Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Misiorkowej Sielanki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

WITAJCIE

Wczoraj dotarło drewno na więźbę dachową no to już krok dalej,

drugi jak dotrze do nas ekipa BOBA budowniczego (Bob - czytaj mój kuzyn & company)

za 2 tygodnie wskoczą na dach i ... będziemy oczekiwali efektów.

Na dach dachówka ceramiczna - kolor taki ceglany- nie mam pojęcia jak dokładnie nazwać.

Mamy szczęście bo Bob buduje od A do Z

:lol:

Budowanie od A do Z jest zdecydowanie mniej stresujące... wówczas można powiedzieć że to sama przyjemność :D :D

Trochę nie za późno zaczynacie ten dach? Nam bez przerwy przeszkada deszcz na zmiane ze śniegiem. W sumie zostało ok 2 dni do zakończenia prac, jednak te 2 dni "rozciągneły" sie do 2 tygodni.... i końca nie widać

JESZCZE ZIMY U NAS NIE WIDAć ANI SłYCHAć WIęC OCZEKUJEMY BABA W NAJBLIżSZYM CZASIE.CHWYCIł DODATKOWą DOBRZE PłATNą ROBOTę.TROCHę SIę ZAGAPI9LIśMY Z ZAMóWIENIEM DREWNA.BOB PO PROSTU ZBYT SZYBKO BUDUJE I STąD TEN PóźNY TERMIN(ABY ZAMóWIć TO JESZCZE W KOLEJKę DO TARTAKU)

MAMY NADZIEJę , żE UDA SIę W NAJBLIżSZYYYYYCH TYGODNIACH POKRYć NASZąCHATKę

Witam kolegę z Pabianic :D

Mamy parę wspólnych tematów : brak zadowolenia z murarzy :-? , Sunbud, który mnie kompletnie olewał i jak dałem projekt do oszacowania ilości, to robili ponad miesiąc :roll: Olałem ich.

Widzę że beton brałeś z Generala - ja nie. Miałem informacje, że rąbią na ilości i jakości zamawianego materiału :-?

No ale postępy są spoko. Masz już prawie dach, ja dopiero zacznę w przyszłym tygodniu.

pozdrawiam, majki

Witam kolegę z Pabianic :D

Mamy parę wspólnych tematów : brak zadowolenia z murarzy :-? , Sunbud, który mnie kompletnie olewał i jak dałem projekt do oszacowania ilości, to robili ponad miesiąc :roll: Olałem ich.

Widzę że beton brałeś z Generala - ja nie. Miałem informacje, że rąbią na ilości i jakości zamawianego materiału :-?

No ale postępy są spoko. Masz już prawie dach, ja dopiero zacznę w przyszłym tygodniu.

pozdrawiam, majki

Witam kolegę z Łodzi :D

Rzeczywiście z Sundub-em było słabo... też nie oszacowali Mi ilości materiałów, a jak przyszło do zakupu zamówionego BK to cena po rabacie była o kilkanaście procent wyższa niż w innej hurtowni.

Dach w zasadzie Mamy już zrobiony czekam teraz na 180 brakujących dachówek... i jedną godzine pracy dekarza.

Widze że również prowadzisz dziennik budowy - będziemy go systematycznie przeglądać :wink:

Pozdrawiamy

• 3 weeks później...

Czas się ujawnić :wink: . Zaglądam do Was chętnie i podziwiam postępy, bo buduję prawie bliźniaczy projekt - Azalię z Horyzontu. Też mieliśmy sporo przeróbek, więc podobnie jak u Was, powstał projekt indywidualny, :wink: .

Czy rzeczywiście te domy są takie długie? Jakie są teraz Wasze odczucia po zadaszeniu?

Rzeczywiście , domek przed zalaniem stropu i wybudowaniem ścianek kolankowych wyglądał jak pociąg z wagonem... Ale teraz po zadaszeniu wygląda bardziej proporcjonalnie :)

Pierwsze odczucia po zadaszeniu - " Jaki wielki strych!" i trochę żal że nie wykorzystany użytkowo.

Drugie odczucie po ulewie - "Ile wody spływa z tego dachu !?" - podwórko zamieniło sie w stawik....

• 1 month później...

Jako wielbicielka Sielanki podgladam Twoje poczynania i podziwiam.

Ponieważ też buduję sielankę

dziś wylane ławy 8)

chciałam Ci powiedzieć, ze badzo mi się podoba wykończenie komina i kolorystyka rynien

czy to moje złudzenie czy rynny sa grafitowe??

Jeżeli tak proszę o info jaki to rzeczywiście kolor i z jakiej firmy

no i jakie cegły sa na kominie

• 2 weeks później...
Jako wielbicielka Sielanki podgladam Twoje poczynania i podziwiam.

Ponieważ też buduję sielankę

dziś wylane ławy 8)

chciałam Ci powiedzieć, ze badzo mi się podoba wykończenie komina i kolorystyka rynien

czy to moje złudzenie czy rynny sa grafitowe??

Jeżeli tak proszę o info jaki to rzeczywiście kolor i z jakiej firmy

no i jakie cegły sa na kominie

Witamy

A więc od początku:

- Kolor klinkieru - burgund Robena z fugą grafitową

- Rynny plastikowe Galeco - kolor ciemna czekolada :)

- Obróbki tak, jak widać chyba brązowe...

Jeśli jesteś z okolic Łodzi - dam namiary na firme która sprzedała Nam dodatki do dachówki prawie po kosztach :D :D

Pozdrawiamy!

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...

witam

z zainteresowaniem śledzę Wasz dziennik poniewaz też wybraliśmy sielankę .

chcielibyśmy powiększyc sypialnię kosztem salonu ,na rzucie widać że u Was równiez przesunięta lest ta ściana nośna i tu jesli można mam pytanie-o ile przesunieta jest ta ściana względem przeciwległej?

• 4 weeks później...
witam

z zainteresowaniem śledzę Wasz dziennik poniewaz też wybraliśmy sielankę .

chcielibyśmy powiększyc sypialnię kosztem salonu ,na rzucie widać że u Was równiez przesunięta lest ta ściana nośna i tu jesli można mam pytanie-o ile przesunieta jest ta ściana względem przeciwległej?

Cały domek rozciągneliśmy do 19,5 metra w stosunku do oryginalnego projektu, w związku z tym ściankę wystarczyło przesunąć o ok 0,8 m.