Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Joshi, bzdura, bzdurą. Przepracowałam wiele lat w oknach i drzwiach pcv i alu. W drzwiach pcv (np z wypełnieniami Adeco, które dosyć często jest brane do domków jednorodzinnych) nie ma bolców antywyważeniowych i podważenie zawiasów od zewnątrz jest bardzo prosta sprawą. W ten sposób weszliśmy ostatnio z montażystami z mojej byłej firmy do żłobka córki jak zablokował się zamek i dzieciaki ponad godziną stały rano na dworze. Firma, która zajmuje się otwieraniem zamków nie mogła ich otworzyć. Przyjechało dwóch chłopaków i ściągnęli drzwi z zawiasów podważając jednocześnie "języczek" od zamka. Drzwi z pcv. Dlatego pytałam jakie zabezpieczenia mają drzwi.

Ale zapomniałam, że jesteś takim PRAKTYKIEM :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Barbossa, nie pociągnęłam. Tylko nie lubię jak ktoś robi z siebie nie wiadomo kogo. Może warto by się nad sobą zastanowić. Zadałam proste pytanie autorowi wątku i to wszystko, a co niektórzy na siłę szukają tematu do zadymy.

A drzwi drewniane jak najbardziej na zewnątrz, bo mają bolce i nie ma z nimi problemu.

Ja mam wiatrołap 1x1m i gdyby drzwi otwierały się do środka to nici z tego wiatrołapu :D Ale przed wyrwaniem przez wiatr chroni je sciana :D

W starym ganku drzwi jedynie chroni pręt wbity w ziemię i że jeszcze nie polecialy to sam sie dziwię a czasami wiatr potrafi z ręki wyrwać.

kazdy bedzie swego bronił :)

w mieszkaniu mam podwojne drzwi jedne otwierane na zewnatrz drugie do wewnatrz otwiera i zamyka sie tak samo trudno zalezy po ktorej stronie sie stoi ;)

w domu zamontowalem otwierane na zewnatrz szkoda miejsca w przedsionku na drzwi szczegolnie jak sie wchodzi do domu cala rodzina do malego przedsionka.

łatwiej wtedy zamknac drzwi od zewnatrz niz czekac az sie wszyscy usuna i bedziesz mial 1 m na zamkniecie drzwi :lol:

a kazdy z was zrobi jak mu pasuje - a jak ktos mowi ze tak jest lepiej bo on tak ma to mnie krew :evil: zaczyna zalewać :wink:

Mamy w projekcie drzwi zewnętzrne otwierane na zewnątzr. Prosżę o wypowiedzi ewentualnych użytkowników takich drzwi, czy ich eksloatacja powoduje jakieś utrudnienia?

Póki co zorientowałam się że będą one po pierwsze droższe a po drugie, że zawiasy będą na zewnątrz.

Poradźcie, czy kombinować jak zamienić je na drzwi otwierane do środka ( a jest to problem bo w takim wypadku będzie kolizja tych drzwi z drzwiami z wiatrołapu do holu ) czy brać takie jak są w projekcie. Może takie drzwi to nic strasznego? Proszę o rady bo po niedzieli muszę się zdecydować.

Tych "ewentualnych użytkowników" drzwi wejściowych otwierających się na zewnątrz jest zdecydowana większość.

Jedyna niedogodność przy otwieraniu to podatność na podmuchy wiatru.

Wspominano tu o możliwości zasypania drzwi śniegiem. Już lepiej przepchnąć ten śnieg na zewnątrz niż miałby wpaść do domu po otwarciu drzwi. :wink:

Ale żeście namieszali! :wink: Dalej nie wiem co robić. Większość wypowiedzi tych którzy mają drzwi otwierane na zewnątrz były na "plus" i podane argumenty są dla mnie bardzo przekonywujące. Ale przeraziło mnie to co napisała Agnieszkakusi. Nasze drzwi są właśnie PCV na wypełnieniu Adeco :(

Widziałam podobne drzwi u naszego dealera i te zewnętrzne zawiasy były takie, jakby to powiedzieć, "monolityczne". NIe było na wierzchu żadnej śruby i napewno nie dało by się ich odkręcić ale nie wiem właśnie czy nie można ich po prostu podnieść do góry :(

A co radzisz Agnieszkakusi? Jakie zabezpieczenie w takich drzwiach utrudni potencjalnemu złodziejowi wejście do środka razem z moimi drzwiami?

W drzwiach pcv (np z wypełnieniami Adeco, które dosyć często jest brane do domków jednorodzinnych) nie ma bolców antywyważeniowych i podważenie zawiasów od zewnątrz jest bardzo prosta sprawą.

To, że jest na rynku jakiś badziew to nie oznacza, że można sobie tak uogólniać i pisać, ze każde drzwi otwierane na zewnątrz są łatwe do wyważenia.

wiesz co, joshi? Nie będę tego komentować, bo nie ma sensu. Tak jak wyżej pisałam zadałam proste pytanie autorowi postu, a że Ty masz kolejny zły dzień...cóż...tylko współczuć.
W drzwiach pcv (np z wypełnieniami Adeco, które dosyć często jest brane do domków jednorodzinnych) nie ma bolców antywyważeniowych i podważenie zawiasów od zewnątrz jest bardzo prosta sprawą.

To, że jest na rynku jakiś badziew to nie oznacza, że można sobie tak uogólniać i pisać, ze każde drzwi otwierane na zewnątrz są łatwe do wyważenia.

Jakoś nie doczytałem się aby agnieszkakusi napisała, że "każde drzwi otwierane na zewnątrz są łatwe do wyważenia".

Ja miałam w poprzednim domu drzwi otwierane do wewnątrz i nie byłam zadowolona. Pomimo, że były bardzo dobrej firmy Welet - taki "mercedes" wśród stolarki, to jednak przy silnym wietrze rozszczelniały się i mimo ciągłych regulacji wiało, a dodatkowo, gdy je zasypał śnieg, to ten śnieg wpadał do wiatrołapu, podobnie było z deszczem. Teraz zrobię na pewno otwierane na zewnątrz. Z gośćmi - to na ogół wcześniej otwieram drzwi, gdy dzwonią do furtki. Na pewno trzeba zrobić większy podest i jakieś zadaszenie nad dzrwiami. Bezpieczeństwo - zależy od rodzaju drzwi i zabezpieczeń antywłamaniowych, a nie od kierunku otwierania (takie mam informacje od specjalistów).
Annja, jestem tylko teoretykiem :wink: , ale jeśli kupujesz drzwi drewniane z bolcami typu gerda lub podobne to myślę, że nie ma problemu z zamontowaniem ich tak, żeby otwierały się na zewnątrz. Sama się nad takim rozwiązaniem zastanawiam, bo drzwi wejściowe będą kolidowały u nas z wejściem do spiżarki. Wiem, że jest problem z pcv, chociaż teraz podobno też są jakieś bolce montowane. Myślę jednak, że najpierw należałoby spytać kogoś kto sprzedaje drzwi, które Ciebie interesują czy nie ma jakiegoś problemu z gwarancją itp. Tutaj teoretyzuję, ale nie wiem jak to jest w praktyce. Myślę, że Ci co mają drzwi tak otwierane mogliby coś na ten temat napisać.
Adeco to wypełnienie do drzwi pcv np. na profilu veka,schuco itd.., kompletnie nie polecam na drzwi do domków jednorodzinnych.

A czemu się nie nadają do domków jednorodzinnych? :o

Chcemy zamówić Adeco na profilu veka Oknoplast z Krakowa, model Rubin ale to chyba akurat nie ma większego znaczenia