Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

legalny Windows?

a-k-a

Recommended Posts

NS powiedz mi co ma us do osoby prywatnej? To raz po drugie chyba nie wiesz o czym piszesz, to bardzo przedawnione "problemy" jesli chodzi o linuxa w firmie.

http://ale.gratka.pl/ogloszenie/417838_100_legalny_system_mandriva_linux_2007.html

Wiesz nic się nie zmieniło od tamtego czasu ale skoro mowisz ,ze nie rozumie niech Ci bedzie.Skoro jestes exspertem powiedz mi prosze jak jako osoba indywidualna udowodnisz ,że masz go legalnego i za darmo?Chetnie posłucham i powiem ,ze wyobraź sobie ,że jestem z kontroli legalnosci oprogramowanie z policjantem u twoich drzwi i dzwonie.

Słucham.Wytłumacz.Pal licho firme.(masz racje zagalopowałem sie przepraszam)...Nio słucham.

Spoko, Linux i Wolne Oprogramowanie jest bezpieczne, zarowno w przypadku domowego uzytkowania jak i w przypadku wykorzystywania go w firmie, trzeba tylko dopilnowac drobnych formalnosci aby ustrzec sie przed wszechogarniajaca nas glupota urzednikow.

A pytanie, było o tyle istotne, że teoretycznie taki zarzut można wytoczyć, jest to trochę d.....e, no ale takie mamy przepisy. A praktyka policji jest taka, że jak kogoś mają (nawet w charakterze świadka) to szukają nań paragafu, ot taka stara praktyka rodem z PRL <--- wiem, bo mój kumpel został posądzony o paserstwo nieumyślne. Kupił na Allegro kurs komputerowy i jak się okazało był to pirat, zgłośił to policji, stracił pieniądze i płytę (dowód w sprawie), a prokurator jemu (świadkowi) postawił taki zarzut. Wynik? Ofiara oszusta stała się przestępcą Na całe szczęście dla niego, sąd umorzył sprawę bo nie dopatrzył się znamion przestępstwa z jego strony

1. Fedora jest darmowa do domu, firmy, szkoły itd. z tym, że nie jest zalecana do firmy

2. To, że produkt jest Open Source lub na licencji GNU/GPL nie oznacza ani że jest darmowy ani że jest płatny. Ta licencja mówi o innych fundamentalnych rzeczach.

3. Problemem jest to że prawie nikt nie czyta licencji (nawet tych po polsku), a tam jest wszystko napisane.

co do legalnosci Linuksa:........ dotyczyl dystrybucji dostarczanej z zamknietymi sterownikami - ktorych zgodnie z ich licencja nie wolno rozpowszechniac, jednak uzytkownik koncowy (czy to domowy czy komercyjny) moze legalnie pobrac z internetu i zainstalowac sobie

dlatego wlasnie Fedora Core dostarczana jest "gola" bez dodatkowego oprogramowania...........

Te wypowiedzi są przełom grudnia/stycznia 2007.

Dziekuje za troske, o mnie sie naprawde nie martw, na 100% mam wszystko legalne i w ogole :lol:

Nie twierdze ,że jest inaczej.Ale dokładniej sie przyjzyj linuxowi na wypadek gdyby nagle pojawili sie u Ciebie Panowie "sprawdzający".Wypowiedzi jak wypowiedzi możesz ich nie czytać Twoja sprawa we wolnym kraju żyjesz i wolno Ci.Wyczuwam w tonie rozmowy,że mnie nie lubisz.Dlaczego?