Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z czerwoną bramą

Recommended Posts

Wytycziliśmy fundament. Jakie to malutkie , aż muszę sobie kupić taśmę mierniczą i posprawdzać

Wychodzi na to że fundament od południa będzie wystawał ponad ziemię 40 cm. Po podsypaniu zostanie 30 cm na cokół a więc w sam raz. Ale od północy 70 cm.

Trochę dużo ale może jeszcze ustalę to z kierownikiem. Myślę że można by obniżyć o jakieś 10cm tak aby od południa było bez podsypki.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to zaczęło się ...

Tuz po 7 pojawiła się ekipa i koparkowy.

Obdyskutowaliśmy posadowienie budynku i faktycznie strasznie wysoko był on wytyczony. Trzeba by do domu zrobić 6 schodów a z tarasu to można by sobie zęby wybić . Zapadła decyzja o obniżeniu o 30 cm.

No i tu panowie wykazali się profesjonalizmem. Wyciągnęli magiczne pudełko z jakimś chyba żyroskopem i chwila moment obniżyli wszystkie punkty budynku zgodnie z tym co ustaliliśmy.

Wczoraj chłopaki dokończyli wiązanie, kierownik oglądnął i zalali ławę.

Zaczynam się przyzwyczajać do myśli że moje kalkulacje są zaniżone. Znów wyszło 5m3 betonu więcej ( razem 21m3 ). Tym razem był to droższy B20.

Kierownik zadecydował że czekamy tydzień aby dobrze związało. Czyli od następnego poniedziałku szalunki.

Coraz więcej klamotów się zbiera i nie ma gdzie ich trzymać czyli trzeba kupić blaszak. Niestety nie ma używanych więc trzeba kupić nowy Pocieszam się że po budowie raczej szybko znajdzie się kupiec.

Dziś jadę jeszcze zakupić 3 palety płytek chodnikowych 50x50. To te co demontują z krakowskich chodników. Po 10 zł za m2. Podobno można znaleźć za 8zł ale mi się nie udało

Płytki się przydadzą na wyłożenie podłogi w blaszaku i na jakieś tymczasowe trakty komunikacyjne. Potem się potłucze i wrzuci do jakiś fundamentów ( słupki, taras itp )

Ależ miło patrzeć jak dom rośnie w oczach. Normalnie nie żal mi kasy na te druty, betony itp. Coś mi się porobiło w głowę ...

Niestety przegapiłem fotoreportaż z zalewania ław i na poniższych zdjęciach widać jedynie gotowe ławy obłożone papą. Beton był wylewany do "korytka" wyłożonego papą tak że od razu ławy są izolowane od chudziaka i od ściany fundamentowej.

Nie wiem czy będzie się to jeszcze uszczelniać jakim specyfikiem bitumicznym czy nie. Hmm ... popytam.

Generalnie dziś byłem w szoku bo w jeden dzień powstał prawie kompletny szalunek .

Gratuluję optymizmu. Sam zakończyłem budowę dwa lata temu w czerwcu i wiem jak świat obraca się o 180 stopni przy takiej inwestycji. Jednak zajęcie wciąga i już w marcu zacząłem następną inwestycję budowa murowanej stajni. Opis przedsięwzięcia na http://www.ministajnia.pl. Serdecznie zapraszam.

• 2 weeks później...

O tak tak. Optymistą to na razie jestem. Sczególnie że idzie wszystko elegancko

A tak w ogóle to leń mnie trzyma po weekendzie majowym i z trudem umieszczam bieżącą relację ..... no więc mamy piękne ściany fundamentowe. Łącznie 29m3 betonu z gruszki. Sciany trzymają poziom i zgadzają się co do centymetra z projektem. Dodatkowo dowiedziałem się że kierownik zarządził dodatkowe zbrojenie narożników i górnej części ściany. Dobry pomysł bo ściany są wyniesione ponad poziom gruntu i będą obsypywane.

Ale się rozpadało. Na 14 maja mają przyjechać pustaki a tu leje jak z cebra. Chcemy je położyć na wylewkę więc pasowało by zalać przed weekendem. A jeszcze kilka rzeczy zostało...

Jak na razie fundamenty są pomalowane jakąś hydroizolacją ( izo coś tam ) i obłożone zgrzewaną papą. Trzeba przyznać że kawał solidnej roboty. Nie ustalałem tego i raczej obstawiałem że położą styrodur od razu na to izo coś tam.

No i zniknął krajobraz księżycowy a teren stał się bezpieczniejszy dla zwykłego śmiertelnika

Jutro o 15 ma przyjechać beton z KrakBetu na podbetonkę. Szacuje jakieś 12m3 i oby nie było więcej.

Kierownik zasugerował mi że ze względu na dużą ilość zasypu trzeba zazbroić podbetonkę. Coż robić .... trzeba to trzeba.

@#$%&^ pierwszy zgrzyt. Nie dowieźli pustaków w poniedziałek. Podobno samochód się zepsuł ... eeee jasne, już w to uwierze. Mają przyjechać jutro rano ale niestety to ekipy nie przekonało i poszli na drugą budowę i mają tam robić do następnej środy.

No więc obsuwka o jeden tydzień o ile te pustaki dojadą ...

Pocieszające że dachówka już przyjechała do hurtowni

• 2 weeks później...

No trzeba powiedzieć że w ciągu ostatnich 2 tygodni sporo się wydarzyło ale niestety żadna z tych rzeczy nie posunęła budowy do przodu

Po pierwsze miałem ogromnego stresa bo nie mogłem doprosić się o pustaki. Jak już napisałem w poniedziałek zepsuł się samochód, we wtorek kierowca nie mógł, środa nie więc we czwartek pierwszy transport i w piątek drugi. Oba transporty miały przywieźć pustaki niezbędne do wymurowania parteru.

Pierwszy transport przyjechał we czwartek z 8 godzinnym poślizgiem. I tu ciekawa sprawa. Zamiast 30 Leiera przyjechał węgierski Wienenberger oraz 11 Leiera ( nie wiem po co mi na tym etapie ).

Na moje pytanie: co to jest ? padła odpowiedz: a co to za różnica ? No dla mnie nie ma żadnej ale dopóki nie upewniłem się że nie muszę dopłacać byłem lekko zaniepokojony.

Wciąż brakowało znacznej części pustaków a oczywiście piątkowy transport nie doszedł do skutku, sobotni również, poniedziałkowy ... Oczywiście codziennie rano dzwoniłem i umawiałem się że po południu dojedzie. Uświadomiłem sobie że moich pustaków nie ma i kombinują skąd je wytrzasnąć!

W środę przyjechał drugi transport. Ciąg dalszy 30Wienenbergera, 25Leiera i znów 11Leiera. Dodatkowo dowiedziałem się że nie będzie 30 1/2, 30R oraz 8. Obiecano mi że dostane w zamian normalną 30 a zamiast 8 bedzie 11. Obiecanki cacanki a ......

Szczęście że ekipa zajęła się budową i przyjdzie dopiero w następnym tygodniu. Miałem jeszcze 3 dni na załatwienie materiału i ..... udało się. We czwartek dojechała ostatnia partia. Wyobraźcie sobie że przywieźli wszystko tak jak obiecali. Kamień mi spadł z serca.

Drugą rzecz którą załatwiłem to blaszak. Nowiutki, postawiony na podłodze z płytek chodnikowych ( do dziś mnie plecy bolą od noszenia! ) Piknie co ?

A trzecia rzecz to przyjechała sobie więźba dachowa w postaci niezłej kupy belek. Nie są impregnowane bo będziemy to robić na miejscu ponieważ chcemy zachować naturalny kolor drewna

Kilka postów wcześniej napisałem o dylematach kominowych związanych z wątpliwościami czy drugi komin jest konieczny. Szczególnie że zgodnie z projektem był to Schiedel Rondo Plus który do pieca gazowego kondensacyjnego nie bardzo się nadaje.

Po wizycie w salonie Viessmana polecono mi rozwiązanie w postaci pustaka kominowego w który włożyć należy rurę 8cm. Jest to faktycznie ekonomiczne rozwiązanie rozwiązujące problem wyrzutu i pobierania powierza.

A żeby było jeszcze bardziej ekonomicznie to do kominka będzie Schiedel Rondo a pustaki wentylacyjne i drugi pustak kominowy z firmy CJBlok .

Przy okazji mój przyszły instalator - Grzesiek13 zasugerował że jak bym robił rekuperator to powietrze można wyrzucić kanałem wentylacyjnym. Dlatego zakupiłem pustak kominowy z wentylacją gdzie prostokątny kanał ma duży przekrój.

'Niech się mury pną do góry, póki dłonie silne są, zbudujemy betonowy nowy dom!'

Nie spodziewałem się że ściany rosną tak szybko trzy dni i prawie parter gotowy.

Tu można by się przyczepić do zakładu pustaków w narożniku. Powinno być 10 cm a jest 5. Pozostałe przesunięcia są OK i wykonawca raczej dba aby były przepisowe 10-15cm. Niestety skład nie dostarczył pustaków narożnych

Wczoraj na spokojnie odwiedziłem budowę, pooglądałem i .... jest OK. Kominy już są wymurowane - kombinacja CJBlok i Shiedela wyszła super. Zadowolony jestem również z umiejscowienia wyczystki gdyż nie będzie za wysoko po zrobieniu podłogi.

Jako że ściany nośne parteru są już wymurowane rozpoczęło się szalowanie wieńców oraz stropu. Nad oknem będzie 20 cm więc nadproża wylewane będą razem ze stropem.