Piotr Leszek 24.06.2003 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 Generalnie pompy ciepła a właściwie ich serce jest takie same czy to pompa powietrze - woda, bezposrednie odparowanie - woda, woda- woda, solanka- woda. Róznica jest tylko w obróbce dolnego źródła ciepła.A teraz o kosztach każdy liczy pieniądze i dobrze najkorzystniejszym układem jest układ biwalentny tzn z drugim źródłem np. kominkiem , które jest uzywane tylko podczas silnych mrozów i okazjonalnie albo grzałka elektryczna np. 6kW.zaleta mniejsza moc pompy niższa cena bo tak naprawde ile dni w zimie jest -20oC.Na pewno opłaca sie dobrze ocieplić dom bo w Niemczech tzw. domy niskoenergochłonne zużywają 15kWh/m2 na rok. Sam jak byłem w naszej firmie w marcu montowliśmy pompę 3,7kW powietrze - woda do domu 150m2 w Bremen.Np. u nas pompa powietrze -woda na raty od 350zł / miesiąc.polecam http://www.spartec-waermepumpen.de jeszcze tylko po Niemiecku ale tworzymy i stronę po Polsku.A co do dopłat to nie wiem czy wiecie ale u w Polsce można takie dołaty otrzymać tylko trzeba wymusic działanie urzedników, którzy musza takie projekty w powiecie wdrożyć . Przykład powiat dzierżoniowski dopłata do kolektoórw słonecznych 50% nie więcej niż 5000zł do pom ciepła tez są.Tutaj chylę czoła dla Pani dyrektor dzięki , której program Mała Emisja juz działa 2 rok. Oby więcej takich urzedników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 24.06.2003 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 Witam.Myślę że Gość opisując ogrzewanie swojego domu dotarł do sedna sprawy, którą nie mogą zrozumieć czasami inni.Kalkulacja, czysta kalkulacja i "rozumowanie od końca", czyli jak ciepło w domu zatrzymać a nie jak je dostarczyć.Dopóki co drewno jest najtańszym (bo w nieskończoność odnawialnym)źródłem ciepła i tak będzie przez najbliższych kilkadziesiąt lat.A te 7 kW do ogrzania Twojego domu Grzesiu dla niektórych jest wręcz niewyobrażalne.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts