Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki "dom" jest popularny? Spiżarnia ?

Czy masz spiżarnię ?  

67 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy masz spiżarnię ?

Recommended Posts

Koniecznie, zwłaszcza, że kuchnia nie za duża. W spiżarce nawet małej pomieści się badrzo dużo na pólkach. Koszt umeblowania kuchni będzie mniejszy i będzie ładniejsza bez nadmiary szafek. Wolę małą kuchnię połączoną z pokojem dziennym, ale za to z pojemną spiżarką.

Ciekawa koncepcja :)

Ale jak tak dokładniej o tym pomyśleć to przyznaję Ci całkowitą rację. Wyjdzie napewno taniej i wygodniej. 8)

U mnie spiżarnia jest, ale nie w kuchni. Znajduje się pod schodami, a wejście jest z garażu. Ma to wady, bo z kuchni trzeba lecieć przez wiatrołap do garażu (chociaż nie jest tak daleko, bo wejście do kuchni zaraz za wiatrołapem), ale również zalety - np. kartonów z napojami nie trzeba tachać w całkości do domu, tylko prosto z samochodu wrzuca się je do spożarni, poza tym będzie tam chłodno (izolacja na ścianach - ciepło z domu nie ogrzewa spiżarki, a brak izolacji na chudziaku dodatkowo chłodzi i w zimie i w lecie). Na winko i przetwory jak znalazł :wink:

W kuchni planuję wysoką szafę, w której się dużo pomieści (we wnęce, obok lodówki). Ideałem dla mnie byłyby dwie spiżarki (jedna właśnie w garażu ze względu na chłodek), druga w kuchni, ale niestety dom i tak jest spory, a musiał się zmieścić stół w kuchni.

Specjalnie przeprojektowałam tak, żeby była spiżarnia, pralnia i kotłownia jako osobne pomieszczenia, za kuchnią (przez spiżarnię przechodzi się na lewo do kotłowni, a na prawo do pralni). Mieszkam już i nie wyobrażam sobie teraz innego rozwiązania. Chociaż mam dużą kuchnię, to wystawiłam też do spiżarni lodówkę (zaplanowałam specjalnie wnękę). Mąż mówił, że to niewygodnie, bo po wszystko trzeba będzie te parę kroków :D zrobić, a teraz chwali.

Mam spiżarnię ok. 1m x 1m. Mimo że nie było jej w projekcie wygospodarowaliśmy to miejsce po połowie z powierzchni kuchni i łazienki.

Znakomicie zdaje egzamin. Pólki rozmieszczone są tam w taki sposób aby można było tam wstawić róznej wysokości butelki i opakowania. Pod najniższą z półek jest nawet miejsce na baniak z fermentującym moszczem :wink: