Aśka 04.06.2003 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 Poszukuję wykonawcy pompy ciepła na Śląsku. Poza tym może ktoś orientuje się ile wynosi rzeczywisty całkowity koszt instalacji pompy? Co sądzicie o opłacalności tej inwestycji?A może jest tu ktoś kto uzytkuje taka pompe: jakie są jej wady i zalety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 04.06.2003 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 Jeśli chodzi o wykonawcę to szukam firmy która zrobi mi wszystko kompleksowo tzn. wykona projekt instalacji grzewczej, zrobi tą instalację, wykona lub pomoże w wykonaniu dolnego źródła ciepła, podłączy i uruchomi pompę. Musi to być firma z doświadczeniem w wykonywaniu tego typu instalacji, których prace można obejrzeć i porozmawiać z użytkownikami. Bardzo istotną rolę odgrywa też cena.Mam oferty gdzie koszt pompy ciepła z zasobnikiem CWU i z montażem - bez dolnego źródła i CO - wacha się między 22 a 45tys. Inny przykład z posiadanych przeze mnie ofert to koszt metra podłogówki miedzy 70 a 170zł - oczywiście z matriałem.Wg. mnie istotne znaczenie przy wyborze systemu z pompą ciepła ma dostępność dolnego źródła ciepła. Jego instalacja może kosztować 2tys i może kosztować dobrze ponad 20tys. Może działać dziesiątki lat bez zarzutu a może już w pierwszym roku okazać się że np. dolne źródło nadmiernie się wychłodziło i wydajność pompy ciepła zbliża się do współczynnika ogrzewania elektrycznego, lub że są jakieś problemy z wydajnością lub z jakością wody ze studni głębinowej.Ostatnim istotnym problemem przy rozważaniach o pompie ciepła jest system instalacji grzewczej. Musi to być system ogrzewania niskotemteraturowego najlepiej w całości oparty na 35-cio stopniowym górnym źródle ciepła.Opłacalność inwestycji niestety każdy musi sam oszacować. W moim przypadku liczę na 10-cio letni okres zwrotu. Zaznaczam jednak że nie mam dostępu do gazu sieciowego i nie zamierzam wstawiać żadnego pieca na węgiel, koks itp. Ponadto mam bardzo dobre warunki instalacji i eksploatacji dolnego źródła ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aśka 04.06.2003 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 Mam dopkładnie ten sam problem. Nie mam dostepu do sieci gazowej, nie mam mozliwości zainstalowania pieca węglowego i dlatego myśle o pompie. Mozna oczywiscie pomysleć jeszcze o piecach akumulacyjnych ale mając na uwadze wysoką i stale rosnącą cene energii próbuję ominać ten problem. Zamierzam zrobić kominek z rozprowadzeniem ciepła, i dodatkowo pompę. Nie wiem czy to dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 04.06.2003 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 Również jako uzupełnienie instaluję kominek z DGP i dodatkowo rekuperator który powinien zapewnić mi bardzo dobrą wentylację oraz dodatkowo dać jakieś oszczędności energetyczne.Przy tym systemie pompę ciepła planuję na 70% zapotrzebowania energetycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aśka 04.06.2003 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 Wiadomo że opłacalność pompy wzrasta proporcjonalnie do wielkości potrzebowania na ciepło. Mój dom bedzie miał około 170m2 całkowitej z czego 120m2 mieszkalnej. Dobrze ocieplony. Pytanie: czy w związku z tym opłaca się inwestować w pompę oraz czy kominek z DGP jest w stanie zaspokoić mi 70% zapotrzebowania na ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 05.06.2003 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Wiadomo że opłacalność pompy wzrasta proporcjonalnie do wielkości zapotrzebowania na ciepło. Mój dom bedzie miał około 170m2 całkowitej z czego 120m2 mieszkalnej. Dobrze ocieplony. Pytanie: czy w związku z tym opłaca się inwestować w pompę oraz czy kominek z DGP jest w stanie zaspokoić mi 70% zapotrzebowania na ciepło? Myślę że przy tej wielkości, dobrze ocieplonego, domu kalkulacja instalacji pompy ciepła może być wątpliwa. Bezwątpliwy pozostaje natomiast komfort użytkowania pompy ciepła w porównaniu do konieczności ciągłego palenia w kominku. Kominek jest w stanie zaspokoić i 100% zapotrzebowania na ciepło, ale też może "przywiązać" bardziej niż nowoczesny piec węglowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aśka 05.06.2003 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Zdaję sobie sprawę z tego obowiazku, dlatego myśle że w miom przypadku, chyba najrozsądniejszym wyjściem bedzie połączenia kominka z piecami akumulacyjnymi. Oczywiście przy założeniu że kominek pokryje mi około 70 % zapotrzebowania na energię. Przy mniej korzystnych proporcjach poprostu zjadłyby mnie koszt za energie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 05.06.2003 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Też zakładałem jako podstawowe ogrzewanie kominek z DGP wspomagany rekuperatorem. Uzupełnieniem miało być ogrzewanie prądem w kombinacji : podłogówka w kleju pod kafelkami / mała bezwładność /, promienniki plus ewentualne uzupełnienie konwektorami - inwestycyjnie są znacznie tańsze od promienników.Piecy akumulacyjnych nie brałem pod uwagę gdyż choć są relatywnie tańsze w eksploatacji to są mało "przyjazne" w użytkowaniu. Na forum jest dość sporo wypowiedzi na ten temat.Pamiętaj też o przygotowaniu cwu bo to średnio 40% kosztów ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aśka 05.06.2003 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 nie miałam okazji trafić na wypowiedzi dotyczące negatywnych stron pieców akumulacyjnych, Zamierzałm kupić piece z rozładowaniem dynamicznym. czy móglbys po krótce wskazać jego wady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość starn nie zalogowany 05.06.2003 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Dobra i uczciwa firma projektowo-instalacyjna przedstawi oferte w wariantach i uczciwie poinformuje inwestora o zależności międzi temperaturą zasilania a sprawnością pracy pompy ciepła,dla przykładu przedstawie punkty pracy wybranej pompy ciepłai tak dla temperaturu skraplania +30 stopni a przy temperaturze parowania -5 stopni moc grzewcza popularnej pompy ciepła wynosi 9.5 kW a zużycie prądu 1,8 kWdla Ts +40 stopni a Tp -5 stopni moc grzewcza wynosi 9,2 kW a zużycie prądu 2,2kWdla Ts +50 stopni a Tp -5 stopni moc grzewcza wynosi 9,0 kW a zużycie prądu 2,8 kWprzeliczając to na sprawnośc będzie to odpowiedni 5,27 - 4,18 - 3,21 czyli wynika z tego że najtansza w eksploatacji bedzie pompa ciepła która będzie współpracowała z układem grzewczym zaprojektowanym i wykonanym na temperature zasilania 30 stopni a najdoższa eksploatacja przy Tz 50 stopni a inwestycyjnie bedzie odwrotnie tz.im niższa temperatura zasilania tym drożej .Prosze tylko nie przeliczać tego przykładu bezpośrednio na sprawność całego układu grzewczego bo podane sprawności dotyczą tylko ilości energi zużytej przez samą spreżarke pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starn 05.06.2003 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 to wyżej to moje zapomniałem sie zalogować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.06.2003 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Kochani!!!!!1 Ja też wałkuję problem ogrzewania. O ile się do tego podejdzie z inne strony to proszę bardzo : - koszty wybudowania dwóch kominów systemowych (dla ogrzewania kominkowego i na gaz lub olej) - około 4000 zł - koszty związane z wybudowaniem dobrego kominka 6000 zł - koszty związane z dystrybucją ciepła z kominka 2000-3000 zł - koszty związane z wybudowaniem kotłowni na paliwa stałe (najczęściej węgiel, drewno) najczęściej dodatkowa kondygnacja z której można zrezygnować - ok. 20000 zł - koszty wykonania ogrzewania elektrycznego podłogowego (sam kiedyś liczyłem dla 200 m2) około 20000 zł - koszty dobrych pieców akumulacyjnych elektrycznych ????????- koszty butli gazowej, na olej opałowy ?????- koszty dobrego pieca co na olej czy gaz ?????- koszty dobrego ogrzewacza przepływowego elektrycznego - 2000 zł - koszty kolektorów słonecznych - parę tysiecy złotych To wcale nie jest takie tanie. A już na pewno nie jest tanie w eksploatacji lub też nie ma żadnej wygody.Nie jestem producentem ani sprzedawcą pomp ciepła. Koszty inwestycyjne owszem są większe, ale różnica nie zwala z nóg. To jest tylko kamyczek do tego, jak można podchodzić z kalkulacją. Planujecie budowę kominka, dystrybutora ciepła, do tego co gazowe, olejowe, lub też wspomagające elektryczne, dwa kominy systemowe itp. To wcale nie jest takie tanie. APozdrawiam i życzę ciepła. Duduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 05.06.2003 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 nie miałam okazji trafić na wypowiedzi dotyczące negatywnych stron pieców akumulacyjnych, Zamierzałam kupić piece z rozładowaniem dynamicznym. czy móglbys po krótce wskazać jego wady? Pewnie zbyt pochopnie skrytykowałem grzejniki akumulacyjne. Sprowokowały mnie do tego podobne wypowiedzi z formu : "NIGDY w zyciu nie założę pieców akumulacyjnych we własnym domu, nawet jak mialłby mniej kosztowac... Może te najnowsze (=najdroższe?) są w porządku, lecz nie chcę nawet ich sprawdzić. Dam praktyczne przyklady: 1. Prognoza pogody sie "pomyli", wlacze piec, a nastepny dzien jest cieply... W mieszkaniu jest niedowytrzymania... Dokad z tym cieplem? "Wylaczyc" sie nie da, wiec sie parzymy... (Otwarte okna tez nie pomagaja...) 2. Jak odczuwa sie zimno w mieszkaniu/domu mozna wlaczyc dmuchawe, lecz przez nia powietrze sie robi strasznie suche. Aby temu przynajmniej troche zapobiedz musi sie miec urzadzenia nawilzajace powietrze itd. 3. W ogole nie ma mowy o "szybkim nagrzaniu" przynajmniej pare godzin jest potrzebnych." "Ogrzewanie akumulacyjne (czy to piece czy podłogowe) ma duuużą bezwładność. Coś za coś. Ja mam nadzieję, że nagłe skoki pogody rzędu ponad 10 stopni na dobę nie będą się zdarzały zbyt często. Jak będzie skok w dół to będę dogrzewał kominkiem, jak skok w górę to wietrzył..." Rozumiem że jest to krytyka raczej grzejników statycznych. Dynamiczne są mądrzejsze, można nad nimi mieć kontrolę - możliwości sterowania i programowania. Zdaje się że mają jednak pewne wady : wysoka cena, konieczność doprowadzenia instalacji trójfazowej, praca wentylatora i niestety w dalszym ciągu dość duże wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 06.06.2003 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Chciałbym odnowić wątek i wrócić do jednego z pierwszych pytań, a w zasadzie prośby. Czy użytkownicy pomp ciepła, odwiedzający to forum, mogliby podzielić się swoimi doświadczeniami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 18.06.2003 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Aśka, KP i inni - pytania które stawiacie byly juz wielokrotnie tutaj stawiane i wszechstronnie omawiane, oczywiście nowym forumowiczom zadającym pytania będą odpowiadać inni nowi forumowicze, myslę jednak że warto również zajrzeć do postów napisanych trochę wcześniej, a jest tego sporo szczególnie na temat PC. Aby znaleźć potrzebny temat wystarczy skorzystac z funkcji szukaj.Dla tych co mają z tą funkcją problemy i dla leniwych garść linków:http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=5290&highlight=pompa+ciephttp://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=8209&highlight=pompa+ciephttp://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=6662&highlight=pompa+ciephttp://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=2328&highlight=pompa+ciephttp://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=8134&highlight=pompa+ciephttp://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=6168&highlight=pompa+ciephttp://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=515&highlight=pompa+ciephttp://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=3325&highlight=pompa+ciephttp://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=2673&highlight=pompa+ciephttp://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=159&highlight=pompa+ciep Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.06.2003 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2003 Pompa vciepła - fajna sprawa..tez o tym myslałem. Koszt duzy a eksploatacja bardzo tania....Jak kots nie ma dostepu do gazu z sieci to jest wyjscie z sytuacji ....Pamietajcie tylko o jednym: - glikol w dolnym zodle ciepła trzeba wymieniac co kilka lat i płacic za utylizacje starego- wydajnośc dolnego żródła (przynajmniej odwiertów) spada z upływem czasu na skutek tworzenia się szczelin miedzy rurami a ziemią) Te informacje uzyskałem od kilku wykonawcow których mocniej przycisnąłem. Kolega zrboił taka inwestycje: dom 190m kw. Koszt 70 tys złotych(pompa, dole zódło- odwiert 4x60m, instalacja c.o. podłogówka lub grzejniki, kalaizacja, c.w.u.). Ja zrobiłe tradycyjnie podłogowka i grzejniki ) koszt - 20 tyś złotych. Nastepne 20 tys włozyłem w ocieplenie scian - 20 cm wełny, podlogi na gruncie 20 cm styropianu, dachu 30 cm styropianu, zainstalowełem wentylacje z rekuperatorem, kominek z rozporowadzeniem powietrza. W ten sposób odwróciłem problem:- nie jak najtaniej dostarczyć odpwiedznia ilośc KW tylko - jak zrobic zeby trzeba było ich jak najmniej dostarczać. W moim przypdaku dom 300 m.kw zapotrzebowanie na ciepło wynosi 7 kW + nagrzewnica kanałowa 2,8 kW (do wentylacji) koszt ogrzewania domu (tylko c.o.)- 1300 zł rocznie. Po co mi pompa ciepła.!!???? Słuchajcie a teraz na powaznie..pompa ciepła nadaje sie tylo do niskotemperaturowych systemów ogrzewania domu. Jesli masz grzejniki zaprojektowane na 75/50 to moga być problemy. Po prostu pompa jest wydajna i najefektywniejasza gdu dorzewa wode do 50-55 st. Tak wieć naprawdę trzeba zrobić bilans zapotrzebaowania na ciepło + projekt. Mnie kosztowała to 1000 zł. Wtedy mozecie sie policzyc co sie dzieje gdy np. zwikeszycie grubośc ocieplenia, zamontujecie rekuperator, dacie okna o lepszym K. Wtedy to wszystko przelicza się na KW.. a wiec na koszty. Wtedy widzicie ile to was p\będzie kosztowało na prąd, gaz czy olej. Osobiście zamontowałbym pompe ciepła gdybym miał chałupe 500-700 m.kw, basen. Wtedy faktycznie koszty ogrzewania tradycyjnie i pompa ciepła byłyby zdecydowanie rozne. W jednym z zimowych muratorów było zestawienie kosztów pompy ciepła i innych tradysyjnych nosników. Pompa ciepła w stosuknu do gazu to tylko ok. 1000 zł taniej na jeden sezon. A co bedzie jeak ceny pradu wzrosna wiecej niz gazu.....Inwestycja droższa ok. 20-30 tys zł wiec okeres zwrotu (bez amortyzacji) 20-30 lat. Przez ten czas trzba bedzie wymienic pompe na nowa.pozdrawiam grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 19.06.2003 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2003 No właśnie- nikt nie napisał, co jaki czas należałoby wymienić pompę na nową. Ztcw. to najczęściej siadają agregaty, których cena, to ok 90% całej pompy ciepła.Z drugiej strony spotkałem się z wypowiedziami, że żywotność pompy to ok.8 lat (to optymistycznie), albo 5 lat (wersja pesymistyczna).Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.06.2003 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2003 Wydaje mi się że inwestycja w pompę ciepła jest w naszych warunkach ekonomicznych całkowicie nieopłacalana. Ogrzewając bardzo dobrze wykonany i docieplony dom 100 m kw. energią elektryczną wydamy średnio jakieś 4000-5000 zł rocznie na ogrzewanie (bez pieców akumulacyjnych). Zakładając że wykonanie pompy ciepła kosztuje 30000 zł to jest to koszt 6-7 lat ogrzewania prądem. Prąd jest ekologiczny, wymaga bardzo niskich nakładów na system ogrzewania (np. piec trzyfazowy CO elektryczny kosztuje 2500 zł), jest łatwo sterowalny a instalcja jest prosta w remoncie, ma równiez 100 % sprawność. Zakładając żywotność pompy ciepła 10 lat to lepiej jest prawdopodobnie dołożyć 3000 zł rocznie do ogrzewania zwykłą energią elektryczną niż czynić z góry tak duże nakłady inwestycyjne i czekać na ich zwrot np 15-20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.06.2003 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2003 Witajcie!1 Z glikolem to proste: w samochodzie w chłodnicach tez jest płyn odprowadzający ciepło z silnika i sł\chldzany w chłodnicy. Co kilka lat trzeba go wymienić bo traci swoje własciwości i ubywa go. Tylko , że w samochodzie jest kilka litrów a w pomie ciepła kilkaset. Pomyslcie w Sakndynawi czy Niemczech pompy ciepła nie byłyby tak popularne gdyby nie dopłaty państwa do tych inwestycji (w Szwcji 50 % dopłaca bezzwrotnie panstwo). Tam są bogatsi od nas a bez dopłaty nawet by o tak drogiej inwestycji nie pomysleli. Grzesiek na miał racje: przyszłośc to nie jak dostrczyc KW najtaniej...tylko jak ich dostarczyc jak najmniej a więc: ocieplenie, wentylacja z rekuperatorem, odzysk ciepła bytowy i od słonca.... to jest przyszłość budownictwa. Zobaczcie jak zmieniaja sie w czasie normy ociepleniowe ( w Niemczech już 0,2 na ściany). Ale tym nie sa zainteresowani producenci pieców c.o. i pomp ciepła a to bardzo duże lobby i ogromne pieniadze (fabryke Vissmana w legnicy otwierał sam Kwaśniewski).Naprawdę zamaist wydac na pompe ciepła docieplijcie swój budynek, zamontujcie rekuperator. Wyjdzie finansowo na to samo ale jestescie całkowicie uniezaleznieni od cen nosników energii. Chyba ze kredyt w BOŚ i spłacacie go z zaoszczedzonych pieniędzy na c.o.. Oczywiscie moga byc tacy którzy powiedzą; " zapłacę wiecej ale przyczynie sie do ekologii i nie bedę zanieczyszczał naszego srodowska" to racja i tu nalezy schylic czoła i zastanowic sie kogo z nas stać (materialnie i światopogladowo) na takie rozumowanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 19.06.2003 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2003 Moim zdaniem w pompie ciepła glikol wcale nie ma aż tak dobrze. W końcu w sprężarce jego temperatura podnosi się znacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts