sofix 25.02.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Witam! Mam działkę która w KW ma wpisane prawo odkupu przez ANR przez 5 lat, czy ktoś wie jak ma się sprawa z kredytem hipotecznym na budowę domu- czy banki odmawiają krdytów w takiej sytuacji. I jeszcze jedno może ktoś wie co mi się należy w przypadku skorzystania z tego prawa przez ANR, gdy już uzbroję teren i wybuduję dom. Czy ANR odda mi wszystkie poniesione koszty i wartość rynkową działki?[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sofix 25.02.2007 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Ważne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siłaczka 26.02.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Już było o tym:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=78252&highlight=odkupu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sofix 26.02.2007 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Dziękuję za linka i za chęć pomocy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sofix 26.02.2007 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Właśnie przeczytałem, nic tam szczególnego nie ma. Jak zwykle większość myli pojęcie pierwokupu z odkupem, podobnie jak Panie w bankach w których pytałem o możliwość kredytu. Ale zauważyłem, że Wam się udało dostać kredyt czy mogę prosić o nazwę banku może być na priva: [email protected] i ewentualnie o jakieś wskazówki jak sobie z tym poradzić. Miełaem zamiar studiować tę ustawę o ANR w celu odwołania się od tego zapisu ale nie wiem czy jest sens. Zapis mam umieszczony tylko w KW, dział III Proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siłaczka 26.02.2007 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Panie w bankach nie umiały nam też odpowiedzieć, czekały na opinię radcy prawnego, dlatego to trochę trwało. Bo radca prawny w bankach bywa, a nie jest na stałe. Na nasze pytanie pozytywanie odpowiedziały najpierw banki BZ WBK i GE Money Bank, a potem jeszcze PKO BP i w końcu wybraliśmy ten ostatni, bo oddział mieli najbliżej. Mamy w umowie kredytowej taki zapis, że jeśli ANR skorzysta z prawa odkupu, to kredytobiorca jest zobowiązany do oddania bankowi tych pieniędzy, czyli zwrotu kosztów, które od agencji uzyska. Odwoływać się nie ma sensu chyba, bo to nie do przeskoczenia. Raczej należy liczyć na to, że Agencja nie skorzysta z prawa. Myśmy przestali się tym przejmować, kiedy dostaliśmy decyzję o kredycie. Z tych 5 lat zostało 3,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sofix 27.02.2007 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 OK! To i nam wraca nadzieja na kredyt. Pytam ludzi na forach prawniczych i czytam różne opinie osób na ten temat i wciąż nie mam pewności co do pełnego zwrotu kosztów przez ANR, może dysponuje Pani jtaką opinią, która pozbawiła by nas wątpliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojave 27.02.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 a czy nie ma takiej mozliwości, jak w przypadku pierwokupu, aby wystapic do ANR o odstapienie od tego prawa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sofix 27.02.2007 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Niestety nie , gdyż ustawa na podstawie której działa ANR nakłada na nią taki obowiązek umieszczania takich zapisów i jak na razie nigdzie nie spotkałem się aby ANR zrzekła się prawa odkupu. Z tym już się pogodziłem, pozostała mi kwestia ustalenia sposobu wyceny mojej nieruchomości po jej uzbrojeniu i wybudowaniu domu w trakcie odkupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts