Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co pasuje do olchy?

michalp

Recommended Posts

1) prawie każy odcień beżu

kremowy

jasno zielony (taki trochę miętowy)

popielaty(naprawde super wychodzi na scianach zwlaszcza jak juz postawi sie meble)

2)co do sufitu: jesli na scianie dasz odcien cieply - pomaluj na kremowo

jesli zimny - mozesz zostawic bialy

Olcha ma przyjemny ciepły kolor,proponuję neutralny kolor ścian - biel złamana beżem.Natomiast dobrym uzupełnieniem będą dodatki w uzupełniających kolorach.Do olchy pasuje:ciemna czerwień,pomarańcz złamany brązem,oliwka,błękit kobaltowy i ciemna nasycona zieleń. :wink:

• 2 weeks później...
Gość PaweP

Najlepiej to co sie Tobie i Twojej rodzinie podoba :) niepojmuje jak mozna sie pytac o takie rzeczy. Ja lubie kontrasty moja zona kolory stonowane i kto ma racje ?

Nie chce byc niemily ale nie moglem sie powstrzymac. Pozdrawiam serdecznie, Pawel.

W życiu sie nie zgodze, to nie jest tylko kwestia upodoban... chociaz oczywiscie o gustach sie nie dyskutuje

Wiekszosc problemow ma kilka rozwiazan, co nie znaczy, ze kazde jest dobre

robi sie pewne zalozenia np.: "lubie zestawienia kontrastowe" i w ich obrebie sie szuka odpowiedniego koloru, podalysmy tylko kilka propozycji...

to co napisales kojarzy mi sie z potwornym brakiem wyrobienia, takie: ok moze byc, byle by bylo... i tez nie chcialam byc niemila tylko nie moglam sie powstrzymac, to moj zawod i zarazem hobby, wiec mnie taka postawa strasznie irytuje...

na wstepie pragne przeprosic za brzydki wyraz w temacie, zupelnie nie mam pojecia jak tam sie pojawil, jakis chohlik go tam pewnie umiescil :) .

Co do tresci to: 'de gustibus non disputandis'

Mieszkam w Poznaniu i w tymze miescie wielce prominentnym architektem jest pewna pani, ktora zaprojektowala kilka powaznych obiektow, ktore wg mnie sa komplentym bezgusciem, szkaradziejstwem a zestawienia kolorow okien i elewacji budza we mnie (i nie tylko) potworny niesmak. I co mozna powiedzec tej Pani skoro jej sie to podoba i prawdopodobnie wg niej to zestawienie kolorow i ksztaltow jest najlepsze?

Moim zdaniem wystroj wnetrza powinien swiadczyc o wlascicielu

...no chyba ze ktos ma gruby portfel i malo czasu lub wlasnej inwencji to wtedy sie zatrudnia do tego architekta co tez w jakims stopniu mowi o wlascicielu :>

na wstepie pragne przeprosic za brzydki wyraz w temacie, zupelnie nie mam pojecia jak tam sie pojawil, jakis chohlik go tam pewnie umiescil :) .

Co do tresci to: 'de gustibus non disputandis'

Mieszkam w Poznaniu i w tymze miescie wielce prominentnym architektem jest pewna pani, ktora zaprojektowala kilka powaznych obiektow, ktore wg mnie sa komplentym bezgusciem, szkaradziejstwem a zestawienia kolorow okien i elewacji budza we mnie (i nie tylko) potworny niesmak. I co mozna powiedzec tej Pani skoro jej sie to podoba i prawdopodobnie wg niej to zestawienie kolorow i ksztaltow jest najlepsze?

Moim zdaniem wystroj wnetrza powinien swiadczyc o wlascicielu

...no chyba ze ktos ma gruby portfel i malo czasu lub wlasnej inwencji to wtedy sie zatrudnia do tego architekta co tez w jakims stopniu mowi o wlascicielu :>

To nie do końca jest tak

Wiem jak to jest gdy nagle trzeba dokonać wyboru kolorów,materiałów wykończeniowych.Powstaje w głowie zamęt.I ja wtedy staram się poukładać to wszystko w porozumieniu z inwestorem .Zanim powstanie projekt jest długa rozmowa,podczas której staram się dowiedzieć o upodobaniach,stylu życia ,charakterze.Bardzo często inwestor po prostu nie ma czasu zająć się wykańczaniem domu lub mieszkania i wtedy zatrudnia architekta lub dekoratora

Pozdrawiam

• 6 years później...

Odświeżam wątek by nie zaśmiecać forum.Szukam inspiracji i znalazłam takie oto propozycje sprawa dotyczy sypialni w której mam meble w kolorze olcha

1.

http://img705.imageshack.us/img705/5479/kombia35.th.jpg

2.

http://img163.imageshack.us/img163/4667/548379.th.jpg

3.

http://img510.imageshack.us/img510/7082/mariwa2.th.jpg

4

http://img704.imageshack.us/img704/1605/orfeuszbig128.th.jpg