oliwkag2003 27.05.2007 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Oto nowy cennik SOLBETU obowiązujący od jutra czyli 28maja 2007r. - bloczek 24x24x59 - cena 9,81 zł brutto (uchwyt montażowy LUZ) - bloczek 24x24x59 - cena 10,42 zł brutto (uchwyt montażowy Paleta) - bloczek 24x24x59 - cena 12,51 zł brutto (na PIÓRO I WPUST łącznie z ZAPRAWĄ KLEJOWĄ!!!)( cennik na stronie http://www.solbet.pl) TO SĄ PODSTAWOWE CENY Z CENNIKA BEZ RABATU A PRZECIEŻ HURTOWNIE NIE KUPUJĄ OD PRODUCENTóW PO CENACH KATALOGOWYCH TYLKO MAJA RABATY!!! Skoro przed podwyżką w hurtowniach cena bloczka 24x24x59 wynosiła ok. 16zł, podczas gdy w zakupie musiało to kosztować grubo poniżej 8zł, to wniosek jest prosty: HURTOWNIE SPRAEDAJĄ TOWAR ZE 100% PRZEBITKĄ, ŁOJĄ Z NAS KASĘ JAK Z GŁUPICH BARANÓW I SIĘ Z TEGO ŚMIEJĄ!!! DLACZEGO NIKT TEGO NIE KONTROLUJE????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hub75 27.05.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Oto nowy cennik SOLBETU obowiązujący od jutra czyli 28maja 2007r. - bloczek 24x24x59 - cena 9,81 zł brutto (uchwyt montażowy LUZ) - bloczek 24x24x59 - cena 10,42 zł brutto (uchwyt montażowy Paleta) - bloczek 24x24x59 - cena 12,51 zł brutto (na PIÓRO I WPUST łącznie z ZAPRAWĄ KLEJOWĄ!!!) ( cennik na stronie http://www.solbet.pl) TO SĄ PODSTAWOWE CENY Z CENNIKA BEZ RABATU A PRZECIEŻ HURTOWNIE NIE KUPUJĄ OD PRODUCENTóW PO CENACH KATALOGOWYCH TYLKO MAJA RABATY!!! Skoro przed podwyżką w hurtowniach cena bloczka 24x24x59 wynosiła ok. 16zł, podczas gdy w zakupie musiało to kosztować grubo poniżej 8zł, to wniosek jest prosty: HURTOWNIE SPRAEDAJĄ TOWAR ZE 100% PRZEBITKĄ, ŁOJĄ Z NAS KASĘ JAK Z GŁUPICH BARANÓW I SIĘ Z TEGO ŚMIEJĄ!!! DLACZEGO NIKT TEGO NIE KONTROLUJE????????? Super Kto ma kontrolować? Wiesz co to jest wolny rynek, czy żyjesz w epoce 20 lat wcześniej? Nie chcesz kupować po 16 zł nie kupuj, chcesz zarobić kasę kup w solbecie bloczki po 9,81 i sprzedaj po 15 zł np na allegro! Żałosne jest to biadolenie, podstawy ekonomii i wolnego rynku się kłaniają. Gdybym był właściciele hurtowni i znalazłbym chętnego na towar ze 100% przebitką, też bym tak zrobił. Przedsiębiorca działa z chęci zysku, osiągnięcia jak największych profitów i jeżeli znajdą się chętni na kupno nawet z 200% przebitką nikt mu może zabronić sprzedaży z taką marżą. Sam kupowałem w marcu Porotherm po 9 zł który tydzień wcześniej kosztował 6 zł, i jako kupujący zgodziłem się na taką przebitkę wiedząc że jest to spekulacja ze strony hurtownika, tak działa WOLNY RYNEK. Nic nie szkodzi na przeszkodzie żebyś otworzył(a) hurtownie i sprzedawała bloczki z solbetu z 20% marżą, całe forum oraz brać budująca będzie Tobie wdzięczna a i Ty nieźle na tym zarobisz !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkag2003 27.05.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Piszesz:"Sam kupowałem w marcu Porotherm po 9 zł który tydzień wcześniej kosztował 6 zł, i jako kupujący zgodziłem się na taką przebitkę wiedząc że jest to spekulacja ze strony hurtownika". Trzeba było jeszcze dopłacić za miłą obsługę i za to, że ktoś zrobił łaskę i w ogóle sprzedał towar!I właśnie przez takich, jak Ty, dziś mamy taka sytuację na rynku jaką mamy...Większość kupuje wszystko i to po każdej cenie! A hurtownicy zacierają ręce i śmieją się z takich, jak TY!To żałosne... P.S.Dziwię się, że świadomie tak przepłaciłeś za Porotherm...i to w marcu.Na chwilę obecną można go sprowadzić z Niemiec w dużo lepszej cenie...No ale cóż, naiwnych nie brakuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkag2003 27.05.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Piszesz: "Żałosne jest to biadolenie, podstawy ekonomii i wolnego rynku się kłaniają." Niestety nie, kolego... Tu się kłania głupota klientów, niestety... I to jest żałosne... Wolny rynek nie polega na tym, że kupuje się po każdej cenie... Mądrość wolnego rynku polega na tym, że szuka się tańszych rozwiązań i blokuje się takie spekulacyjne zachowania HURTOWNIKÓW. Niech sobie trzymają ten swój towar, np. cement aż się przeterminuje... I to są właśnie podstawy logicznego myślenia i działania... Ale mało kto myśli logicznie w tym kraju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 27.05.2007 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 coś biadolicie... ceny są jakie są i taniej nie będzie aż do zakończenia bumu budowlanego a ten zakończy się pewnie coś koło 2013 roku. Albo jeszcze inaczej - zakończy sie w momencie kiedy wybudowanie domu metodą gospodarczą będzie tak samo drogie jak mieszkanie o tej samej powierzchni w mieście. Dzisiaj jest tak że m2 pow domu w standardzie developerskim kosztuje ok 2000 zł a mieszkania 6000 - 7000 zł. Ja podjąłem decyzję o budowie domu ponieważ.... *kto zgadnie? -> nie stać mnie na mieszkanie w bloku! No i w bloku nie mam możliwości wyjść do swojego ogrodu. Pomyślcie jepiej o tym że ceny domów dopiero będą rosnąć i każdy z was niedługo będzie potencjalnym milionerem. Niedługo byle domek na przedmieściu do 15 km od centrum będzie kosztował 2-3 mln zł a ładne duże domy znacznie więcej. PSCeny materiałów spadną jeżeli popyt na nie się zmniejszy - ale ceny robocizny pójdą znacznie do góry. Wybudowanie domu 200m2 będzie kosztować min 1,5 mln zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkag2003 27.05.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Piszesz:"Ceny materiałów spadną jeżeli popyt na nie się zmniejszy - ale ceny robocizny pójdą znacznie do góry." To nie jest prawda...Ceny materiałów spadną, bo zwiększy się podaż.Już zalewają nas materiały zza granicy i to ze wszystkich kierunków:wschód, zachód i południe. I bardzo sie z tego cieszę!W tym tygodniu dostaliśmy oferty z Niemiec na Poroton i koszt materiału na 1m2 ściany o grubości 25cm to ok 50zł!!!! nawet, jeśli doliczyć do tego transport to są to grosze!!! I mowa tu o niemieckim materiale a nie o polskim wyrobie...Takie są fakty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 27.05.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Piszesz: "Ceny materiałów spadną jeżeli popyt na nie się zmniejszy - ale ceny robocizny pójdą znacznie do góry." To nie jest prawda... Ceny materiałów spadną, bo zwiększy się podaż. Już zalewają nas materiały zza granicy i to ze wszystkich kierunków:wschód, zachód i południe. I bardzo sie z tego cieszę! W tym tygodniu dostaliśmy oferty z Niemiec na Poroton i koszt materiału na 1m2 ściany o grubości 25cm to ok 50zł!!!! nawet, jeśli doliczyć do tego transport to są to grosze!!! I mowa tu o niemieckim materiale a nie o polskim wyrobie... Takie są fakty... No oczywiście tylko że transport meteriałów na twoją budowę to nie jest taka prosta sprawa - będzie tego ze dwa TIR-y i to równiez kosztuje. POtem trasnport na działkę Proton w hurtowniach jest po 8-9 zł brutto z dowozem na działkę i rozładunkiem (m2=90 zł brutto) . Faktycznie jesteś w stanie zaoszczędzić parę złoty i jak masz czas to warto bawić się w takie historie i ściagać towar na własny rachunek. większość jednak nie ma czasu aby bawić się w hurtownika i niestety kupuje gdzie jest taniej ale już nie chce bawić się w logistykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkag2003 27.05.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Ciekawa jestem, gdzie dziś kupisz Poroton lub Porotherm po 8-9zł brutto z dowozem i rozładunkiem??? Mówisz 90zł za 1m2 ściany??? Przecież sam pisałeś za tyle to kupowałeś w marcu... Dziś Porotherm i Poroton oscylują w granicach 120zł -140zł za 1m2 i jeszcze trzeba za nimi czekać. Zwykły beton komórkowy bez uchwytu , pióra i wpustu kosztuje dziś ponad 100zł za m2, więc kto sprzeda ceramikę za 90zł???? NIEREALNE!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 27.05.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 To nie ja pisałem ze kupowałem w marcu Mówię o 90 zł /m2 ściany bo kupuję materiał w tej chwili i takie są ceny niemieckiego Uniportu czy jak ta cegła się nazywa - to materiał identyczny jak poroterm czy proton. Lokalizacja Poznań. PS W hurtowniach ceny są tak różne ze mozna dostać zawrtu głowy. Ja zdecydowałem się na jeszcze inny materiał, bo uważam ze ta cała jazda z ceramiką jest mocno przereklamowana. Stropy też robić sobie ceramiczne? A tynki jakie będziecie kłaść? W ostateczności dostaniecie ceramikę oblaną betonem, a wszyscy żerują na przekonaniu że to najzdrowszy materiał. Najzdrowszy - to prawda, ale pod warunkiem utrzymania całości domu w tej technologii a nie tylko ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hub75 27.05.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Piszesz: "Żałosne jest to biadolenie, podstawy ekonomii i wolnego rynku się kłaniają." Niestety nie, kolego... Tu się kłania głupota klientów, niestety... I to jest żałosne... Wolny rynek nie polega na tym, że kupuje się po każdej cenie... Mądrość wolnego rynku polega na tym, że szuka się tańszych rozwiązań i blokuje się takie spekulacyjne zachowania HURTOWNIKÓW. Niech sobie trzymają ten swój towar, np. cement aż się przeterminuje... I to są właśnie podstawy logicznego myślenia i działania... Ale mało kto myśli logicznie w tym kraju... Nie ma czegoś takiego jak mądrość wolnego rynku, Twoja znajomość zagadnień ekonomii jest na poziomie XVII w. Nie będę z Tobą dyskutować, baidolisz na tym forum od dawna na temat cen materiałów i nic z tego nie wynika. Weź najlepiej stań pod hurtownią i urządź pikietę że sprzedają za drogo. Dla ścisłości mojego materiału nikt nie przetrzymuje, gdyż zbudowałem już z niego i mam dom w stanie surowym i w dodatku zbudowany "z tańszych materiałó z niemiec" bo w marcu w Trojmiescie nie bylo innych Porothermow. Wynajmij tira i przywieź sobie z niemiec tańsze cegły lub kub w tym solbecie. Twoja postawa jest jest postawą typowego Polaka: biadolić narzekać i nic nie robić. Ceny w najbliższym czasie nie pójdą w choćbyś jęczał(a), pisał(a) tysiące bzdurnych postów etc. Bez odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkag2003 27.05.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Na poziomie XVIIw. to jest Twoja kultura osobista i logiczne myślenie, a raczej brak obydwu tych atrybutów. Umiejętność poprawnego budowania i zapisywania zdań w języku polskim również pozostawia wiele do życzenia, więc puknij się w głowę, zanim zaczniesz komuś ubliżać, że jego znajomość ekonomii sięga kilku wieków wstecz, niedouczony człowieku... A co do ekonomii: to Twoja wiedza jest po prostu ŻAŁOSNA! Nawet nie masz świadomości, że jesteś manipulowany i to w jakim stopniu No ale cóż: takich jak Ty w tym kraju nam właśnie Trzeba! Najlepiej już dziś kup materiał dla swoich prawnuków, żeby nie zaskoczyły ich podwyżki i żeby miały się z czego budować! P.S. Mój pierwszy post pojawił się po to, by wywołać kreatywną dyskusję na temat cen, a Twoja postawa od początku była destrukcyjna i krytykancka. W tej chwili nie ma w Polsce czegoś takiego jak wolny rynek w branży materiałów budowlanych! Ten rynek jest zdominowany przez kilku producentów.Nie masz pojęcia o prawach wolnego rynku, a mądrego zgrywasz Słyszałeś o temacie "zmowy 11 największych cementowni w Polsce"? UOKIK już dawno o tym trąbi! I jeszcze jedno: BIADOLENIE to właśnie Twoja specjalność! Ja przytaczam konkretne argumenty, a ty nie wnosisz nic, prócz chamstwa i arogancji. Typowy prosty POLACZYNA! Swoje chamskie rozkazy na temat: co, gdzie i po ile mam kupić zachowaj lepiej dla potomnych! A może Ty po prostu masz hurtownię budowlaną, dlatego z Ciebie taki przys*any pacjent... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hub75 27.05.2007 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Na poziomie XVIIw. to jest Twoja kultura osobista i logiczne myślenie, a raczej brak obydwu tych atrybutów. Umiejętność poprawnego budowania i zapisywania zdań w języku polskim również pozostawia wiele do życzenia, więc puknij się w głowę, zanim zaczniesz komuś ubliżać, że jego znajomość ekonomii sięga kilku wieków wstecz, niedouczony człowieku... A co do ekonomii: to Twoja wiedza jest po prostu ŻAŁOSNA! Nawet nie masz świadomości, że jesteś manipulowany i to w jakim stopniu No ale cóż: takich jak Ty w tym kraju nam właśnie Trzeba! Najlepiej już dziś kup materiał dla swoich prawnuków, żeby nie zaskoczyły ich podwyżki i żeby miały się z czego budować! P.S. Mój pierwszy post pojawił się po to, by wywołać kreatywną dyskusję na temat cen, a Twoja postawa od początku była destrukcyjna i krytykancka. W tej chwili nie ma w Polsce czegoś takiego jak wolny rynek w branży materiałów budowlanych! Ten rynek jest zdominowany przez kilku producentów.Nie masz pojęcia o prawach wolnego rynku, a mądrego zgrywasz Słyszałeś o temacie "zmowy 11 największych cementowni w Polsce"? UOKIK już dawno o tym trąbi! I jeszcze jedno: BIADOLENIE to właśnie Twoja specjalność! Ja przytaczam konkretne argumenty, a ty nie wnosisz nic, prócz chamstwa i arogancji. Typowy prosty POLACZYNA! Swoje chamskie rozkazy na temat: co, gdzie i po ile mam kupić zachowaj lepiej dla potomnych! A może Ty po prostu masz hurtownię budowlaną, dlatego z Ciebie taki przys*any pacjent... Tragedia... biadolisz i jęczysz w każdym poście na temat cen materiałów, nie stać Cię - nie kupuj! Co do prostoty sam jesteś prostakiem i burakiem których zresztą w Twojej mieścinie na W nie brakuje.... Nie odpisuj tylko zacznij wyszukiwać nowe spiski, zmowy, kartele etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkag2003 27.05.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Nie rozkazuj mi wiejski typku, co to do miasta się sprowadziłeś i myślisz, że gość jesteś! Prosty jesteś jak stołowe nogi a cwaniaka i inteligenta zgrywasz! Nie męcz się, bo i tak nigdy nim nie będziesz, choćbyś się zes*ał, hehe!!! Kompletnie nic nie wnosisz do tego wątku, więc powinieneś się z niego jak najszybciej ewakuować...Nie potrafisz nawet nawiązać normalnego dialogu, tylko obrażasz innych. I po tym właśnie poznać, że twój poziom sięga dna... Przypominam,że w tym wątku rozmawia się o cenach, a nie obraża innych!!! Skoro nie masz nic do powiedzenia na ten temat to po co gitarę zawracasz??? Po prostu nie odpisuj!!!! A jak masz problemy i chcesz się powyżywać, to poubliżaj swojej żonie, a nie mi! Trochę kultury, agresywny typie. ŻEGNAM... P.S. Nie jestem facetem Mało bystry jesteś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hub75 27.05.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Nie rozkazuj mi wiejski typku, co to do miasta się sprowadziłeś i myślisz, że gość jesteś! Prosty jesteś jak stołowe nogi a cwaniaka i inteligenta zgrywasz! Tu ciebie boli wiejski sznurku.. urodziłem się w Gdańsku a ty w Parzęczewie tudzież innym Włocławku i na tym polega Twój problem, agresywna kutwo... Pierwsze studia w rodzinie kupione za prosiaka i wychodzą kompleksy dotyczące wykształcenia ? Zakładaj chamski babsztylu kolejne posty typu "za ile i dlaczego tak drogo" pod nowym nickiem LICZYKRUPA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 27.05.2007 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Z całym szacunkiem... przenieście się na priv z tą wymianą poglądów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 28.05.2007 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Super Kto ma kontrolować? Wiesz co to jest wolny rynek, czy żyjesz w epoce 20 lat wcześniej? To jak wyjaśnisz że w takim kraju jak USA (gdzie chyba jest gospodarka rynkowa) senat ostatnio przyklepał jakąś ustawę nakładającą kary na dystrybutorów paliw którzy podnoszą ceny (podwyżki niezwiązane z podwyżkami ropy) zwiększając swoje marże. Kary bardzo wysokie - jak to w USA. Czyli jednak państwo może ograniczyć trochę apetyt na zyski firm jeżeli dzieje się to ze szkodą dla gospodarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 28.05.2007 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Nie rozkazuj mi wiejski typku, co to do miasta się sprowadziłeś i myślisz, że gość jesteś! Prosty jesteś jak stołowe nogi a cwaniaka i inteligenta zgrywasz! Tu ciebie boli wiejski sznurku.. urodziłem się w Gdańsku a ty w Parzęczewie tudzież innym Włocławku i na tym polega Twój problem, agresywna kutwo... Pierwsze studia w rodzinie kupione za prosiaka i wychodzą kompleksy dotyczące wykształcenia ? Zakładaj chamski babsztylu kolejne posty typu "za ile i dlaczego tak drogo" pod nowym nickiem LICZYKRUPA. Ach... Gdzież dawne pojedynki. Na śmierć najlepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hub75 28.05.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Super Kto ma kontrolować? Wiesz co to jest wolny rynek, czy żyjesz w epoce 20 lat wcześniej? To jak wyjaśnisz że w takim kraju jak USA (gdzie chyba jest gospodarka rynkowa) senat ostatnio przyklepał jakąś ustawę nakładającą kary na dystrybutorów paliw którzy podnoszą ceny (podwyżki niezwiązane z podwyżkami ropy) zwiększając swoje marże. Kary bardzo wysokie - jak to w USA. Czyli jednak państwo może ograniczyć trochę apetyt na zyski firm jeżeli dzieje się to ze szkodą dla gospodarki. Dyskutujemy na temat cen materiałów budowlanych - nie paliw, o ile wiem w budowlance nie ma organizacji typu OPEC która kontroluje wydobycie / ceny ropy... Podwyżki cen materiałów budowlanych nie wpłynęły niekorzystnie na gospodarkę - budowlanka rozwija się dynamicznie i jak ktoś zauważył kilka postów wyżej im wyższe ceny tym państwo ma większe wpływy Temat zszedł na bok proponuję powrócić do sedna czyli cen betonu komórkowego w Waszych okolicach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 28.05.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Ale co tu pisać - że wszędzie jest po 15 -17 zł? Można biadolić i nic nie robić a można: 1. kupić i zapomnieć bo budowa musi iść do przodu2. Ściągnąć coś taniego z niemiec czy innego landu3. Kupować tanio końcówki materiału z budów i dom zbudować z takich rzeczy. Potem dobrze ocieplić. Dyskusja o ekonomii w sytuacji małego wyboru i deficytu towarów na rynku jest trochę bez sensu.Biadolenie ze solbet nie uruchomił 3 zmiany.... również bo dlaczego miałby to robić? Goście dokładnie wyliczyli ile kosztuje uruchomienie 3 zmiany w ich fabryce i ile stracą na obniżeniu cen za ich GK spowodowany dostępnością na rynku. Poza tym każdy materiał jest jakoś tak pozycjonowany na rynku i nie da się tak po prostu zwiększyć sprzedaży od tak. W ostatecznym rozrachunku gospodarka idzie do przodu jak burza i każdy z nas prędzej czy później odczuje zbawienny przypływ gotówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hub75 28.05.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Ale co tu pisać - że wszędzie jest po 15 -17 zł? Można biadolić i nic nie robić a można: 1. kupić i zapomnieć bo budowa musi iść do przodu 2. Ściągnąć coś taniego z niemiec czy innego landu 3. Kupować tanio końcówki materiału z budów i dom zbudować z takich rzeczy. Potem dobrze ocieplić. Dyskusja o ekonomii w sytuacji małego wyboru i deficytu towarów na rynku jest trochę bez sensu. Biadolenie ze solbet nie uruchomił 3 zmiany.... również bo dlaczego miałby to robić? Goście dokładnie wyliczyli ile kosztuje uruchomienie 3 zmiany w ich fabryce i ile stracą na obniżeniu cen za ich GK spowodowany dostępnością na rynku. Poza tym każdy materiał jest jakoś tak pozycjonowany na rynku i nie da się tak po prostu zwiększyć sprzedaży od tak. W ostatecznym rozrachunku gospodarka idzie do przodu jak burza i każdy z nas prędzej czy później odczuje zbawienny przypływ gotówki. Zgadzam się w 100% na temat biadolenia i nic nie robienia jak niektórzy przedmówcy.... Osobiście wybrałem wariant pierwszy, kupiłem i zapomniałem, Porotherm był sprowadzony z Niemiec, cena była taka sama jak krajowego z taką różnicą, że Niemiecki był na miejscu a polski na zapisy BK w Redzie koło Gdyni 3 tygodnie temu był po 15 zł handlowcy przyznali że 70% produkcji idzie na Ukrainę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts