małgosia2005 16.08.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 cześc Robercie Kwyczytałam że płaciłes geodecie 300 zł chyba o ile dobrze pamietam za 6 punktów. Ja własnie szukam taniego geodety do wytyczenia domu. Mam pytanie czy byłes z niego zadowolony czy np. wyznaczył punkt "0" itd. Jesli mógłbys go polecic to byłabym wdzięczna za namiarpzdr Gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Robert_K 17.08.2007 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Witam 6 punktów i to bez targowania, a poziom "0" w cenie Minus jest taki że nie nabijał ław i to troche nie spodobało sie murarzowi. Namiary masz już na koncie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfaro 23.08.2007 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Witam, Trochę się wstrzymywałem z wpisami ale jako Sielankowicz też się przyłączę. Robert mnie ciut wyprzeda, ale wziąwszy pod uwagę że Sielanka to młody projekt to chyba i tak wszyscy idziemy jak burza. Wczoraj byłem u siebie na budowie, bo już zakładane są szalunki i dziś będą wylewać ławy. A tam fundamenty odwrotnie położone. Gość który szalował spojrzał odwrotnie na projekt, tzn wejście zrobił mi od strony tarasu . Dobrze że od razu zauważyłem że komin który jest w salonie nie powinien być sypialni. Panowie od razu wzięli się za przebijanie szalunków , i mam nadzieję że już będzie wszystko ok. Wcześniej myślałem że te uwagi by codziennie być na budowie są trochę na wyrost. Po wczorajszym incydencie bez waserwagi ( projekt mam w głowie ) nawet nie wejdę na budowę. Pewnie kupię sobie nawet dalmierz laserowy Trzymajmy się ciepło Wszyscy Sielanka A - lustrzane odbicie bez garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Robert_K 23.08.2007 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Witam Koniecznie załóż dziennik budowy! Chętnie pooglądamy Wasze postępy Co do codziennych wizyt na budownie - Ja uznałem je za konieczność, czasami jestem na placu boju 2 x dziennie - zgodnie z powiedzeniem że "Pańskie oko konia tuczy". Pozdrawiamy i życzymy powodzenia w walce z budowlaną materią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek76 27.08.2007 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Hej piękny widok już prawie widać jak wygląda Wasz dom, to taki plan w skali 1:1 oczywiście cały czas kibicuję Waszej budowie pozdrawiam PM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 28.08.2007 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Witam! Cieszę się, że nareszcie znalazłem kogoś kto buduje "Sielankę". Bardzo mnie to cieszy, ponieważ jest to projekt, który od razu mnie zainteresował. Później kilka miesięcy bezsensownego błądzenia po katalogach i nic... Niestety warunki zabudowy naszej działki nie pozwalają na postawienie Sielanki z garażem dwustanowiskowym dobudowanym do zasadniczej bryły budynku i tym samym zdecydowaliśmy o budowie garażu wolno stojącego. Trzeba jeszcze zmienić kąt nachylenia dachu z 30 na 38 st. i będzie grało. Rozpoczęcie budowy planuje na wiosnę 2008 r. Nie ukrywam, że liczę na wymianę doświadczeń i doradztwo. pozdrawiam wszystkich sielankowiczów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Robert_K 28.08.2007 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Hello! Widze że z dnia na dzień rośnie grono "sielankowiczów". A to cieszy Liczymy na intensywną wymiane doświadczeń, bo "dobre rady zawsze cenie". W sumie jest to nowy projekt i jeszcze nie sprawdzony w praktyce - sami jesteśmy ciekami czy przytulna parterówka spełni nasze marzenia PZD! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Azahar 28.08.2007 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Hi Sielankę wybrałem przede wszystkim ze względu na rozkład pomieszczeń. Na parterze planuję rozgościć się z żoną i (może w niedalekiej przyszłości z KIMŚ jeszcze), natomiast górę zostawiam teściowej Fakt, że zejście z góry na zewnątrz prowadzi przez salon, ale najwyżej wyznaczę jakieś godziny, w których będzie miała pozwolenie na przejście. Wybrałem dach dwuspadowy. Nie jest może tak okazały jak kopertowy, ale pozostawia więcej powierzchni na poddaszu. Dodatkowo planuję nieduży balkon z poddasza z lewej strony patrząc na front domu. W zasadzie wydaje mi się, że o wszystkim pomyślałem co będzie mi potrzebne, ale to wyjdzie w praniu - byle w odpowiednim momencie. Mam to szczęście, że nie jestem w czołówce wśród Sielankowiczów i przed budową może ktoś z Was pozwoli zajrzeć do murów ps.: do Robert K Gdybyś miał pod ręką skan parteru i poddasza to będę wdzięczny - [email protected] PZD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikach 31.08.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 No proszę jakie postępy ...gratuluję! Pamiętam, że u nas też były wieelkie zakwasy i problemy z kręgosłupem przy pogłębianiu 130m2 piwnic ... ale wszystko dobrze się skończyło . Trzymam kciuki! Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Robert_K 05.09.2007 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Oj tak, po sobotniej harówce niedzielne zakwasy były nie tęgie Ale garść ketonalu i dwu-godzinny relax w aqua parku postawił nas na nogi Dziękujemy z doping! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mona30 17.09.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Witajcie Sielankowicze, My też niedługo będziemy budować nasz wymarzony domek - wersja A bez garażu. Mam pytanko - ile Wasza ekipa budowlana zażyczyła sobie łacznie za fundamenty (bez pierwszej wylewki), ściany, kominy i strop? Będę wdzięczna za informację. Nie jestem zorientowana w cenach - ale coś mi się wydaje, że moi Panowie chcą troche za dużo. Pozdrawiam Mona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Robert_K 17.09.2007 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Witajcie Sielankowicze, My też niedługo będziemy budować nasz wymarzony domek - wersja A bez garażu. Mam pytanko - ile Wasza ekipa budowlana zażyczyła sobie łacznie za fundamenty (bez pierwszej wylewki), ściany, kominy i strop? Będę wdzięczna za informację. Nie jestem zorientowana w cenach - ale coś mi się wydaje, że moi Panowie chcą troche za dużo. Pozdrawiam Mona Witamy W sumie po żydowskich targach 18 tyś. Inne ekipy wyceniały całość robocizny ( strop, ściany, fundament, kominy ) średnio na 24 tyś. PZD! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarDag 24.09.2007 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Witajcie! Od pewnego czasu z uwagą podglądamy wasze działania i intensywnie was dopingujemy! przyznam, że również we własnym interesie, bo właśnie... przymierzamy się do budowy SIELANKI. Wcześnie zapowiadająca się zima studzi nasze tegoroczne plany... ale kto wie.... Tymczasem dołączamy do forumowiczów! Liczymy na wspólpracę! http://forum.muratordom.pl/post2049713.htm#2049713 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarDag 26.09.2007 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 FUNDAMENTY wykop, zbrojenie, zalanie, izolacja pionow ai pozioma 12 000 ZŁ MURY Ściany zewnętrze i wewnętrzne, szczytowe, kominy 9 000 zł STROPY gęstożebrowy, ułożenie i zalanie 6 000 Razem za roboty murarskie firma zaproponowała 27 000 zł Termin wykonania 2 miesiące luty - kwiecień 2008. CZY TO DOBRA CENA??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Robert_K 27.09.2007 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 FUNDAMENTY wykop, zbrojenie, zalanie, izolacja pionow ai pozioma 12 000 ZŁ MURY Ściany zewnętrze i wewnętrzne, szczytowe, kominy 9 000 zł STROPY gęstożebrowy, ułożenie i zalanie 6 000 Razem za roboty murarskie firma zaproponowała 27 000 zł Termin wykonania 2 miesiące luty - kwiecień 2008. CZY TO DOBRA CENA??? Witam Dla Nas 27 tys. to duza kwota... My ustaliliśmy sobie górną granice na 20 tyś i tak długo szukaliśmy aż znaleźliśmy. Ale obecnie trudno jest znaleźć - dobrego i taniego fachowca z wolnym terminem. A tak na marginesie to koszmarne pieniądze zażyczył sobie za fundamenty wasz fachowiec. Policzmy sobie na Naszym przykładzie ( ekipa składała się z 7 murarzy i 3 pomocników ) : - 10 godzin pracy koparki - 1 dzień wiązania zbrojenia i poprawek po koparce - 4 godziny zalewanie fundamentów - 1,5 dnia pracy przy bloczkach Wynik 5400 PLN Izolacje pionowe i "chudziaka" zrobiliśmy sami... PZD! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerek 04.11.2007 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 WITAJCIE Budujemy też Sielankę.Jesteśmy na podobnym etapie mamy zalany strop i wymurowane ściany szczytowe. Czekamy na więźbę dachową, która dojedzie w ciągu 2 tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Robert_K 05.11.2007 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 WITAJCIE Budujemy też Sielankę.Jesteśmy na podobnym etapie mamy zalany strop i wymurowane ściany szczytowe. Czekamy na więźbę dachową, która dojedzie w ciągu 2 tyg. Witamy A więc jest ktoś na podobnym etapie budowy "taniej" sielanki Podajcie linka do zdjęć, chętnie obejrzymy wasze poczynania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebDan 12.11.2007 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Dopiero po wklejeniu swojej wiadomosci zorientowalam sie, ze nie powinno sie komentowac w dzienniku budowy. Prosze wybaczyc moje roztrzepanie ale dopiero zaczynam raczkowac po tym forum. Planujemy rozpoczac budowe na wiosne i w zwiazku z tym mam pytanie. Co przekonalo was do budowania z betonu komorkowego? My bylismy juz nastawieni na porotherm ale nie jestem pewna czy rowniez nie powiennismy wybrac suporeksu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Robert_K 13.11.2007 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Dopiero po wklejeniu swojej wiadomosci zorientowalam sie, ze nie powinno sie komentowac w dzienniku budowy. Prosze wybaczyc moje roztrzepanie ale dopiero zaczynam raczkowac po tym forum. Planujemy rozpoczac budowe na wiosne i w zwiazku z tym mam pytanie. Co przekonalo was do budowania z betonu komorkowego? My bylismy juz nastawieni na porotherm ale nie jestem pewna czy rowniez nie powiennismy wybrac suporeksu. Nie ma problemu Nawet się nie zastanawiajcie - budujcie z porothermu 24 cm + styropian. Wybraliśmy suporex bo zmusiły Nas do tego ceny za porotherm - wówczas 17 zł za pustak. Osobiście uważamy że suporex jest gorszym materiałem - chłonie wodę, jest mniej wytrzymały od pustaków ceramicznych, a właściwości akustyczne pozostawiają dużo do życzenia ( dot. to szczególnie ścianek działowych 12 cm. ). Ale wybór należy do Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 15.11.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 My z mężem również zainteresowalśmy się Sielanką i w grudniu planujemy kupno projektu. Jesteśmy obecnie na etapie "przestawiania" ścian na próbkach projektu, które otrzymaliśmy z horyzontu (chcemy uzyskać większy metraż kuchni) Pańskie informacje są dla nas bardzo istotne i skrupulatnie notujemy zamieszczone na forum komentarze. Czekamy z niecierpliwością na kolejny wpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts