zatom1234 23.02.2007 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Potrzebuję porady: w jaki sposób najkorzystniej związać drewniany daszek wzdłuzny (spadek wody prostopadły do linii ściany) z murowaną ścianą ? Problem sprowadza się do zamocowania poziomej belki na której zostaną oparte krokwie. Ściana złożona jest (od zewnątrz) z: warstwy cegieł (13 cm), przerwy powietrznej (5 cm) i bloczku gazobetonu (24 cm) oraz obustronnego tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 23.02.2007 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 uzyj mocy .... mocy wienca ...i moze jakies slupy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zatom1234 24.02.2007 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Rada dobra. Problem w tym, że do wieńca mam ok 150 cm. Słupy rozwiążą problem nacisku pionowego lecz musi być związanie z murem ponieważ nacisk śniegu mógłby spowodować odjeżdżanie daszku tj. powstanie szczeliny pomiędzy daszkiem, a murem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.03.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Jak chcesz mieć daszek wiszący to musisz wybić otwory w ścianie elewacyjnej. Przez ścianę nośną przewiercić otwory i zamocować pręty gwintowany np. M16 (rozstaw 1 m). Wykute otwory zabetonować.Te betonowe dystanse pozwolą mocować belkę drewnianą wykorzystując wystające śruby. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zatom1234 04.03.2007 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 To sensowne rozwiązanie, myślałem o nim. Nie wiem tylko, czy pracujący pod wpływem wiatru i obciążenia śniegiem daszek nie spowoduje , z czasem, obluzowania się prętów w zabetonowanych otworach. W bloczku gazobetonowym bym nie zaryzykował, ale warstwa cegły stwarza nadzieję. Dzięki za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 05.03.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 do czegos takiego potrzebny jest projekt i pozwolenie na budowę a ten daszek nie może być podparty na słupach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zatom1234 05.03.2007 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Takie rozwiązanie nastręcza pewne problemy. Po pierwsze, pod daszkiem się chodzi, jeździ wózkiem, wnosi meble itp na betonowym balkonie o szerokości netto ok 100 cm. Po drugie, kilka słupów musiałoby mieć ok. 4 metrów, trudno byłoby to tak usztywnić by nie powstawała szpara pomiędzy daszkiem i ścianą, a to kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 06.03.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 a nie myślałes o podbnym rozwiązaniu? http://mix.home.pl/mix1/images/domiogrod/daszek1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zatom1234 07.03.2007 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Fajne rozwiązanie, ale niestety nie dla mnie. Kraniec mojego daszka oddalony jest od ściany ok 200 cm. W tych warunkach moment byłby zbyt duży i śruby wkręcane w mur miałyby tendencję do wysuwania się, co byłoby niebezpieczne dla ludzi pod daszkiem. Podparcie na krańcu daszku, w tych warunkach, jest według mnie niezbędne i nie nastręcza żadnych problemów (poza finansowymi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 07.03.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 A może jakieś odciągi do góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zatom1234 11.03.2007 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Na przykład belka wisząca na płaskownikach mocowanych śrubami do wieńca. Pewnym kłopotem byłoby skręcanie się belki daszku (ten na której oparte są krokwie daszku), mniejszym - skręcanie się belki oczepu, ale najgorsze w tym rozwiązaniu jest to, że byłoby niezbyt ładne. Chętnie zleciłbym rozwiązanie problemu daszka osobie z uprawnieniami, która za niezbyt duże pieniądze przepchnie wniosek pozwolenia na przebudowę przez urząd w Piasecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts