Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Daszek dobudowany do ściany murowanej

zatom1234

Recommended Posts

Potrzebuję porady: w jaki sposób najkorzystniej związać drewniany daszek wzdłuzny (spadek wody prostopadły do linii ściany) z murowaną ścianą ? Problem sprowadza się do zamocowania poziomej belki na której zostaną oparte krokwie. Ściana złożona jest (od zewnątrz) z: warstwy cegieł (13 cm), przerwy powietrznej (5 cm) i bloczku gazobetonu (24 cm) oraz obustronnego tynku.

Rada dobra. Problem w tym, że do wieńca mam ok 150 cm. Słupy rozwiążą problem nacisku pionowego lecz musi być związanie z murem ponieważ nacisk śniegu mógłby spowodować odjeżdżanie daszku tj. powstanie szczeliny pomiędzy daszkiem, a murem.

Jak chcesz mieć daszek wiszący to musisz wybić otwory w ścianie elewacyjnej. Przez ścianę nośną przewiercić otwory i zamocować pręty gwintowany np. M16 (rozstaw 1 m). Wykute otwory zabetonować.Te betonowe dystanse pozwolą mocować belkę drewnianą wykorzystując wystające śruby. Pozdrawiam.

To sensowne rozwiązanie, myślałem o nim. Nie wiem tylko, czy pracujący pod wpływem wiatru i obciążenia śniegiem daszek nie spowoduje , z czasem, obluzowania się prętów w zabetonowanych otworach. W bloczku gazobetonowym bym nie zaryzykował, ale warstwa cegły stwarza nadzieję. Dzięki za radę

Takie rozwiązanie nastręcza pewne problemy. Po pierwsze, pod daszkiem się chodzi, jeździ wózkiem, wnosi meble itp na betonowym balkonie o szerokości netto ok 100 cm. Po drugie, kilka słupów musiałoby mieć ok. 4 metrów, trudno byłoby to tak usztywnić by nie powstawała szpara pomiędzy daszkiem i ścianą, a to kłopot.

Fajne rozwiązanie, ale niestety nie dla mnie. Kraniec mojego daszka oddalony jest od ściany ok 200 cm. W tych warunkach moment byłby zbyt duży i śruby wkręcane w mur miałyby tendencję do wysuwania się, co byłoby niebezpieczne dla ludzi pod daszkiem. Podparcie na krańcu daszku, w tych warunkach, jest według mnie niezbędne i nie nastręcza żadnych problemów (poza finansowymi).

Na przykład belka wisząca na płaskownikach mocowanych śrubami do wieńca. Pewnym kłopotem byłoby skręcanie się belki daszku (ten na której oparte są krokwie daszku), mniejszym - skręcanie się belki oczepu, ale najgorsze w tym rozwiązaniu jest to, że byłoby niezbyt ładne.

Chętnie zleciłbym rozwiązanie problemu daszka osobie z uprawnieniami, która za niezbyt duże pieniądze przepchnie wniosek pozwolenia na przebudowę przez urząd w Piasecznie.