest proste w uzyciu - mowie murarzowi, ze tu i tu bedzie warstwa z schoeck'a i czesc. A ze Niemcy to przebadali to mimo tych 0,286 W/(m K) w pionie powinno jakos zadzialac.

Troche drogo to fakt ale ja zamierzam odpuscic kilka "zlotych klamek" przy wykonczeniu na okolicznosc inwestycji w schoeck'a.

Rozmawiałem z nimi i nie mają dopuszczenia na rynek polski. Brak polskiej aprobaty.

Więc chyba zdecyduję się na Isomur w firmie Jordahl&Pfeifer, no i rozsądne warunki cenowe.

Polskie normy dotyczace izolacji scian sa daleko za murzynami a wiec i w tym przypadku polska aprobata nie jest mi potrzebna do szczescia.

Widać kolego że nie masz pojęcia na temat budownictwa skoro wyrażasz się o produkcie. Brak dopuszczenia do stosowania na polskim rynku powoduje to że nie możesz użyć takiego produktu. Ale oczywiście to jest Twój wybór.

Nie wiem czym Cię urzekła ta firma bo mnie nie niczym. Dosyć że jak już to wszyscy wiedzą Schoeck szokuje ceną , to jeszcze termin oczekiwania ho ho.

No i ta faktura po niemiecku.

A co do przekrojów:

Jordahl ma takie same przekroje i ku mojemu zdziwieniu są ładnie opisane, więc Panowie ten drugi przekrój dotyczy budynku podpiwniczonego gdy piwnica lub garaż jest nie ogrzewana.

• 3 weeks później...

Kolego albo dopuszczenie do obrotu na polskim rynku zgodnie z europejską normą tak jak pisałeś albo polska AT. Jest to element mimo wszystko konstrukcyjny więc musi być przynajmniej dopuszczenie jednostkowe, tylko ciekawe czy będą skorzy takie dopuszczenie jednostkowe zrobić dla budynku mieszkalnego jednorodzinnego gdzie średni koszt novomuru to 2500zł??

No i faktura po niemiecku to jest wyczyn XXI wieku??