Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana koloru farby

Dana13

Recommended Posts

Witajcie

Pomalowałam jeden z pokoi farbami Dekoral na kolor, który mi się nie podoba, skosy oliwka a ściany eukaliptus. Wyszło za bardzo "trawiasto" i ciemno. Pozostałe pokoje są jasne i pastelowe, więc ten mi zupełnie nie pasuje.

Czy na tą farbę mogę położyć Duluxa, bo oni mają więcej odcieni i właśnie takich jasnych pastelowych. Czy jasna farba pokryje takie zdecydowane kolory?

Pozdrawiam

Dana pokryje - ale musisz wziąc pod uwage że malowac trzebabędzie conajmniej 2 razy. Jezeli chcesz pokryć ciemny jasnym zrób to najlepeij tym samym gatunkiem farby - tzn na tego Dekorala połóz także Dekorala.

Jeżlei jednak chcesz użyć tego Dulux-a to nie bierz z mieszalnika (zdecyduj się na gotowe palety)

sebo8877

Zielony i w dodatku ciemny to "najgorszy" z mozliwych kolorow do zamalowania.

Nie wiem czy przed polozeniem innego, jasniejszego koloru nie trzeba bedzie przemalowac najpierw sciany na biało, zeby "zielenina" nie przebijala.

Nie ufaj zapewnieniom Duluxa - kryje za pierwszym razem. To haslo nawet inseminatorom sie nie sprawdza.

Sebo 8877 czemu nie polecasz farb z mieszalnika?

przy doborze odcieni trzeba uważać. każdy sprzedawca ci powie, że kolor na wzorniku lub karteczce w rzeczywistości na ścianach wychodzi bardziej intensywny. ja u siebie właśnie bałem się żeby nie było zbyt ciemno i wyczulałem na to moją żonę. ona zdecydowanie nastawiła się na intensywne kolory. wyszło jak wyszło. teraz ciągle mnie pyta: " i co? pewnie ci się nie podoba?" a ja na to: "bardzo mi się podoba :wink: ". może w końcu się przyzwyczaję :-? . ale jej chyba takie odcienie po prostu "leżą".

No a mnie właśnie intensywne kolory nie leżą. Ja widziałam tę oliwkę i jaśniutko cytrynowy, narcyz chyba, Duluksa na ścianie u koleżanki i tamte farby są zupełnie inne , bardzo jasne, pastelowe a te Dekorala to zupełnie inna "bajka". Tak się zastanawiam , czy całość nie pomalować właśnie narcyzem z Dekorala, nawet jak będzie jeszcze przebijać to chyba rozjaśni całość, a skos jeśli pozostanie ciemniejszy to nie szkodzi.

Co o tym myślicie?

Choć prawdę mówiąc to chyba wolałabym aby to był jakiś "cieplejszy " odcień.

w twoim wątku przewijają się dwie nazwy: dulux i dekoral. przecież producentów jwst wielu. ja np. wszystkie pomieszczenia z wjątkiem łazienki mam pomalowane latexowym nobilesem. co prawda malowane było na świerzy gips z jednorazowym podkładem emulsji jedynki ale pokryło wszystko za 1 razem choć producent wcale nie zapewniał o takim efekcie.

Przemaluj ściany najpierw na biało. Potem pomaluj na jasny kolor. Myślę, że producent nie ma tu większego znaczenia.

Malowałam 1,5 roku temu pokój córki. Z niebieskiego / lazurowego na jasny żóty - farby DULUX'a, których zdecydowanie nie polecam po doświadczeniach jak poniżej.

Zapytałam się reprezentantów DULUX'a co powinnam zrobić, żeby niebieski (również DULUX) nie przebijał spod tego jaśniutkiego. Utwierdzali mnie w przekonaniu, że dwukrotne malowanie farbą z serii "kolory świata" w zupełności wystarczy.

Najpierw malowałam oczywiście sufit. Jak pomalowałam, to farba została no i jedną ścianę (wokół okna) pomachałam też na biało. W tym miejscu musiałam farbką jasno zółtą pomalować 3 razy, a tam gdzie nie było najpierw na biało to doszło do 4 - krotnego malowania. Zimny niebieski ciągle przebijał :o .

Nie potrafię powiedzieć o ile cm zmniejszył się pokój córeczki, ale mniemam że troszkę :D .

Nie dam sobie pomalować nowego domu DULUX'em.

Wojtek - z farbami z mieszalnika (szczegolnie marketowego) mam złe doświadczenia zawiodłem się zaróno na beckersie, jak i na tikurilli oraz na dekoralu.

Malując tymi samymi farbami (gotowe barwy) nie było nieprzyjemnych niespodzianek.

Chodzi przedewszystkim o baze (markety tutaj najczęscieju podkładaja niedoświadczonym klientom "najcieńsze" bazy (gestości róznią się na wałku)

Farby z gotowych palet mieszne sa na przeznaczonych do tego bazach.

Renomowani przedstawiciele-sprzedawacy wyspecjalizowani w jednej firmie (np mam w Rzeszowie mieszacza tylko tikurilli i mieszacza tylko Pary) nigdy nie zawiedli (mam także doste do marketowej tikurilli) - niby ta sama tikurilla marketowa i od przedstawiciela a jednak produkt finaly się rózni.

sebo8877

Wojtek - z farbami z mieszalnika (szczegolnie marketowego) mam złe doświadczenia zawiodłem się zaróno na beckersie, jak i na tikurilli oraz na dekoralu.

Malując tymi samymi farbami (gotowe barwy) nie było nieprzyjemnych niespodzianek.

Chodzi przedewszystkim o baze (markety tutaj najczęscieju podkładaja niedoświadczonym klientom "najcieńsze" bazy (gestości róznią się na wałku)

Farby z gotowych palet mieszne sa na przeznaczonych do tego bazach.

Renomowani przedstawiciele-sprzedawacy wyspecjalizowani w jednej firmie (np mam w Rzeszowie mieszacza tylko tikurilli i mieszacza tylko Pary) nigdy nie zawiedli (mam także doste do marketowej tikurilli) - niby ta sama tikurilla marketowa i od przedstawiciela a jednak produkt finaly się rózni.

sebo8877

Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz.

Hmmm! Mam jednak pewne watpliwosci. Nie korzystam nigdy z marketow budowlanych, jednak nie masz racji mowiac , ze farby gotowe maja swoja baze a mieszalnikowe nie.

Moze to kwestia uczciwosci pracownika marketu /nie wiem/ ale baze kazdego koloru mozna sobie dowolnie wybrac.

Bazy wystepuja najczesciej w trzech , czterech typach emulsji i zazwyczaj mozna sobie baze wybrac .

3-4 to farba matowa - najslabsze wlasnosci mech., 6-7 to polmat lub polpolysk 9 to polysk "najmocniejsza".

Gestosc farby /nie wiem czy ma to znaczenie dla walka i malowania/nie zalezy od uzytej bazy ale nie wynika z tego sposob krycia farby.

No chyba ze w marketach kantuja klineta i dolewaja wody do mieszalnika.

Farby najlepiej mieszac u przedstawiciela firmy, nie ma wowczas mowy o oszukiwaniu a i gama kolorow jest nieporownywalna z gotowcami.

jako podkład na zieleń połóz farbę gruntująca dla trudnych plam - śnieżki

na to kolor

co do farb z mieszlanika- uzywam tikurile z mieszalnika, czasami mieszją mi w leroy - to jest to samo

Sebo wiesz jak się miesza farby tikuril ??

bierze się bazę A, B , lub C w oryginalnej puszcze, przebija się w mieszalniku i dolewa barwniki. gwarantuję ci ze to to samo co masz w firmowy punkcie