Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki "dom" jest popularny? basen?

Basen - jaki?  

58 użytkowników zagłosowało

1. 1. Basen - jaki?

• Tak - odkryty
    • Tak - kryty
    • Nie - ale chcia

Recommended Posts

Stanowczo tak. Taki ładny wpuszczony w taras wykonany z drewna ale:

odkryty....i tu zaczyanają się schodki

- za krótko ciepło, w naszym klimacie

-straszliwe koszta utrzymania czstej wody

Moje pierwsze założenie to był dom z basenem, jak przeglądałem internet okazuje się że wykonanie samego basenu nie jest aż tak kosztowne. Niestety całe oprzyrządowanie do niego oraz chemia jest strasznie droga :-?

Ta sonda nieco mnie wkurzyła, kto by nie chciał mieć basenu też pytanie.

Cóż. jeżeli uważasz iż budowa basenu jest kosztowna - to muszę cię rozczarować. Wszystko zależy od standardu. Można mieć spory basen za 5000 i za 500 000 zł. Głównym problemem i wydatkiem są urządzenia utrzymujące taki zbiornik w czystości. Ale i one ostatnio mocno potaniały.

Ta sonda nieco mnie wkurzyła, kto by nie chciał mieć basenu też pytanie.

Cóż. jeżeli uważasz iż budowa basenu jest kosztowna - to muszę cię rozczarować. Wszystko zależy od standardu. Można mieć spory basen za 5000 i za 500 000 zł. Głównym problemem i wydatkiem są urządzenia utrzymujące taki zbiornik w czystości. Ale i one ostatnio mocno potaniały.

100% prawdy :wink:

Podpisuje się pod tym ręcami i nogami a to z tego powodu że na początku marzeń o budowie domu, dom+basen był dla mnie nie rozłączną wizją i bardzo głęboko wkręciłem się w informacje na temat basenów, rodzjau kkosztów, technologi w internecie jest pełno na ten temat i naprawde za 10,000 można mieć piękny basen. Tylko niestety sama niecka to nie koniec wydatków :(

• 3 weeks później...
domy z basenem to sie budowaly 10 lat temu, gdy domy budowała tzw. "elita" - lekarze, prawnicy, dyrektorzy, wyzsi urzednicy.

Teraz domy buduja "szaraki" ktore chce miec 100 m2 swojego dachu nad glowa i buduja z kredytu a nie z oszczednosci.

Święta prawda. I jeszcze żeby nie umrzeć z głodu gdy kredyt trzeba spłacić

Znajomi mają duuuuży basen kryty, do tego barek, sauna, ogród zimowy-pełny wypas. Fajnie wygląda, tylko... w ogóle z niego nie korzystają... Za dużo zachodu z czyszczeniem, poza tym koszty (choćby podgrzewania wody) no i - brak czasu (!).

U nas basenu nie ma (miejsce, kasa) i nie będzie. Wolimy dobrą wannę z hydromasażem ;-)

• 7 months później...
Znajomi mają duuuuży basen kryty, do tego barek, sauna, ogród zimowy-pełny wypas. Fajnie wygląda, tylko... w ogóle z niego nie korzystają... Za dużo zachodu z czyszczeniem, poza tym koszty (choćby podgrzewania wody) no i - brak czasu (!).

To raczej dziwne - jeśli stać ich na duży (jak piszesz) basen kryty to chyba stać ich na kogoś do czyszczenia, a koszty utrzymania też raczej nie są zabijające w stosunku do kosztów inwestycji

rafgam

glosuje na TAK ;-)

basen pod reka to dobra rzecz, oczywiscie trzeba miec czas zeby korzystac, a przeciez my wszyscy tacy zabiegani ;-) ....

ilekroc jestem w delegacji, a w hotelu jest basen, staram sie korzystac rano i wieczorem. pol godzinki, czesm mniej nawet, ale relaks doskonaly.

kiedys przed ponad dwa tygodnie mieszkalem w hotelu z basenem i zdazylem sie przyzwyczaic ;-)

naprawde super sprawa ;-)