animus rarus 23.02.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Przejrzałem forum na ten temat ale mimo tego nie mam pewności jaka jest przyczyna ciągu wstecznego w moim domu. Pozwolę sobie więc poprosić o konsultację.Chodzi o bliźniak - parter, piętro i strych. W budynku są dwa piony kominowe z kanałami wentylacylacyjnymi + komin do kominka. Każde pomieszczenie wentylowane ma osobny kanał, nie ma żadnych wentylatorów. Kominy wentylacyjne są zakończone kratkami na przestrzał. Na parterze jest łazienka z piecem z zamkniętą komorą spalania i kanał wentylacyjny, nad dolną łazienką jest łazienka na piętrze z osobnym kanałem wentylacynym. Ten pion jest przy ścianie graniczącej z sądziadem, który ma analogiczny układ, z tym że oczywiście osobne piony wentylacyjne. Na przeciwległej ścianie budynku (szczytowej) jest drugi komin, który wentyluje mi kuchnie, i garderobę na piętrze. Kominek ma zetkę ale na razie nie jest używany. W kuchni jest nawiewnik w oknie. Obecnie dom jest wykańczany i np nie ma progu więc jest dopływ powietrza nawet większy niż będzie po wykończeniu. I sytuacja jest taka - dzisiaj (-10 stopni) zauważyłem następujące zachowanie wentylacji. W obu łazienkach powietrze jest wwiewane do pomieszczeń. Natomiast po przeciwległej stronie domu jest ok - powietrze jest wywiewane. Czy coś jest nie tak z wentylacją czy po prostu tak czasami będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 23.02.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Wystarczy trochę fizyki i sprawa się wyjaśni. Ciśnienia muszą się wyrównać.Tyle ile powietrza wypływa z domu tyle samo musi napłynąć. Może się zdażyć,że panowały niesprzyjające warunki zewnętrzne np.wiatr. Generalnie jest to temat rzeka i by wyjaśnić ten problem musiałbym pisać z pół dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antonisiek 23.02.2007 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Przejrzałem forum na ten temat ale mimo tego nie mam pewności jaka jest przyczyna ciągu wstecznego w moim domu. Pozwolę sobie więc poprosić o konsultację. Chodzi o bliźniak - parter, piętro i strych. W budynku są dwa piony kominowe z kanałami wentylacylacyjnymi + komin do kominka. Każde pomieszczenie wentylowane ma osobny kanał, nie ma żadnych wentylatorów. Kominy wentylacyjne są zakończone kratkami na przestrzał. Na parterze jest łazienka z piecem z zamkniętą komorą spalania i kanał wentylacyjny, nad dolną łazienką jest łazienka na piętrze z osobnym kanałem wentylacynym. Ten pion jest przy ścianie graniczącej z sądziadem, który ma analogiczny układ, z tym że oczywiście osobne piony wentylacyjne. Na przeciwległej ścianie budynku (szczytowej) jest drugi komin, który wentyluje mi kuchnie, i garderobę na piętrze. Kominek ma zetkę ale na razie nie jest używany. W kuchni jest nawiewnik w oknie. Obecnie dom jest wykańczany i np nie ma progu więc jest dopływ powietrza nawet większy niż będzie po wykończeniu. I sytuacja jest taka - dzisiaj (-10 stopni) zauważyłem następujące zachowanie wentylacji. W obu łazienkach powietrze jest wwiewane do pomieszczeń. Natomiast po przeciwległej stronie domu jest ok - powietrze jest wywiewane. Czy coś jest nie tak z wentylacją czy po prostu tak czasami będzie? A ogrzewasz dom?Przy nieogrzewanym domu taka sytuacja może mieć miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animus rarus 23.02.2007 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 dom jest ogrzewany ale bez przesady, robotnicy to twardzi ludzie , ale jest tam na pewno z 15 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 23.02.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 witam u mnie tez takie zjawisko wystepuje dmucha do wewnatrz nawet z okapu kuchennego sytuacja sie diametralnie zmienia gdy otwieram okno wtedy ciag wsteczne automatycznie usepuje problem w tym ze podczas wietrzenia przy -10c na zewnatrz chata szybko sie wychładza zbyt szczelna chałupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.02.2007 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 W kuchni jest nawiewnik w oknie. Obecnie dom jest wykańczany i np nie ma progu więc jest dopływ powietrza nawet większy niż będzie po wykończeniu. Przekrój kanałów wywiewnych jest wielokrotnie większy od otworów nawiewnych. Dodatkowo przy niskich temperaturach nawiewniki się przymyka "bo wieje". Można więc powiedzieć, że Twoja wentylacja praktycznie nie działa. W obecnie budowanych - szczelnych budynkach wentylacja grawitacyjna całkowicie się nie sprawdza. Szkoda, że nie zastosowałaś wentylacji mechanicznej z rekuperatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts