Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Misiorkowej Sielanki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

No to będę pierwsza :D :D !

Działeczka bardzo fajna, a ten płot Waszego sąsiada do złudzenia przypomina mi ten, który ma mój sąsiad :( - lubicie takie betonowe ogrodzenie :-? ? Ja właśnie kombinuję czym TO obsadzić, aby nie było TEGO widać .

Projekt, który wybraliście bardzo mi się podoba, ciekawe co stworzy architekt :wink: ..

W takim razie czekamy :D...

Pozdrawiam!

• 2 weeks później...

Pabianice? No to witamy, my budujemy calkiem niedaleko...:)

Jak to jest z tym Twoim projektem, za sam projekt domu zaplaciles 5tys zl (czy ja cos zle zrozumialam)? Bez projektu przylaczy? My zaplacilismy tyle (z tym ze w zeszlym roku) za projekt domu wlacznie z projektami wszystkich przylaczy, a tych przylaczy jest az 4 - woda, prad, gaz, kanalizacja... (w tym mapa geodezyjna)

Co do czasu trwania to lepiej nie mowic - naczekalismy sie strasznie dlugo, rzeczywiscie projekt przylacza to przede wszystkim formalnosci, czyli uzgodnienia jakie architekt musi zalatwic w odpowiednich instytucjach.

Potem jeszcze dochodzi czas oczekiwania na pozwolenie na budowe, wniosek bedziecie skladali tam gdzie my czyli w starostwie w Pabianicach. Ja nie mam najlepszych wspomnien, nie dosc ze wykorzystali maksymalna ilosc czasu jaka mieli na rozpatrzenie wniosku (czyli65 dni) to jeszcze kobitka zadzwonila ze we wniosku jest masa bledow i brakow. Architekt musial tam pojechac i oczywiscie okazalo ze prawie wszystko jest w porzadku tylko jedna rzecz trzeba bylo poprawic.

No ale moze u Was bedzie lepiej. tego zyczymy :)

Witamy Serdecznie!

Tak naprawdę to za projekt zapłaciliśmy 3,5 tyś zł - architekt chyba zapomniała na ile się umawialiśmy, tylko że zapomniała również powiedzieć Nam że projekt nie będzie zawierać przyłączy wodno/elektrycznych jest tylko kanalizacja ( szambo ). Więc nie pozostał mi nic innego tylko samemu "załatwić branżowców", bo na pani architekt nie chciałem już polegać - kobieta mało czasowa i zabiegana.

Słyszałem już legendy o naszym starostwie i wydawaniu pozwoleń na budowę - podobno sami "aptekarze", aż boje się przedłożyć im Nasz projekt budowlany.

Pozdrawiamy!

• 4 weeks później...
Witam

Też kupiłem ten projekt.

Jestem na początku drogi, ale jak widać wszyscy budujący mamy teraz poważne dylematy. Skoro już wybraliśmy co, to teraz pozostaje wybrać z czego i kim budować :(.

Możemy tylko trzymać się ciepło.

Ale ponieważ jesteś na bardziej zaawansowanym etapie, będę z uwagą śledził Twoje wątki.

Alfaro

• 4 weeks później...

Prawda, ze oni czasem maja dlugie terminy, dlatego my zaopatrywalismy sie w przeroznych hurtowniach. Czasem w jakiejs mniejszej masz cos od reki a tu musisz czekac. Np na styropian nie mielismy szans w PSB. To znaczy mielismy, ale nie pamietam juz na kiedy :)

Radze szukac w roznych miejscach, mozna czasem zaoszczedzic sporo czasu i pieniedzy.

pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

witam serdecznie

Nam również podoba się ten projekt i w niedalekiej przyszłości zamierzamy budować domek. Będziemy śledzić wątek bo ciekawi jesteśmy czy to rzeczywiście niedrogi w budowie domek.

Gratulacje rozpoczęcia budowy

Trzymamy kciuki i czekamy na relacje

Pozdrawiamy

Justyna&Marek

Witam

Na początku Nam też się tak wydawało - ot niedroga parterówka.... Kosztorys obliczony przez architekta na podstawie średnich cen krajowych opiewa na sumę...... 470 tyś i to bez wykończenia, a My chcemy zamknąć się okrągłom sumą 300 tyś....Sam jestem Ciekawy czy się uda :D

Pozdrawiamy

• 2 weeks później...

Witam

też zakupiliśmy projekt Sielanka i teraz jesteśmy w trakcie załatwiania formalności mam nadzieję że w miarę szybko ale zobaczymy.

Bardzo podoba mi się Wasza przeróbka a zwłaszcza powiększenie sypialni, oczywiście jak wspomniałeś jest też dom szerszy na rysunku nie widać za bardzo o ile czy możesz podać szerokość domu? w projekcie zakupionym z garażem jest 17,9. Ja chcę poszerzyć napewno garaż i też za garażem zrobić kotłownię.

Witam

Domek rozciągneliśmy do 19,24 m. Garaż ma juz 4 m szerekości i to powinno wystarczyć na "bezstresowe" otwieranie drzwi samochodu. Sypialki bedą troszkę mniejsze niz w pierwotnie zakładaliśmy, gdyż zmieniliśmy materiał na ściany z MAXa 19 cm na BK 24 cm (w sumie to kilkanascie cm powierzchni mniej na pomieszczeniu - a BK jakoś łatwiej dostępny i tańszy).

Zmiany jakie wprowadzliśmy były dosyć drastyczne i nie dało sie ich zaadaptować na bazie gotowego projektu, więc Nasz architekt zapropnował nam projekt indywidualny na bazie Sielanki...

Podaj Mi adres e-mail to wysle Ci skan parteru

Pozdrawiamy!

Witam

Ogrzewanie na eko-groszek, piec z podajnikiem marki KELLER 25 KW ( można awaryjnie zamontowac w nim ruszta i palić np. drewnem :D ). Piec sprawdził sie juz w 2 domkach, więc innego nawet nie brałem pod uwagę.

Ciepła woda - bojler ( nagrzewnica z pieca + grzałka ). Dodatkowo zastanawiam się nad opłacalnością instalacji kolektorów słonecznych....

Instalacja CO planuje wykonać w miedzi, a wody w PVC w obiegu tzw."pętli" z pompką - po to by zawsze mieć "pod ręka" ciepłą wodę.

Innych wynalazków nie przewiduje :D