BORF 24.02.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Witam, mam pytanie w jaki sposób zamaskowaliście instalację gazową w swoich domkach (tak aby te rury nie były widoczne)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 24.02.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 jakie rury widoczne ? niedawno byłem u znajmego piękna skończona chata i przez chatę w holu idze rura z gazem, fatalnie to wygląda. PORAŻKA !!! jak można na to pozwolić ? ja nie pozowliłem na to gazownikowi i gazownik za licznikiem rozbił instalację podziemną na 2 linie: jedna linia idzie w ziemi z jednej strony domu bezpośrednio przez ścianę do kuchni za meblami, druga linia idzie w ziemi na drugą stronę domu i tam wchodzi do grażu, gdzie mnie to już nie razi i w garażu idzie po ścianie, bezpośrednio do kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 24.02.2007 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Dobry pomysł, ale to trzeba uzgonić z ZUD. A rur tych nie można kryć w bruzdach i zatynkować? Pytam o Wasze zdanie zanim mi fachowcy wejdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 25.02.2007 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 W prawie budowlanym jest napisane, że rury bez szwu można przykryć "łatwo usuwalną masą tynkarską". Co ustawodawca miał na myśli - nikt nie wie. Moje prywatne "biuro prawno-techniczne" wydało opinię, że do takich zaliczamy tynk gipsowy + wełnę mineralną i tak mam zrobione. Inna rzecz, że wśród wykonawców ten przepis jest mało znany i wszyscy sie bulwersują. Na wszelki wypadek zamaskowałem dopiero po wszystkich przejściach z gazownikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 26.02.2007 05:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 U nas w projekcie jest napisane, ze rury z gazem maja isc w bruzdach przykryte chuda zaprawa. U tescia w bloku widze, ze wszystkie rury ida po scianch. I mamy dylemat. Oczywiscie rozwiazanie mdzalewscy jest najlepsze, tylko w tym momencie klopotliwe, jak juz wszystkie papierologie zalatwione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 26.02.2007 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Wprawdzie mam tylko rurę w kotłowni, bo w kuchni płyta ceramiczna, ale i tak tą rurę schowałem za ścianką z KG, która wyrównywała mi szerokość ściany i fundamentu. Z resztą wsztstkie inne rury też są schowane, przez co uzyskałem kotłownię o wyglądzie prawie łazienki.Ale przepisy pozwalają na takie rzeczy w przypadku rur stalowych spawanych bez szfu. Rury miedziane spawane twardym lutem odpadają w tym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 26.02.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Stalowych rur w instalacji gazowej nie wolno zakrywać gipsem (korozja).Trudność prowadzenia rur w bruzdach wynika z braku dostępności dla ich łączenia przez spawanie. Chyba, że będziemy rozkuwać ścianę na głębokość 10cm w miejscach spawania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 26.02.2007 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Nam w kotłowni i w garazu nie przeszkadza, problem jest ze kuchnia jest po przekatnej domu z kotłownią i trzeba bedzie ją jakos tam dobrowadzić. A czy można je ukryć pod sufitem podwieszanym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 26.02.2007 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Stalowych rur w instalacji gazowej nie wolno zakrywać gipsem (korozja). Przepisy nic o tym nie mówią, a rozsądek mówi żeby pomalować antykorozyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 27.02.2007 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Moja rura jest oczywiście pomalowana, a z tym gipsem to nie ma kontaktu, bo sama rura jest w powietrzu na uchwytach. Jest tylko zasłonięta płytą KG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 27.02.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Wręcz przeciwnie, przepisy mówią o tym wyraźnie, że nie wolno stosować wypełnienia powodującego korozję. Z tego samego powodu nie wolno stosować zaprawy cementowo-wapiennej, a jedynie cementową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 27.02.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 W latach 70-tych, gdy mieszkałem w budynku wielorodzinnym, rura z gazem prowadzona była nie korytarzem, a "przez mieszkania".Komisja, po 4 latach zamieszkania nakazała odkuć przepusty w ścianach uszczelnione gipsem i zastąpić je zaprawą cementową.Było dużo kłopotu. Na rurach były już ślady korozji, a na gipsie ślady rdzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 27.02.2007 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 To widze, ze uwazac trzeba, dzieki za sugestie - skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djbobo 01.03.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Mam taki problem, mam miec przylacze gazowe ale okazalo sie ze musi mi ktos zrobic projekt instalacji wewnatrz domu . Czy ktos moglby mi napisac jak to wyglada po kolei i czy ten projekt musi byc potem zatwierdzony w starostwie tak jak pozwolenie i ile to kosztuje. Oprocz tego to chce zrobic na srodku kuchni wyspe z kuchenka gazowa ale zapomialam o malym szczegole czyli o podprowadzeniu tam rurki z gazem czy moze ktos mial z czyms podobnym do czynienia bo wyspy sa ostatnio popularne???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 01.03.2007 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Mam taki problem, mam miec przylacze gazowe ale okazalo sie ze musi mi ktos zrobic projekt instalacji wewnatrz domu . Czy ktos moglby mi napisac jak to wyglada po kolei i czy ten projekt musi byc potem zatwierdzony w starostwie tak jak pozwolenie i ile to kosztuje. Oprocz tego to chce zrobic na srodku kuchni wyspe z kuchenka gazowa ale zapomialam o malym szczegole czyli o podprowadzeniu tam rurki z gazem czy moze ktos mial z czyms podobnym do czynienia bo wyspy sa ostatnio popularne???? u nas chcemy zrobić wyspę z kuchnią gazową i rurki będą szły po podłodze. Tylko z góry będzie gres. Oprócz tego ogrzewanie podłogowe w sąsiedztwie. Jeszcze nie wiem, jak to w praktyce wyjdzie, ale na pewno wcześniej skonsultuję to z firmą wykonawczą. Teraz czekamy na projekt instalacji wewnętrznej. Potem trzeba złożyć wniosek w starostwie o pozwolenie na budowę. Koszt jeszcze nie jest mi znany. Sam projekt: powiedziano nam na początku 1000, ale ponieważ robimy u jednego projektanta razem z kilkoma sąsiadami, cena uległa pomniejszeniu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djbobo 01.03.2007 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Grazia111 dziekuje za odpowiedz. Nie wpadlam sama na to ze rurki moga isc po podlodze. U mnie tez bedzie ogrzewanie podlogowe i pewnie bedzie jeden wykonawca na caly system do co i tych rurek do gazu. Mysle ze powinno byc wszystko dobrze ale wlasnie trzeba zawczasu o wszystkim pomyslec nawet o takiej wyspie w kuchni ,zeby to wszystko bylo tez ujete w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 01.03.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Mam taki problem, mam miec przylacze gazowe ale okazalo sie ze musi mi ktos zrobic projekt instalacji wewnatrz domu . Czy ktos moglby mi napisac jak to wyglada po kolei i czy ten projekt musi byc potem zatwierdzony w starostwie tak jak pozwolenie i ile to kosztuje. Oprocz tego to chce zrobic na srodku kuchni wyspe z kuchenka gazowa ale zapomialam o malym szczegole czyli o podprowadzeniu tam rurki z gazem czy moze ktos mial z czyms podobnym do czynienia bo wyspy sa ostatnio popularne???? Dodam tylko od siebie, że za instalację wewnetrzną gazową uważa sie także odcinek rur w ziemi od skrzynki gazowej w ogrodzeniu do domu. Do tego potrzebny będzie ZUDP, na mapie do celów projektowych. Gazownia zrobi Ci przyłącze tylko do skrzynki w ogrodzeniu i to dopiero wtedy, gdy wykonasz swoją częśc instalacji - wewnętrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 01.03.2007 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Właśnie ja u siebie musiałem dorabiać projekt instalacji zewnętrznej (tj od licznika do gazociągu), bo od rury do licznika gazowego jest 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djbobo 01.03.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Umowilam sie z gazownia i maja mi skrzynke zalozyc na scianie domu dlatego przynajmniej to mam z glowy, niech to bedzie na ich glowie wszystko .Natomiast wiem ze potrzebuje w domu projekt instalacji wykonany przez uprawnionego projektanta cokolwiek to znaczy .Zalezy mi na czasie a to sa podobno procedury takie jak z pozwoleniem na budowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 02.03.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Witam, Ja już wykonałem instalację gazową i chciałbym przestrzec Wszystkich, aby rur gazowych nie przykrywali czymkolwiek, bo mogą mieć problem z odbiorem instalacji i całego domu. U mnie część rurarzu instalacji gazowej też zamierzałem przykryć na pewnym odcinku ( pod ociepleniem stropu w garażu), ale projektant uświadomił mnie, że jest to niedopuszczalne ( co potwierdził także wykonawca). pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts