Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna U=0,5 czy zakładać od południa?

Recommended Posts

Drogi bwojtku, to że wkład jest 3-szybowy to jedno. Ale te zewnętrzne szyby mają (co widać na załączonym obrazku) jeszcze powłokę ciepłochronną.

Już zwykłe szkło U=1,1 czy 1,0 ma także taką warstwę. Jest to tzw powłoka termo (tlenki metali szlachetnych), która powoduje poprawę około 2,5 krotną w stosunku do zwykłego szkła float.

To tylko potwierdza, że zastosowanie powłoki termo powoduje poprawę izolacyjności termicznej okna. A jak się w pakiecie 3-szybowym, wysmaruje tą powłoką aż 2 szyby, to może być tylko lepiej :wink: .

Ja nie twierdzę, że powłoka termo ma coś wspólnego z kosmosem. Gdyby miała, to by mnie pewnie nie było na nią stać :( . A tak, przy stosunkowo niewiele wyższym nakładzie finansowym mam produkt, który wydatnie zmniejszy zapotrzebowanie na energię w moim domu.

PS. Do tych pakietów 3-szybowych nabyłam jeszcze termo ramki, które obniżają "u" ramy okiennej do 1,2, czyli całe okno ma u<1,0.

Drogi bwojtku, to że wkład jest 3-szybowy to jedno. Ale te zewnętrzne szyby mają (co widać na załączonym obrazku) jeszcze powłokę ciepłochronną. Nie wiem, czy ma to coś wspólnego z technologią kosmiczną, bo po prostu się na tym nie znam. Wiem natomiast, że cena okien nie była kosmiczna. Za 14 szt. (w tym 6 skrzydeł balkonowych, jedno duże przeszklenie 200x270) zapłaciłam 16 tys.

K74 możesz się pochwalić jakie to okna (producent)?

Pzdr,

Arek

Gość Jacek K.
Ja chciałem jeszcze tylko zauważyć, że gorsze okna w sensie wykonania, ale z lepszymi pakietami szyb niż bardziej elitarne, ale z gorsza szybą, nie koniecznie muszą okazać się lepsze termicznie. Dlaczego? Ano ze względu na uszczelki i szczelność generalnie. Mnie architektka ciągle uczula na następujące rzeczy (w kolejności ważności): szczelność okien, ramy (ościeże itp), szyby. Nie patrzcie tylko na szyby, ale też na ramy, a przede wszystkim przez ile uszczelek jakiej jakości musi przedostawać się powietrze.

Gość Jacek K.
100% dopłaty do okna za szybę 0,6? Znam firmy, które robią to za dopłatą rzędu 80zł/m2 okna

teraz o tym mówisz jak ja już zapłaciłem za okna z szybą U=1.0 ??

Za 80zł to te 0,6 może pozostać tylko na papierze...

Gość Jacek K.
Za 80zł to te 0,6 może pozostać tylko na papierze...

A to ciekawe... Dlaczego tak sądzisz? Czy wzrost ceny pakietu szybowego o 100% za to, że dodano jedną szybę termo i jedną ramkę do tego trochę argonu to mało (za mało by się opłacało)?

Doświadczenie życiowe ;-)

(ale życzę nabywcom dobrze - obym się mylił)

Pozdrawiam.

Doświadczenie życiowe

No nie... Węszenie wszędzie spisku, podstępu itp zostawmy lepiej naszym rządzącym :lol:

Akurat wkłady szybowe robi kilka dużych firm i nie zależy im stanowczo na popsuciu sobie opinii "drobnym" oszustwem. Oczywiście od sprzedawcy okien warto zażądać świadectwa badań wkładu szybowego pod kątem współczynnika U. Jeżeli takowego nie posiada to należy sprawę przemyśleć...