Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek firmy Makroterm

sylwia13

Recommended Posts

Jako ozdoba kominek z płaszczem to porażka.Szwagier latem takie coś zamontował i stwierdził,że nadaje się tylko do kotłowni.Palenisko się tli a nie pali.Zadana temperatura 55 st osiągana jest szybko.W środku pełno smoły i ciągle zakopcona szyba ze względu na niską temperaturę spalania.Życzę powodzenia w poszukiwaniu prawidłowo przygotowanego i wysezonowanego drewna do kominka,aktualnie takiego nie ma.Ze względu na ekonomię tak a innych zalet nie posiada.

Chodzi mi dokładnie o TURBOKOMINEK I

1. Turbokominek pracuje bezpośrednio w systemie zamkniętym.

- Wbudowany wymiennik ze stali nierdzewnej posiada niewielkie opory hydrauliczne, dlatego możemy zastosować pompę o niższym podnoszeniu.

- W wymienniku nie osadza się kamień kotłowy.

- Wymiennik zabezpiecza nam pompę przed kawitacją, gdyż pracuje pod ciśnieniem, a temperatura wrzenia wody wynosi od 105 do 115 oC.

- Wbudowany wymiennik zabezpiecza przed kondensacją pary wodnej na ściankach kominka, dzięki czemu zwiększona jest żywotność kominka.

- Łatwość podłączenia do instalacji CO i CWU.

2. Elektronicznie kontrolowany proces spalania.

- Możliwość ustawienia zadanej temperatury, niezależne sterowanie pompą CO i CWU.

- Sterowanie dopływem powietrza do paleniska zależnie od rodzaju spalanego drewna. System podtrzymywania palenia i przedmuchu paleniska (zabezpiecza przed powstawaniem tlenków węgla).

- Ustawialny próg wyłączania i załączania kotła CO, system rozpalania i wygaszania kominka.

- Zabezpieczenie przez przegrzaniem w chwili wyłączenia prądu (automatyka zamyka dopływ powietrza do paleniska).

3. Temperatura spalin na poziomie 180-220 oC.

- System dopalania gazów realizowany jest przez zasilanie paleniska w powietrze pierwotne i wtórne.

Normatywna sprawność urządzenia - 87%.

mam ten kominek

i rachunek za styczeń i luty = 50 zł (kuchnie mam ceramiczną), wystarczy???

drewno mam stare, skruszałe, że starego domu, o niskiej energetyczności, jak wrzuciłem suchy jesion czy akacje to paliło sie i paliło i paliło..

temperatura zawrotnie szybko osiągana i potem utrzymywana elektronicznie na ok 65..

co do estetyki, to kominek ładny jest w sklepie, nie mówię o obudowie, nie widziałem kominka w którym by się paliło a szyba byłaby idealnie czysta i nie byoby sadzy itd..., chyba że ktoś wstawił nowy i nie uzywa i trzyma dla szpanu, to owszem..

zresztą mam ładną obudowę i mi sie podoba

jestem bardzo zadowolony, generalnie zdecydowanie najlepsza cena, wydaje się wysoka, ale często inne kominki podają niższą cenę bez wielu akcesoriów które makroterm ma w pakiecie...

polecam zdecydowanie, jedyny który wiem że jest dobry to jeszcze hajduk, o lechmie źle słyszałem od istalatora..

aha i makroterm uznał rekojmie na stłuczoną szybę!!!!

Makroterm polecam

Cytat z kwartalnika "Świat kominków" nr 4(10) 2006:

Zalety i wady turbokominków:

"Zaletą i właściwie jedyną przesłanką do stosowania turbokominka jest możliwość wsparcia ogrzewania ROZLEGŁYCH, wielopokojowych domów, gdzie trudno jest rozprowadzić kanały powietrzne, oraz jeżeli palenie w kominku ma charakter w miarę STAŁY.

Wadami są: wysoka cena, wynikająca ze skomplikowanej konstrukcji (...) przy otwartym naczyniu wzbiorczym (...) może powodowac korozję rur, kotła i powierzchni kominka(...) z zamkniętą częścią wodną występuje zagrożenie wybuchem, kłopotliwy zawór bezpieczeństwa z koniecznością odprowadzenia z niego pary lub gorącej wody bez narażenia ludzi na poparzenie. Dokładając do tego drogą i skomplikowaną automatykę (...) więcej wad niż zalet i należy to rozwiązanie stosować z wielką rozwagą i po pełnej analizie innych możliwości wsparcia ogrzewnia"

A tak ode mnie to też miałam zamiar zainstalować turbokominek, ale to bez sensu. Praca ok 9 godzin dziennie ja i mąż powoduje, że kominkiem będziemy palić tylko wieczorami i w weekendy . znacznie łatwiejszym i ekonomiczniejszym jest zastosowanie systemu DYSTRYBUCJI GORĄCEGO POWIETRZA ( może być grawitacyjny wtedy nie trzeba montować wentylatorów), który ma za zadanie wspomóc CWU ( np na gaz ziemny):D to się opłaca!!!!

System DGP też musi być przemyślany i bardzo dobrze jest wprowadzić regulację pogodową oraz instalacje z grzejnikami wyposażonymi w głowice termostatyczne. W praktyce oznacza to, że w momencie rozpalenia i nagrzania kominka czujniki na grzejnikach ustawione na wybraną temp. w momencie jej wzrostu wysyłają wiadomośc do kotła o zmniejszonym zapotrzebowanaiu na ciepło i ten przygasa lub całkiem się wyłącza.

Do tego podłączyć kolektory słoneczne do ogrzania wody i DUDKI ZOSTAJĄ w KIESZENI

Dużo by o tym pisać ale w skrócie to tak właśnie wygląda

i masz rację,

DGP nie gwarantuje precyzyjnej dystrybucji ciepła,

znaczy da się można zastosować różnego rodzaju automatykę sterującą anemostatami, ale to i tak nie będzie to o co chodzi, a o kosztach przewyższających instalację KPW już nie wspomnę, ani o utrzymaniu kanałów rozporowadzających i możliwości rozwoju różnego rodzaju bakterii,

w KPW masz możliwość,że głowice termostatyczne utrzymają Ci temperaturę w pomieszczeniu jaką chcesz,

poza tym przy KPW masz możliwość utrzymania komfortu cieplnego, bo w przypadku wygaszenia kominka, grzanie automatycznie przejmuje kocioł,

nie wspomnę już o jakości ciepła nadmuchowego, :-?

• 3 years później...
Jako ozdoba kominek z płaszczem to porażka.Szwagier latem takie coś zamontował i stwierdził,że nadaje się tylko do kotłowni.Palenisko się tli a nie pali.Zadana temperatura 55 st osiągana jest szybko.W środku pełno smoły i ciągle zakopcona szyba ze względu na niską temperaturę spalania.Życzę powodzenia w poszukiwaniu prawidłowo przygotowanego i wysezonowanego drewna do kominka,aktualnie takiego nie ma.Ze względu na ekonomię tak a innych zalet nie posiada.

Wystarczy tylko rozszczelnic szybe i po klopocie. mozna nie myc nawet pare dni przy mokrym drzewie

• 1 year później...
szyba w tych kominkach dolega do sznurkowej uszczelki, a dociskają ją 2 /góra i dół/ metalowe kątowniczki przykręcone na 3 śrubki każda - wystarczy poluźnić śrubki i te kątowniczki mniej dociskają szybę.... Ja nawet raz w tygodniu wyjmuję szybę odkręcając górny kątownik by dokłądni wymyć szybę na zewnątrz domu....