Gość MKK 04.06.2003 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 Witam Bardzo bym prosiła o pilną poradę. Mam zrobione fundamenty, ocieplone styropianem 5cm na to siatka z włókna szklanego i klej. W czwartek ruszają dalej ze ścianami itd.. Moje pytanie: Czy powinnam zabezpieczyć na zimę fundament. W szczególności chodzi mi o warstwę kleju na styropianie, który będzie narażony na wodę i zamarzanie i o to czy potem nie będzie kłopotu ze zrobieniem cokołu na takim "kleju" ? PS. Wykończenie siebie i domu planuje na przyszły rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.06.2003 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 Witam Bardzo bym prosiła o pilną poradę. Mam zrobione fundamenty, ocieplone styropianem 5cm na to siatka z włókna szklanego i klej. W czwartek ruszają dalej ze ścianami itd.. Moje pytanie: Czy powinnam zabezpieczyć na zimę fundament. W szczególności chodzi mi o warstwę kleju na styropianie, który będzie narażony na wodę i zamarzanie i o to czy potem nie będzie kłopotu ze zrobieniem cokołu na takim "kleju" ? PS. Wykończenie siebie i domu planuje na przyszły rok Poniżej poziomu gruntu - izolacja przeciwwilgociowa (dobrana w zależności od przewidywanego poziomu wody gruntowej - lekka, ciężka ?), Powyżej może pozostać klej (przed zrobieniem cokołu trzeba będzie oczyścić i zagruntować). Ważna rzecz - zabezpieczenie izolacji od góry, najlepiej okapnik z blachy, który uniemozliwi wnikanie wody opadowej za izolację. Fundamenty obsypać do projektowanej wysokości, aby uniemozliwić przemarzniecie gruntu pod ławami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 04.06.2003 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 [ Poniżej poziomu gruntu - izolacja przeciwwilgociowa (dobrana w zależności od przewidywanego poziomu wody gruntowej - lekka, ciężka ?), Powyżej może pozostać klej (przed zrobieniem cokołu trzeba będzie oczyścić i zagruntować). radze zagruntowac od razu po wyschnieciu kleju na styropianie. przed dalsza obrobka nalezy przemyc albo ponownie zagruntowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość MKK 04.06.2003 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 ufff już się bałam czy ktoś coś mi doradzi. Fundament jest zabezpieczony Dysperbitem na bloczkach i na styropianie do poziomu gruntu również. Najbardziej bałam się czy klej nie straci na właściwościach przez zimę i nie będę miała kłopotów z odklejąjacym się cokołem. Dzięki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość MKK 04.06.2003 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 to jednak zagruntować ??? sprzedawca w sklepie też tak mówił ale majster mówi, ze nie trzeba... i bądź tu mądry ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.06.2003 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 to jednak zagruntować ??? sprzedawca w sklepie też tak mówił ale majster mówi, ze nie trzeba... i bądź tu mądry ... Gruntowanie napewno nie zaszkodzi, ale ważniejsze jest zabezpieczenie izolacji od góry, tak aby nie spływała po niej woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość MKK 06.06.2003 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Dzięki Top Grunt już kupiony Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts