Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wysoko?? ?ywop?otu-regulacje prawne??

Gość

Recommended Posts

Czy są jakieś przepisy prawne regulujące wysokość żywopłotu? U sąsiada żywopłot ma wysokość ok.230-240 cm. Jako, że mam wąską działkę w znacznym stopniu zacienia mi to mój ogródek. Rozmowy nic nie dają. Co robić?

zgadzam się ze zbyszkiem - może sąsiad zmięknie jeśli powiesz że się nie zawachasz przed pójściem do sądu...

ale czy warto się szarpać???

jednak round'up wyjdzie cię taniej (ale staniesz się przestępcą ...:D )

zależy jakie szkody wyrządza ci ten cień (nie rosną ci rośliny) , albo np. nie przesłaniają ci widok przy wyjeździe z posesji na drogę...

wszystko zależy...

snow

• 7 years później...

Doczepię się do tematu.

moja sytuacja jest nieco inna, jednak chyba bardziej uciążliwa, mianowicie:

w budynku - teoretycznie jednorodzinnym, wyznaczone są dwa lokale - i te dwa lokale mają oddzielnych właścicieli.

Natomiast działka na której stoi budynek jest "wspólna", z tym że sąd wyznaczył kilkanaście lat temu tzw. "podział do użytkowania" i tu się zaczyna problem, bo ogrodzona część działki 'wyznaczonej do użytkowania' drugiemu współwłaścicielowi, zaczyna się 1,2m od jednej ze ścian budynku, w której znajdują się moje okna.

Generalnie rzecz biorąc - mam metr i dwadzieścia centymetrów pasa, żeby dojść do swoich okien, bo współwłaściciel ogrodził sobie swój ogród 2m siatką.

i nawet to nie byłoby problemem, kłopot w tym, że od ładnych kilku lat centralnie przed moim oknem wzrastają gęste i wysokie na jakieś 4m tuje!!

zostały posadzone ok 1,5 - 1,6m od ściany budynku.

i teraz nurtujące mnie pytania natury prawnej:

-są jakieś regulacje prawne dotyczące sadzenia tego typu roślinności przy budynkach (ryzyko naruszenia fundamentów przez korzenie)?

-czy współwłaściciel ma w ogóle prawo sadzić coś takiego, tak blisko okien czyjegoś mieszkania - a jeśli tak to do jakiej wysokości?

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam.

Desper.