Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z czerwoną bramą - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Paweł,

projekcik naprawdę cacy i dobrze, że indywidualny!

Dobra rada - powstrzymuj się teraz od robienia jakichkolwiek zmian w trakcie budowy. To kosztuje czas i nerwy.

Bo stajesz się później główną - obrotową osobą na budowie, która jest odpytywana dosłownie przy każdej okazji. A tychże nie brakuje w trakcie budowy a niektóre zmiany skutkują w niedających sie wcześniej przewidzieć okolicznościach. Najlepiej stosować regułę: Panowie robimy dom DOKŁADNIE według projektu. I ani cenymetra inaczej.

Jeśli chodzi o kominy to jeśli już muszą być dwa i każdy aż z 6-cioma kanałami wentylacyjnymi to niech je wymurują ze zwykłej cegły.

Przeważnie jest tak, że z ekipą murarską umawiasz się na całość murowania.

Koszt na wymurowanie jest taki jaki uzgodnisz (wynegocjujesz). Wykonanie kominów jest zawarte w kosztach robocizny i nie staraj się ułatwiać murarzom ich doli jakimiś super szybkimi (i bardzo drogimi) rozwiązaniami systemowymi. Po Twojej stronie będzie koszt materiałów-po ich stronie robocizna - już przecież ustalona!

Gdybyś robił to sam to co innego.

pzdr.

-romwis

• 3 weeks później...

>>ale wscibska jestem co?

raczej wymuszająca uszczegółowienie wypowiedzi :)

A więc opisuje. Drugi koniec ma być w narożniku działki. Planuje 45 m rury kanalizacyjnej 20 zakończonej trójnikiem. W kierunku trójnika będzie spad. A trójnik po to żeby zrobić taką małą studzienkę na końcu w której umieszcze pompkę do odprowadzania skroplin. Pompka będzie włączana przyciskiem umieszczonym w domu no chyba ze znajde jakiś automat pływakowy o małych rozmiarach. W rurze będzie linka do wieszania bielizny tak aby co 2 lata przeciągnąć przez całą rurę jakiś wycior do usunięcia różnegorodzaju dziadostwa.

Więcej opisze w dzienniku jak zrobie dokładniejszy projekt :)

Zawsze powtarzałem że Kraków jest mały. A tu się okazuje że i okolice również :)

Z tym wyciorem to tak sobie wymyśliłem :) zawsze to można wyczyścić samemu.

Jak na razie to panowie od firm rekupracyjnych zabijają cenami. Największy dziwoląg Bartosz który miał być tani z automatyką GWC za 20 tys zł. Za tą kasę to ja chyba dziękuję.

Zostanie mi chyba zaprezentowany pomysł na forum pt. gwc inaczej. Czyli nawiew z GWC do kominka i potem rozprowadzenie po domu.

zawsze to można wyczyścić samemu.

Sądzę, że podczas normalnego używania kanalizacji, prędzej niż za 20 lat nic ci się w tych rurach nie nagromadzi.

panowie od firm rekupracyjnych zabijają cenami.

Nie tylko. Oni lansują teorie, nawet na tym forum, że to jest super komfort i takie tam. Przyjrzałem się temu zagadnieniu dokładnie i wycofałem. Nie chodzi o kasę, bo za komfort trzeba płacić, to rozumiem. Problem jest raczej w tak zwanym koszcie posiadania.

To urządzenie nie jest wieczne i podobnie jak odkurzacz czy klima w aucie, psuje się lub traci na sprawności i trzeba to nadzorować. Przy dużej kasie to nie problem, można wymieniać raz na 10 lat i po kłopocie.

.