Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zapach z wylewki (jastrych)

Recommended Posts

czy ktoś maił sytuację aby z wylewki wydzielał sie zapach amoniaku (ŚMIERDZI)

dodany został KLUTAN byc może przetrminowany o ile takie cos moze stracić ważność???

wali już parę dni a nigdy nie miałem takiego przypadku

może ktoś miał już coś takiego

JAK to zlikwidować

Wiesz co, chyba wiem o czym mówisz. Zauważyłam, że jak myję w kuchni podłogę (na podłogówce) z tej podłogi wydziela się dziwny, mało przyjemny zapach. Tam też był dawany Klutan, gdzie indziej Pozolith. Na szczęście zapach utrzymuje się nie więcej niż 3-5 min aż do wyschnięcia podłogi.

czy ktoś maił sytuację aby z wylewki wydzielał sie zapach amoniaku (ŚMIERDZI)

dodany został KLUTAN byc może przetrminowany o ile takie cos moze stracić ważność???

wali już parę dni a nigdy nie miałem takiego przypadku

może ktoś miał już coś takiego

JAK to zlikwidować

witam

wspomniany zapach przypomina AMONIAK ,zanaczam że nie znam składu chemicznego tego produktu XXXXXX lecz wg mojej wiedzy nie powinno się go stosować do betonu i zapraw w pomieszczeniach zamkniętych oraz przeznaczonych do stalego przebywania ludzi

po przyklejeniu plytek na jastrychu przestrzeń między scianą a posadzką należy szczelnie wypelnić silikonem tak aby tem zapach miał utrudniony wyplyw na zewnątrz

http://images20.fotosik.pl/91/95331e369d310e9c.jpg

potwierdzi to z pewnością wielu z Was członków naszego forum , że zapach ten nie jest przyjemny

dodam ,że w swojej praktyce nigdy nie stosowałem i nie będę stosował XXXXXX

stosuję plastyfikator ,który jest obojętny zapachowo a jego dozowanie w przeciwieństwie do wspomnianego gdzie dawka to 250-450mml wynosi 25-70 mml wagowo do ilości cementu w zaprawie czyli koncentrat z atestem w EU

http://images20.fotosik.pl/91/220f5c2729c76c74.jpg

Janzar, szkoda, że tego wcześniej nie wiedzieliśmy :( . Po umyciu podłogi śmierdzi jakby się kot zlał, albo myte było starą zatęchłą szmatą. Na szczęście śmierdzi tylko chwilę w czasie schnięcia. Pozostaje więc wydłubanie fugi wokół ścian i wciśnięcie tam silikonu. Dzięki, mam nadzieję, że pomoże.

• 5 years później...

Witam.

Podłączę się do tematu, Pod koniec stycznie tego roku wprowadziliśmy się do domku. U nas w kotłowni, kuchni i ganku jest straszny zapach amoniaku (prawdopodobnie użyto Klutanu - nie wiem kiedy użyto środka, ale najprawdopodobniej w 2010 r), w pokojach natomiast jest słodkawy zapach. Jak się wietrzy to można jakoś wytrzymać, ale jak się nagrzeje to jest nie do zniesienia. Najgorzej jest rano jak jest nachajcowane a zapachy wymieszane (na wymioty zbiera). Na dodatek jakiś pajac zapomniał o wentylacji w chałupie. Z tego co wyczytałam to ten Klutan występuję w trzech wersjach składnikowych:

a) lignosulfonian sodowy, mocznik

b) lignosulfoniany, wodorotlenek potasu

c) wodorotlenek sodu

Jak długo ten zakichany środek może tak śmierdzieć i czym można go usunąć.