Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podwieszane wc

Recommended Posts

Witam wszystkich! Jestem świeżynką na forum, więc proszę o wyrozumiałość :D własnie zajęłam się swoim pierwszym własnym mieszkaniem, które na razie sie buduje. I juz pojawiły się problemy. Proszę was zatem o radę- czy można na ścianie z cegły dziurawki powiesieć podwieszane wc? Czy muszą by jakieś wzmicnienia na tej scianie, oprcz oczywiscie stelaża? Czy też nie? zgóry dziękuję za wszelkie sugestie :) pozdrawiam , Joanna

W tej technologii obciążenie jest rozłożone w mniejszym stopniu na ścianę, w większym na posadzkę. Można zastosować większe kołki do takiej ściany, a jak fachowiec będzie miał jeszcze wątpliwości to nawiercone otwory pod kołki niech wypełni zaprawą i wtedy przymocuje stelaż.

Myślę, że nie powinno być problemu. Stelaż jest montowany w 4 punktach do ściany śrubami do niego załączonymi przez producenta. Prócz tego mocowany jest do podłogi. Obciążenie (co najmniej 120 kg) nie działa tylko i wyłącznie na ścianę, przeważającą część przejmuje podłoga. Ja u siebie od 7 miesięcy nieustannie wraz z całą rodziną poddaję próbom :lol: samodzielnie montowany stelaż na ściance z cegły piaskowej gr. 6 cm :) Zero negatywnych reakcji z jego strony (stelaża) :D . A ważę coś ok. setki :oops:

Pozdrawiam

Jena masz chyba świadomość że muszlę nie montuje się do ściany tylko do stelarza stalowego, który ma odpowiednie mocowania do podłogi i ściany, miejsce na przyłączenie ruryodpływowej oraz pojemnik na wodę do spłukiwania.

Może niepotrzebnie to piszę, ae czytając Twoją pierwszą wypowiedź miałem wątpliwości.

Mocowanie do podłogi jest tylko punktem podparcia stelaża. Natomiast na kołki w ścianie będą działać siły wyrywające je. Może rzeczywiście zastosować specjalne kołki do tego typu ściany jak to wyżej napisano. W każdym bądź razie warto pomyśleć nad solidnym zamocowaniem. Sam mam montowany stelaż do ściany z ytonga i muszę powiedzieć, że nie jestem tego pewny. Rozmawiałem z jednym gościem co montuje tego typu rzeczy i powiedział, że do ytonga, suporeksu to stosuje jakieś kołki chemiczne (nie widziałem ich jeszcze).

Andy01 - mój mąż montował w naszym domu 3 geberity i w żanym nie było 4 śrub do ściany, tylko 2!!!!!!. Wewnątrz domu mam max'y i do nich montowane stelarze, ale kołki zmieniłam - te oryginalnie dołączane nadają się do ściany betonowej, a nie dziurawki!!!!!!! czy max'a. Jeżeli zaś chodzi o siły, to jak ktoś waży 120kg to przy siadaniu siła z jaką działa odpowiada z tego co pamiętam ze szkoły około 180-200 kg, tak więc te kołki muszą być naprawdę solidne.

Jeśli sie obawiasz to kup stelaz do zabudowy ciężkiej. Przykręcasz go to tej ścianki i obmurowujesz cegłami lub siporeksem, co wzmacnia ściankę.

http://www.geberit.pl/geberit/inet/pl/wcmspl.nsf/files/usr-1_2-Kombifix1_232.jpg/$FILE/Kombifix1_232.jpg

Tu: http://www.geberit.pl/geberit/inet/pl/wcmspl.nsf/files/usr-pdf-110.301.00.1.pdf/$file/110.301.00.1.pdf

instrukcja montażu.

Hmm, ten ostatni patent jest dość ciekawy, pytanie tylko ile powierchni łazienki zajmuje stelaż obmurowany cegłami? Bo ja walczę o każdy centymetr :D

Tyle samo co stelaż zabudowany gipsokartonem :) Spłuczka jest ta sama, więc grubość jest ta sama. Tez walczyłam o każdy centymetr w bardzo małej łazience i wygrałam ten stelaż z powodu możliwości zamontowania w rogu łazienki pod dowolnym kontem.

Mi fachowiec polecił, żebym dodatkowo obrzucił nogi od stelaża cementem a dokładnie żeby zamurować tę przestrzeń pomiędzy ścianą a stelażem na wysokość ok 10 cm licząc od podłogi. Tam działa siła właśnie w kierunku ściany. Miałem cienką wylewkę więc to zrobiłem żeby ustrzec się przed ewentualnym wyrobieniem się śrub w podłodze