Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawo Odkupu- kto zna problem?

sofix

Recommended Posts

Witam! Mam działkę która w KW ma wpisane prawo odkupu przez ANR przez 5 lat, czy ktoś wie jak ma się sprawa z kredytem hipotecznym na budowę domu- czy banki odmawiają krdytów w takiej sytuacji.

I jeszcze jedno może ktoś wie co mi się należy w przypadku skorzystania z tego prawa przez ANR, gdy już uzbroję teren i wybuduję dom. Czy ANR odda mi wszystkie poniesione koszty i wartość rynkową działki?[/url]

Właśnie przeczytałem, nic tam szczególnego nie ma. Jak zwykle większość myli pojęcie pierwokupu z odkupem, podobnie jak Panie w bankach w których pytałem o możliwość kredytu.

Ale zauważyłem, że Wam się udało dostać kredyt czy mogę prosić o nazwę banku może być na priva: [email protected] i ewentualnie o jakieś wskazówki jak sobie z tym poradzić. Miełaem zamiar studiować tę ustawę o ANR w celu odwołania się od tego zapisu ale nie wiem czy jest sens. Zapis mam umieszczony tylko w KW, dział III

Proszę

:cry:

Panie w bankach nie umiały nam też odpowiedzieć, czekały na opinię radcy prawnego, dlatego to trochę trwało. Bo radca prawny w bankach bywa, a nie jest na stałe.

Na nasze pytanie pozytywanie odpowiedziały najpierw banki BZ WBK i GE Money Bank, a potem jeszcze PKO BP i w końcu wybraliśmy ten ostatni, bo oddział mieli najbliżej.

Mamy w umowie kredytowej taki zapis, że jeśli ANR skorzysta z prawa odkupu, to kredytobiorca jest zobowiązany do oddania bankowi tych pieniędzy, czyli zwrotu kosztów, które od agencji uzyska.

Odwoływać się nie ma sensu chyba, bo to nie do przeskoczenia.

Raczej należy liczyć na to, że Agencja nie skorzysta z prawa. Myśmy przestali się tym przejmować, kiedy dostaliśmy decyzję o kredycie.

Z tych 5 lat zostało 3,5. :D

Niestety nie , gdyż ustawa na podstawie której działa ANR nakłada na nią taki obowiązek umieszczania takich zapisów i jak na razie nigdzie nie spotkałem się aby ANR zrzekła się prawa odkupu. Z tym już się pogodziłem, pozostała mi kwestia ustalenia sposobu wyceny mojej nieruchomości po jej uzbrojeniu i wybudowaniu domu w trakcie odkupu.